Ce făcea Uioreanu cu mita: 2.000 de lei lunar cash la soţie, 4.500 de lei rata pentru credit, cheltuieli cu maşinile familiei, construcţia cabanei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horea Uioreanu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.
Horea Uioreanu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Curtea de Apel Cluj a motivat astăzi hotărârea privind arestarea preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu. Liberalul este acuzat că a primit aproximativ 500.000 de lei mită de la doi oameni de afaceri clujeni.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ)  Cluj, Horea Uioreanu, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, joi seara, fiind acuzat că a luat mită circa 500.000 de lei de la doi oameni de afaceri clujeni. Curtea de Apel Cluj a motivat astăzi hotărârea privind încarcerarea preşedintelui CJ Cluj. Avocaţii au făcut contestaţia care se va judeca, zilele acestea, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"Faptele de care sunt bănuiţi inculpaţii Uioreanu Horea, Bene Ioan şi Pogacean Vasile  sunt de natură să creeze şi să inducă opiniei publice că legea se opreşte şi nu are eficienţă faţă de astfel de persoane care, prin statutul lor, ar trebui să asigure încrederea societăţii în modul în care mediul de afaceri şi cel al administraţiei publice funcţionează. În ceea ce-i priveşte pe inculpaţii Bene Ioan şi Pogacean Vasile, este de observat faptul că nici în faţa procurorului, dar nici în faţa judecătorului nu au conştientizat gravitatea faptelor de care au fost acuzaţi, considerând aproape normală darea acestor importante sume de bani. Situaţia este valabilă şi în cazul inculpatului Uioreanu Horea care a apreciat că este legal să ia bani pentru partid şi să-i folosească în interes personal.  Împrejurarea că „totul poate fi cumpărat cu bani” creează o stare de nelinişte în mediul de afaceri şi în rândul opiniei publice. Facem aici trimitere la episodul, relatat mai sus, în care inculpatul Pogăcean Vasile  a dat suma de 2000 lei suspectului P.I., la revelaţia acestuia că ar fi dat inculpatului U. suma de aproape  600000 lei într-o perioadă de numai un an şi, nu în ultimul rând, la atitudinea adoptată în momentul în care a aflat de problemele pe care martorul P.R. le are în justiţie", se arată în motivarea instanţei. 

"Si-ar fi făcut „debutul” în sfera infracţionalităţii la scurt timp după numirea sa în funcţia de preşedinte" 

"În prezenta cauză, se constată că infracţiunea de care este acuzat inculpatul Uioreanu Horea este în măsură să lezeze ordinea socială, respectul şi încrederea de care angajaţii Consiliului Judeţean trebuie să se bucure în faţa comunităţii şi a cetăţenilor, lipsa de respect şi de încredere a populaţiei în instituţiile statului cunoscând o creştere alarmantă pe fondul unor astfel de fapte. Probele administrate în cauză până în acest moment, conduc spre concluzia că inculpatul U.H. şi-ar fi făcut „debutul” în sfera infracţionalităţii la scurt timp după numirea sa în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, uitând de voturile cetăţenilor care, acordându-i toată încrederea, l-au propulsat în această funcţie", se mai arată în Hotărârea Instanţei. 

Pe ce a cheltuit Uioreanu mita

,,Cu privire la aceste cheltuieli am ţinut o evidenţă contabilă pe calculator, deoarece era vorba de multe sume de bani cheltuite şi voiam să am o justificare în faţa preşedintelui când voi fi întrebat. Între aceste cheltuieli menţionez plata lunară a sumei de 4500 – 4800 lei către numitul C.M.L. (la care preşedintele avea o datorie, fără să cunosc originile acesteia), cheltuieli cu maşinile familiei – cauciucuri, jante, bani cash daţi lui U.H. sau soţiei acestuia, câte 2000 – 3000 lei; pentru cabană am plătit taxele pentru proiectare, arhitect, materiale de construcţie, geamuri, betoane, am plătit de asemenea din acei bani taxa de candidatură a E.U. la alegerile parlamentare din toamna 2012, mai precis i-am dat acesteia în mână suma de 11 200 lei pentru a plăti taxa respectivă”. Cu privire la acest laptop, din declaraţia martorului rezultă că în momentul în care în biroul său s-a efectuat o percheziţie într-un dosar aflat pe rolul DNA, la întoarcere în birou, a constatat că laptopul nu se mai afla pe birou, iar de la I.S. a aflat că acesta a fost luat şi pus în locul lui calculatorul I.. Purtând o discuţie cu inculpatul U. despre conţinutul fişierelor existente pe laptop, din iniţiativă proprie sau la propunerea preşedintelui s-a ajuns la concluzia că laptopul trebuie distrus, întrucât cuprindea fişiere excel care consemnau banii intraţi şi cheltuiţi (fila 85-87 vol. I. dosar urmărire penală)", a declarat în dosar martorul Răzvan Pop. 

Uioreanu verifica banii cu lampa cu ultraviolete

În motivarea hotărârii de arestare preventivă se arată că Uioreanu a dat dispoziţie să se cumpereun bec special pentru „a se verifica dacă banii primiţi sunt marcaţi cu inscripţia mită”: „Din  fişierele excel, obţinute ca urmare a percheziţiei informatice, în care se consemnau banii intraţi şi cheltuiţi, rezultă că, în afara unor cheltuieli mărunte, gen pişcoturi şi şampanie, banii erau folosiţi în proporţie covârşitoare în interes personal. De apreciat este faptul că banii au fost administraţi cu grijă, fiecare sumă a fost consemnată cu atenţie, iar „becul” cumpărat cu scopul de a se verifica dacă banii primiţi sunt marcaţi cu inscripţia „mită”  au fost trecuţi la capitolul cheltuieli, fără a se apela la banii publici”. Matrorul Răzvan Pop a explicat că achiziţia a fost făcută după ce secretarei lui Uioreanu i-a fost dat un plic cu 45.000 de lei. Neştiind de unde sunt banii, Uioreanu a decis să cumpere o astfel de lampă cu ultraviolete. Peste două zile a aflat ca banii proveneau de la Diferit, una dintre firmele care are contract cu CJ Cluj. 

Cum a concediat Uioreanu o ziaristă

„În referatul parchetului se arată că publicarea articolului a determinat pe preşedintele CJ Cluj Uioreanu Horea să ia legătura cu patronul publicaţiei on line, numitul Hoandră Octavian, cu care a stabilit o întâlnire în cursul zilei de 1 aprilie 2014. Urmarea celor discutate de cei doi a constat în scoaterea articolului de pe mediul on line, precum şi demiterea ziaristului care l-a realizat, fiind astfel evident scopul urmărit de edilul judeţului, care a încercat să acopere maniera ilicită în care contractul fusese atribuit şi modul ilegal în care se realizaseră lucrările. Această stare de fapt, ce a condus la apariţia unor articole denigratoare la adresa personalului angajat al Consiliului Judeţean şi la demiterea unui ziarist, este firesc să fi produs o temere în rândul  acestora care, la rândul lor, au transmis-o familiilor şi celor apropiaţi şi explică revolta acestora rezumată în expresia: „în ţara asta încă sper că nu mi se poate întâmpla nimic, pentru că am avut curajul să înfrunt nişte gunoaie”, se mai arată în motivare. 

Cum a luat mită Uioreanu 

Horea Uioreanu  este acuzat de  cinci infracţiuni de luare de mită, dintre care două în formă continuată (10 acte materiale, respectiv şapte acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator (două acte materiale),  complicitate la spălare de bani. Concret, Uioreanu este acuzat că a luat mită de la oamenii de afaceri clujeni Ioan Bene (300.320 de lei) şi Vasile Pogăcean (174.500 de lei), în total 474.820 de lei.

Firma SC Sinai Comimpex SRL Iclod, deţinută de omul de afaceri din Iclod, judeţul Cluj, Vasile Pogăcean, a obţinut în schimbul mitei date, lucrări de 4,6 milione de lei în anii 2013 şi 2014. Anul trecut, Uioreanu ar fi pretins remiterea a 693.224 lei, constând într-un procent de 15% din sumele alocate bugetar de CJ Cluj pentru contractele aflate în derulare de către firma Sinai Comimpex SRL . „Suma fiind pretinsă tocmai pentru ca, în calitatea sa de conducător al instituţiei judeţene să aloce sumele vizate de omul de afaceri.După ce a primit, în avans, o primă tranşă în cuantum de 40.000 lei, Uioreanu Horea Dorin, în lunile mai şi octombrie 2013, în calitate de preşedinte al CJ Cluj, a propus Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, alocarea de fonduri bugetare, prin OUG 28/2013, unor anumite comune (Fizeşul Gherlii, Câţcău, Iclod, Bonţida) pentru lucrări pe care primăriile respective le aveau în derulare cu SC Sinai Comimpex SRL, în detrimentul altor comune", se arată în comunicatul DNA.

Mită la aeroport

 Un alt om de afaceri, Ioan Bene a fost reţinut în dosar, fiind acuzatcă a dat mită de 278.000 de lei. În 2011, firma acestuia Napoca SA, în colaborare SC Icco Systems SRL- SC Geo Arc SRL, a câştigat licitaţia pentru realizarea pistei de decolare aterizare de 3.500 de metri şi a suprafeţelor de mişcare aferente  la un preţ de 32 de milioane de  euro. Finanţarea investiţiei urma a fi asigurată din bugetul judeţului. Pe parcursul executării contractului acesta a fost adiţionat cu un număr de 24 acte adiţionale care au crescut valoarea contractului până la suma totală de peste 42 de milioane de euro. „Pe fondul cointeresării materiale a preşedintelui CJ Cluj, omul de afaceri Bene Ioan a convenit cu acesta să realizeze în continuare lucrări din etapa a doua a proiectului, în sensul de a construi platforma de parcare aeronave Apron 4, în lipsa oricăror forme legale şi transparente de evaluare şi acordare a unei astfel de lucrări finanţate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurenţei şi transparenţei stabilite de legiuitor prin OUG 34/2006”, se arată în comunicatul DNA. Banii i-au fost daţi lui Uioreanu „pentru a dispune alocări de resurse de la bugetul C.J. Cluj pentru plăţile efectuate la lucrările de la contractul menţionat, precum şi pentru alte proiecte aflate în derulare, tot cu finanţare de la bugetul judeţean”.  

Mita transformată în sondaj

În cursul lunii mai 2014, omul de afaceri Bene Ioan a mai remis preşedintelui C.J. Cluj suma de 22.320 lei, sumă ce a reprezentat achitarea unui contract având ca obiect un sondaj de opinie comandat de edilul judeţului în contextul campaniei electorale privind alegerile europarlamentare din 25 mai 2014. Pentru a disimula mita, s-a încheiat un contract fictiv de firma lui Bene cu o agenţie de sondaje, banii însă au fost încasaţi de Uioreanu. 

Citeşte şi

INTERCEPTĂRI „Cheia” dosarului Uioreanu: omul care ţinea evidenţa mitei şi ridica banii pentru preşedintele CJ Cluj

Un rol esenţial în dosarul de corupţie al preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, l-a avut consilierul său, Răzvan Pop. Acesta ţinea evidenţa mitei luate într-un tabel şi ridica banii de la omul de afaceri implicat. Numele lui Pop a dispărut brusc dintr-un alt dosar de corupţie trimis în judecată în luna mai.

VIDEO Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a fost arestat preventiv. Este acuzat că a luat mită 474.000 de lei de la doi oameni de afaceri  

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a fost adus, în jurul orei 15, la Curtea de Apel cu propunere de arest preventiv. Magistraţii s-au pronunţat în jurul orei 20.00, emiţând mandat de arestare pe numele acestuia. Liberalul este acuzat de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată  şi complicitate la spălare de bani.

VIDEO Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a fost reţinut. Este acuzat de luare de mită, complicitate la spălare de bani şi fals

 Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Horia Uioreanu a fost reţinut după şase ore de audieri. El a părăsit sediul DNA într-o maşină a instituţiei, însoţit de doi anchetatori. Înainte ca acesta să fie dus în arestul poliţiei, din sediul DNA a ieşit avocata lui Uioreanu, Smaranda Bara care s-a limitat să spună doar că „a fost o zi lungă şi obositoare“.
 

Consilierul preşedintelui CJ Cluj şi-a dat demisia. El e acuzat că primit 6.000 de lei mită de la patronul Fany
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a anunţat că Răzvan Pop, consilierul său, şi-a dat demisia deoarece este cercetat în dosarul mitei Fany. El ar fi primit 6.000 de lei pentru a ajuta compania de transport să câştige o licitaţie.

Ioan Bene, afaceristul a cărui firmă a făcut noua pistă a aeroportului, reţinut alături de preşedintele CJ Cluj
Omul de afaceri Ioan Bene a fost reţinut, miercuri seara, 28 mai, de către procurorii DNA pentru 24 de ore în dosarul de corupţie în care a fost reţinut şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, liberalul Horea Uioreanu. Anchetatorii nu au precizat oficial acuzaţiile care le aduc acestuia, însă surse susţin că ar fi acuzat de dare de mită.

Vasile Pogăcean, omul de afaceri reţinut alături de preşedintele CJ Cluj, este un baron local din comuna Iclod

Vasile Pogăcean, omul de afaceri reţinut pentru 24 de ore alături de preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, este membru PNL, a candidat în 2008 pentru postul de primar în Iclod, iar presa locală scria despre el, tot în 2008, că ar fi un baron local extrem de influent. Procurorii DNA îl acuză de dare de mită în formă continuată.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite