Despre cancer, donare de sânge şi automedicaţie, pe înţelesul oamenilor de rând. Explicaţiile le dau: ministrul Sănătăţii şi nutriţionistul Nicolae Hâncu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Sănătăţii la Adevărul Live FOTO Eduard Enea
Ministrul Sănătăţii la Adevărul Live FOTO Eduard Enea

„Suntem nişte studenţi la medicină cărora le pasă de oamenii din jur. Părinţi, bunici, prieteni - sănătatea tuturor depinde de prevenirea bolilor“, aşa începe invitaţia studenţilor de la UMF Cluj la conferinţa din 9 aprilie la care personalităţi din domeniu vor vorbi despre cancer, nutriţie, automedicaţie şi donare de sânge.

Ce investigaţii medicale trebuie făcute după o anumită vârstă? Care sunt cele mai bune metode de prevenţiei? Cum pot să îmi îmbunătăţesc viaţa şi să trăiesc mai mult şi mai bine? Este donarea de sânge un act periculos? Câte vieţi se pot salva cu ea? Câţi oameni donează în Cluj? Ce medicamente sunt bune şi ce medicamente nu e bine să-mi administrez fără să mă adresez medicului? Sunt câteva întrebări la care se vor răspunde la conferinţa organizată pe 9 aprilie la Casa de Cultură a Studenţilor, de la ora 18.00.

Evenimentul este organizat de Organizaţia Studenţilor Medicinişti din Cluj din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ din Cluj-Napoca. Vorbitorii acestei conferinţe sunt ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu - medic specialist chirurgie oncologică şi ginecologie oncologică, fostul conducător al Institutului Oncologic din Cluj-Napoca , academicianul Nicolae Hâncu - preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, asistentul universitar Sebastian Armean - medic specialist psihiatru şi farmacologie clinică.

Aceştia vor ţine discursuri, iar după fiecare discurs se vor adresa întrebări din public. „Vrem să dăm un ajutor şi mai mare: de aceea vom oferi tuturor participanţilor la conferinţă anumite analize gratuite şi reduceri la screeninguri de prevenţie“, anunţă organizatorii.

Studenţii urmăresc prin conferinţă, a cărui nume este „Medici pentru Tine“, să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că România se află pe penultimul loc ca speranţă de viaţă din Uniunea Europeană. 

Aceştia dau şi câteva exemple concrete dublate de statistici: cea mai răspândită formă de cancer în România este cel pulmonar, ocupând şi nefastul loc 1 în topul deceselor cauzate de cancere, supraponderea şi obezitatea împreună afectează aproximativ 73% din populaţia adultă a României, se estimează că vom ocupa locul întâi ca rezistenţă la antibiotice, doar 8% dintre femeile din România şi-au făcut o mamografie, ocupăm locul 2 în lume la cancer de col uterin după Costa Rica.

„Ceea ce face diferenţa între viaţă şi moarte poate fi prevenţia“, încheie aceştia.

Mai puteţi citi:

Previziunea macabră a unui oncolog renumit din Cluj: „O femeie din opt va face cancer de sân, dacă va trăi mai mult“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite