Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

De ce este Germania „deasupra tuturor“ în lupta cu COVID-19: „Avem mai multe ventilatoare, paturi ATI şi medici decât orice ţară din Europa“

18
14 Apr 2020 04:05:01
Autor: Corespondenţi „Adevărul”
Poliţişti supraveghează oamenii ieşiţi în parc pe 12 aprilie FOTO Getty Images
Poliţişti supraveghează oamenii ieşiţi în parc pe 12 aprilie FOTO Getty Images

Germania are, în ciuda numărului de infectaţi care se apropie de cel înregistrat în Italia, Spania sau Franţa, un număr mult mai mic de persoane care au decedat din cauza COVID-19. Karl Lauterbach, profesor de epidemiologie la Universitatea din Köln, a explicat care sunt punctele forte ale Germaniei în lupta cu virusul.

Dacă numărul de infectaţi - 127.000 - se apropie de cel al ţărilor unde COVID-19 a lovit cel mai grav, cum ar fi Italia (156.000), Spania (169.000), Franţa (133.000), în ceea ce priveşte numărul de persoane decedate, Germania înregistra, luni, 13 aprilie, numai 3.022 de decese, cu mult mai puţin decât Italia (19.000), Spania (17.000) sau Franţa (14.000). În Germania, din o mie de persoane infectate, au murit circa 23, mult mai puţin comparativ cu Italia (121 decese /1.000 de infectaţi), Spania (100 decese/1.000 infectaţi) sau Marea Britanie care are 124 de decese/mia de infectaţi). Karl Lauterbach, profesor de economie a sănătăţii şi epidemiologie la Universitatea din Köln şi un membru al Partidului Social Democrat (SPD) din Germania, a explicat pentru CNBC care au fost factorii care au determinat numărul mai mic de decese: „Cred că până acum am avut noroc, deoarece am fost loviţi de valul de noi infecţii mai târziu decât multe alte ţări europene, de exemplu Italia, Spania şi Franţa", a declarat  acesta. Apoi, în al doilea rând, primii oameni care s-au infectat în Germania erau mai tineri decât media populaţiei, astfel că „am fost loviţi mai târziu şi cu pacienţii mai tineri iniţial, explică specialistul.”
 
Lauterbach a menţionat că un al treilea factor care a ajutat Germania a fost o creştere lentă a numărului de infecţii, ceea ce a permis ca aceşti pacienţi să fie trataţi la instituţiile medicale de top din ţară, inclusiv unele dintre cele mai bune spitale universitare ale ţării (inclusiv cele din Bonn, Dusseldorf, Aachen şi Koln).
„În al patrulea rând, sistemul german de asistenţă medicală şi sistemul spitalicesc a fost modernizat de social-democraţi şi creştin-democraţi în ultimii 20 de ani ... asta a însemnat că avem mai multe paturi de spital, mai multe ventilatoare, mai multe paturi de terapie intensivă, şi mai mulţi medici în spitale decât orice altă ţară comparabilă din Europa ... Deci sistemul nostru este într-o formă rezonabilă pentru o astfel de epidemie”, a explicat politicianul pentru sursa citată. 
 
În timp ce aproape toate ţările europene au introdus restricţii de deplasare pentru a preveni răspândirea coronavirusului, rata deceselor a fost foarte variată.
   

Capacitate de diagnosticare de 500.000 de teste pe săptămână

De exemplu, rata mortalităţii în Italia, la sfârşitul lunii martie, a fost de 11%. Rata Germaniei este comparabilă cu cea din Coreea de Sud, o ţară care a atras de asemenea laude pentru gestionarea crizei coronavirusului, datorită  testărilor făcute în număr mare, urmărirea contacţilor şi supravegherea digitală a cetăţenilor. Blocarea Germaniei, alături de un regim riguros de testare, a ajutat, a spus Lauterbach.
 
În timp ce ţări precum U.K. acum trebuie să construiască de la zero o industrie de diagnosticare, Germania avea deja una construită în jurul gigantului farmaceutic F. Hoffmann–La Roche. Se presupune că ţara are capacitatea de a efectua până la 500.000 de teste pe săptămână, în timp ce Marea Britanie poate gestiona în prezent doar puţin peste 10.000 pe zi.
 
Întrebat despre traiectoria posibilă a ratei coronavirusului Germaniei, Lauterbach a spus că scenariul său cel mai grav este că 10% din cele 83 de milioane ale populaţiei din Germania contractează virusul, iar cu o rată de deces de 1%, atunci 80.000 de oameni vor muri. „Trebuie să fie mai mic decât asta, ar fi o tragedie dacă 10% din populaţie s-ar infecta, acesta este scenariul meu cel mai grav", a precizat acesta. El a spus că starea de închidere a Germaniei va continua până cel puţin 20 aprilie, iar apoi guvernul va examina modul în care funcţionează strategia.


„Vom solicita probabil purtarea de măşti în transportul în comun”

Strategia pe care o urmărim este o strategie de suprimare ”, a spus el. „Odată ce suprimarea a funcţionat şi am ajuns, să zicem, la câteva sute de cazuri pe zi sau chiar mai bine, mai puţin de o sută de cazuri, vom încerca să urmărim fiecare caz şi să luăm legătura cu toţi cei care au fost în legătură cu acele cazuri noi, să îi carantinăm şi testăm şi, de asemenea, vom solicita, probabil, purtarea de măşti în transportul public şi în unele locuri de muncă."
 
El a spus că planul guvernului era de a menţine virusul suprimat cât mai mult timp, cu o ridicare parţială a blocajului preconizată pe sfârşitul lunii aprilie, deşi a spus că nu va putea fi ridicat complet pentru o perioadă lungă de timp. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Codruta=Tepes
14.04.2020, 05:24:04

E modest. La jumatatea lunii februarie Germania avea 16 cazuri, Italia 3, Spania 2, UK 9 De la 50.000 de cazuri: Germania: intre 8 martie si 27 martie, Spania: intre 9 martie si 26 martie, Italia: intre 29 februarie si 21 martie, UK: intre 14 martie si 6 aprilie N-au avut germanii cu mult mai mult noroc ci si l-au facut singuri pregatindu-se din timp, in ultimele luni pentru pandemie si in ultimii 75 de ani construind cele necesare, inclusiv in sistemul de sanatate. Asta si cu ajutorul unor generatii de americani care a contribuit la reconstructia Marii Britanii, Japoniei, Coreei de Sud, Germaniei de Vest si a altor tari (ar fi bune acum sa repuna pe picioare si SUA care e lasata debusolata si dezbinata de clovnul incompetent care o conduce cu o megalomanie buna de studiat in tratatele de psihiatrie, cu promovari de yes-men si nepotisme, cu populism si minciuni la foc de mitraliera).

0 (6 voturi)
Codruta=Tepes
14.04.2020, 05:25:04

De la sub 1000 la peste 50.000*

0 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
14.04.2020, 06:45:20

Comentariu considerat abuziv.

Silver Long John
14.04.2020, 08:16:12

Ei au fost intotdeauna bine pregatiti. Chiar si la Auschwitz aveau barăci libere in exces.

+3 (5 voturi)
Caius Iulius Caesar
14.04.2020, 08:29:12

Mai exista o explicatie: in primele saptamani germanii nu au raportat decesele de COVID-19 ale bolnavilor incurabili sau in faze terminale asa cum am facut-o noi si restul tarilor europene de la inceput. Astfel, statistica lor este, poate involuntar, falsificata - chiar oficialitatile germane au raspuns astfel... Cu stima

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările