De la ghenă la muzeu. Unul dintre proiectele TIFF 2014: „Implică-te pentru a reda Clujului Depozitul de filme!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Depozitul de Filme din Cluj vor mai rula filme în cadrul TIFF FOTO: Adevărul
La Depozitul de Filme din Cluj vor mai rula filme în cadrul TIFF FOTO: Adevărul

Organizatorii TIFF vor să transforme o clădire din Cluj, numită „Depozitul de filme“, dintr-un loc plin de gunoaie într-unul unde să se poată viziona filme şi să se înfiinţeze primul muzeu al cinematografiei din ţară.

Puţini locuitori din Cluj-Napoca îşi mai amintesc de existenţa „Depozitului de filme“, un loc situat lângă autogară, de unde, în trecut, plecau filme în toată Transilvania. Acum, peisajul e dezolant, clădirea e lipsită de uşi şi geamuri, iar mii de metri de peliculă stau aruncaţi în încăperi.

Primul pas pentru aducerea la viaţă a „Depozitului de filme“ a fost făcut de către organizatorii Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Ei au lansat, la deschiderea oficială a festivalului, un proiect numit „TIFF salvează Depozitul de Filme“, prin care acel loc abandonat să devină un spaţiu unde să poţi vedea un film de calitate.

Prin proiectul lor lansează un apel public clujenilor să doneze fiecare cât doreşte pentru realizarea acestui vis. E nevoie de 7.000 de euro, într-o primă fază, pentru continuare igienizărilor începute în urmă cu două săptămâni şi pentru achiziţionarea unor echipamente necesare unor proiecţii de filme. Tot ar putea fi înfiinţat şi primul muzeu al cinematografiei din România, care să cinstească memoria cineastului Jeno Janovics care, în urmă cu 100 de ani, deschidea, la Cluj, studiourile Transilvania.



Mic studio cu tehnică de epocă

„Nu am făcut un calcul de cât am avea nevoie pentru ridicarea unui muzeu al filmului. Investiţia e una majoră. Va fi nevoie şi de fonduri europene“, a afirmat preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu, care crede că locuitorii Clujului vor fi receptivi la iniţiativă. Giurgiu adaugă că acea clădire se află acum în proprietatea RADEF şi că ar trebui trecută în proprietatea Primăriei Cluj-Napoca. Primarul Emil Boc a dat asigurări la gala de deschidere a festivalului că administraţia locală va sprijini TIFF-ul în acţiunile sale.

Organizatorii festivalului intenţionează să amenajeze la Depozitul de filme un spaţiu cu tehnică veche, unde să poată fi vizionate şi filme mute, un mic studio, chiar în aer liber, unde copiii, dar şi curioşii cei mari, să vadă cum se fac filmele, şi un spaţiu unde lumea să socializeze. Prima proiecţie care a pus oficial Depozitul de filme pe lista cinema-urilor unde se vizionează filme la TIFF a şi avut loc sâmbătă, 31 mai. Este vorba de documentarul „Cinema, mon amour“, a lui Alexandru Belc.

depozitul de filme cluj foto
depozitul de filme cluj foto

„Un clujean care a fost anul trecut la Depozitul de Filme ne-a spus: «Ar fi minunat dacă aţi putea face acest muzeu şi dacă aţi amenaja şi o sală mică unde să se poată vedea filme ca pe vremuri». Film de peliculă de 16 sau 35 de milimetri“, a mai spus Tudor Giurgiu.

Proiectul face parte din campania „Salvaţi Marele Ecran!“, iniţiată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Film şi Cultură Urbană, organizatorii TIFF. Donaţii pentru „Depozitul de Filme“ pot fi făcute pe site-ul www.we-are-here.ro/p/salvatimareleecran-cluj, dar şi în locaţiile TIFF (Cinema Florin Piersic, Casa TIFF, Piaţa Unirii), pe durata festivalului, la voluntarii campaniei.

Ce puteţi vedea marţi la TIFF

Marţi, nu trebuie să rataţi la TIFF filmul „Bătrânul de 100 de ani care a şters-o pe fereastră“/„The 100-Year old man who climbed out the window and disappeared“, care va începe de la ora 11.00 la Cinema Florin Piersic din Cluj. Filmul suedez spune povestea unui bărbat în vârstă de 100 de ani care decide că nu-i prea târziu s-o ia de la capăt.

La acelaşi cinema clujean are loc, de la ora 18.00, o proiecţie specială, 3D, numită „Catedralele Culturii“/„Cathedrals of Culture“. Acesta este un documentar  produs de patru state - Germania, Danemarca, Norvegia, Austria, Franţa - centrat pe ideea „dacă clădirile ar putea vorbi, ce ar spune despre noi?“. „Şase clădiri emblematice şi foarte diferite vorbesc în numele propriu, examinând viaţa umană din perspectiva unor structuri realizate de mâna omului. Şase celebri regizori îşi pun amprenta vizuală unică pe acest proiect special“, potrivit prezentării făcute documentarului pe tiff.ro.

Vă puteţi încheia seara cu un eveniment special - trupa austriacă „Russkaja“ susţine marţi, 3 iunie, de la ora 21.00, la Casa de Cultură a Studenţilor (şi miercuri, 4 iunie, la aceeaşi oră, la Casa TIFF), un show inedit: acompaniament live pe capodopera lui Sergei Eisenstein, „Crucişătorul Potiomkin“ (1925).

TIFF se încheie pe 8 iunie.

Programul filmelor pe zile şi ore, AICI.

Mai puteţi citi:

TIFF 2014. A 13-a ediţie, proiecţii în 13 locuri şi proiecte pentru comunitate: „TIFF salvează Depozitul de Filme. Vrem să facem acolo un muzeu al filmului“

VIDEO Ghid complet TIFF 2014: cât costă biletele şi care sunt filmele şi evenimentele pe care nu trebuie să le ratezi 

„O Lume Nouă“, filmul despre povestea primilor emigranţi români în America, va avea premiera la TIFF 

VIDEO Spotul oficial al TIFF 2014 cu Matia Corvin şi Vlad Ţepeş în „rolurile principale“  

Mesajul din spatele afişului TIFF 2014: „Dacă Decebal ar trăi azi, sigur ar vrea să vadă Avatar 3D“  

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite