Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Deputatul clujean Mate Andras Levente, condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare

0
1 Jul 2014 10:02:24
Autor: Florina Pop
Mate Andras  FOTO: satmareanul.net
Mate Andras  FOTO: satmareanul.net

Deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul în care este acuzat că şi-a angajat soţia la Parlament, iar aceasta a obţinut astfel venituri de 5.508 lei. El a fost trimis în judecată în septembrie 2013 sub acuzaţia de conflict de interese. Este liderul deputaţilor UDMR în Parlament.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus ca deputatului clujean Mate Andras Levente să fie condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru acuzaţia conflict de interese. Pedeapsa îi va fi suspendată pe un termen de încercare de 2 ani şi 6 luni, care se va socoti de la data ramânerii definitive a hotarârii. În plus, lui Mate Andras Levente i-au fost interzise mai multe drepturi. Hotărârea nu este definitivă şi poate fi contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

"Mate Andras Levente, în calitate de deputat în cadrul Parlamentului României, a formulat cererea de angajare a soţiei sale la Camera Deputaţilor şi apoi a avizat contractul de muncă pe perioadă determinată în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru soţia sa în cuantum de 5.508 lei", arăta Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, citat de Mediafax.

În septembrie 2011, Agenţia Naţională de Integritate a cerut Parchetului instanţei supreme să cerceteze un posibil conflict de interese în cazul deputatului UDMR Mate Andras Levente, în condiţiile în care acesta şi-a angajat soţia la cabinetul parlamentar de circumscripţie.
Mate Andras Levente a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea soţiei sale, Erzsebet Mate, în perioada 16 martie 2010 - 1 ianuarie 2011, în cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripţia electorală nr. 13 Cluj, arăta ANI, în 19 septembrie 2011.

Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale, la data de 16 martie 2010, la propunerea deputatului Mate Andras Levente, soţia sa a fost angajată de către Camera Deputaţilor, prin contract individual de muncă pentru perioada 16 martie 2010 - sfârşitul mandatului de deputat, contract care a fost avizat chiar de către acesta. În baza acestui contractul de muncă, soţia deputatului Mate Andras Levente a încasat, în perioada martie 2010 - ianuarie 2011, suma totală de 5.508 lei.  În această cauză s-a dispus prin ordonanţă, de către prim-adjunctul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, infirmarea soluţiei de neîncepere a urmăririi penale dispusă iniţial, a precizat sursa citată.

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective, mai preciza ANI în 2013.

Mai puteţi citi:

Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras Levente, trimis în judecată pentru conflict de interese

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările