De ce termoscanerele folosite la intrările în instituţiile publice dau anumite erori. Explicaţiile simple ale unui specialist în domeniul senzorilor medicali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De multe ori termoscanerele folosite inclusiv la intrarea în supermarketuri pot să dea erori ciudate.
De multe ori termoscanerele folosite inclusiv la intrarea în supermarketuri pot să dea erori ciudate.

Cunoscutul cercetător român Cristian Presură a explicat de ce termoscanerele folosite la intrările în instituţiile publice pot să dea unele erori în anumite situaţii.

Fizicianul Cristian Presură (48 de ani) este angajat ca cercetător la celebra companie olandeză Philips şi îşi desfăşoară activitatea în centrul de cercetare de la Eindhoven. Specialist în domeniul senzorilor medicali, românul a inventat şi introdus pe piaţă primul ceas capabil să măsoare pulsul sportivilor numai pe baza senzorilor optici.

Într-o postare pe Facebook, Cristian Presură a explicat simplu şi pe înţelesul tuturor de ce în anumite situaţii termoscanerele pot să dea erori.

„1) Termoscanerele nu ne iau nimic; ele măsoară ceea ce noi am dat deja mediului înconjurător: radiaţiile în infraroşu

2) Termoscanerele nu a fost construite pentru epidemie. Ele se foloseau înainte mai des la bebeluşi (ignor aplicaţiile industriale), într-un mediu controlat (acasă, spital, etc)

3) Termoscanerele au erori de temperatură pentru că: a) masoară pielea, iar ea se poate răci sau încîlzi din jur b) extrapolează valoarea la temperatura corpului, iar asta depinde de structura anatomică (piele, etc) c) primesc reflexii adiţionale de la mediul din jur, iar asta depinde şi de structura pielii d) nu sunt folosite mereu conform specificatţilor (distanţă, zonă, timp de masură)

3) Daca termoscanerul are raza laser vizibilă, e doar pentru a poziţiona corect aparatul, raza laser nu masoară nimic”, a scris Cristian Presură pe Facebook.

Explicaţiile sale vin după ce mai multe persoane au semnalat o serie de erori legate de funcţionarea termoscanerelor. Au existat şi situaţii anormale în care termoscanerele au indicat că unele persoane ar avea o temperatură a corpului de 32-33C, stârnind numeroase comentarii şi ironii inclusiv în mediul online.

Citeşte şi

Cristian Presură, inventatorul român angajat la Philips: „Profesorul de fizică îmi dădea note de 1 şi 2 pentru atitudinea mea «arogant㻓

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite