Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Derapajele preşedintelui PSD Cluj în relaţia cu presa ajung la Partidul Socialiştilor Europeni şi la „Reporteri fără frontiere”

0
9 Oct 2019 17:50:26
Autor: Corespondenţi „Adevărul”
Preşedintele PSD Cluj, Liviu Alexa, susţine că va fi concomitent, politician şi jurnalist. FOTO: ZC
Preşedintele PSD Cluj, Liviu Alexa, susţine că va fi concomitent, politician şi jurnalist. FOTO: ZC

Asociaţia Profesioniştilor din Presă – Cluj (APPC) a sesizat mai multe ONG-uri internaţionale şi naţionale de presă, dar şi Partidul Socialiştilor Europeni, despre comportamentul incalificabil al preşedintelui PSD Cluj, Liviu Alexa, faţă de jurnalişti.

„...considerăm că limbajul acestui reprezentant al PSD intră în sfera excepţionalului, prin vulgaritatea şi agresivitatea sa extreme, care aruncă discursul public în spaţiul violenţei şi al sordidului. Considerăm acest limbaj ca fiind, pe de o parte, o încercare de intimidare manifestă, pe de alta, o încercare de a decredibiliza corpul profesional al jurnaliştilor clujeni. În ambele cazuri, acest discurs promovat de politicianul în cauză, membru al unui partid aflat la putere, nu poate reprezenta decât un atac grav la libertatea presei”, se arată în scrisoarea trimisă de APPC. 
 
 
Redăm mai jos scrisoarea (care a fost tradusă în limba engleză) adresată instituţiilor amintite: 
 
Partidul Socialiştilor Europeni, 
Grupul S&D din Parlamentul European, 
Reprezentantul OSCE pentru libertatea media, 
Organizaţia „Reporteri fără frontiere” 
Freedom House International 
Freedom House România  
Active Watch Romania
 
 
Vă scriem în numele Asociaţiei Profesioniştilor din Presă – Cluj, organizaţie neguvernamentală constituită în urmă cu 14 ani, care reuneşte 60 de jurnalişti din al doilea cel mai mare oraş al României. 
 
Vă sesizăm, pe această cale, limbajul incalificabil pe care Liviu Alexa, preşedintele organizaţiei judeţene Cluj a partidului de guvernământ, PSD, partid afiliat Partidului Socialiştilor Europeni (PES), îl are faţă de jurnaliştii clujeni. 

Luni, 7 octombrie 2019, acesta a atacat în mod grotesc mai mulţi jurnalişti clujeni, în cuvinte pe care nu le vom reproduce, atât prin intermediul site-ului web pe care îl deţine, cât şi printr-un film postat pe o platformă social media. 
Ieşirile şefului PSD Cluj au fost atât de virulente, încât au făcut obiectul unor articole publicate de organe de presă naţionale din România, precum Digi24.ro, hotnews.ro, newsweek.ro, adevarul.ro sau g4media.ro, b1.ro, Libertatea, România TV.
Suntem jurnalişti şi înţelegem că libertatea de exprimare poate presupune un anumit grad de exagerare. Însă, considerăm că limbajul acestui reprezentant al PSD intră în sfera excepţionalului, prin vulgaritatea şi agresivitatea sa extreme, care aruncă discursul public în spaţiul violenţei şi al sordidului.
Considerăm acest limbaj ca fiind, pe de o parte, o încercare de intimidare manifestă, pe de alta, o încercare de a decredibiliza corpul profesional al jurnaliştilor clujeni. 
În ambele cazuri, acest discurs promovat de politicianul în cauză, membru al unui partid aflat la putere, nu poate reprezenta decât un atac grav la libertatea presei. 
Menţionăm că ieşirile acestuia au avut loc după ce asociaţia noastră a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui PSD, prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, prin care a sesizat derapajele de limbaj anterioare ale aceluiaşi lider politic, scrisoare rămasă fără răspuns, pe care o găsiţi pe site-ul asociaţiei, www.presaclujeana.ro.

Vă scriem, astfel, cu scopul de a interveni, prin mijloacele pe care le aveţi la dispoziţie, pentru a apăra libertatea presei şi a descuraja pe viitor alte asemenea atacuri la adresa jurnaliştilor din Cluj-Napoca.
 
Cu stimă,
Colegiul de Conducere al APPC
Remus Florescu, preşedinte, Tiberiu Fărcaş, Cosmin Puriş, Bogdan Stanciu, Horea Şoica, membri ai Consiliului de Conducere al APPC
 
Cluj-Napoca, 08.10.2019 ”
 
 
Citeşte şi
 
VIDEO Şeful PSD Cluj, reacţie virulentă după o scrisoare de protest a jurnaliştilor. „Sunt nişte boschetari de presă”
 
 
 
Cine este Liviu Alexa, noul preşedinte al PSD Cluj. De la ieşiri grobiene la adresa colegelor de presă „vagine jurnalistice“, la servilisme faţă de Dragnea şi Dăncilă
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii