Dezvoltatorii „Cartierului lui Udrea” de lângă Pata Rât, obligaţi să-şi avertizeze clienţii despre eventualul disconfort cauzat de miros FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Alexandrov, soţul Elenei Udrea, este asociat într-una dintre firmele care construieşte un mini-cartier de 10.000 de apartamente în Cluj-Napoca.
Adrian Alexandrov, soţul Elenei Udrea, este asociat într-una dintre firmele care construieşte un mini-cartier de 10.000 de apartamente în Cluj-Napoca.

„Cartierul Elenei Udrea” din Cluj, aşa cum este numit Transilvania Smart City, trebuie să-şi informeze clienţii, conform Agenţiei pentru Protecţia Mediului, cu privire la eventualul disconfort cauzat de mirosul din zonele de depozitare a deşeurilor de la Pata Rât.

„Cartierul Elenei Udrea” din Cluj-Napoca, aşa cum este numit Transilvania Smart City, trebuie să-şi informeze clienţii, conform Agenţiei pentru Protecţia Mediului, cu privire la eventualul disconfort cauzat de mirosul din zonele de depozitare a deşeurilor de la Pata Rât, de zgomotul produs de aeronave şi de vecinătatea cu cimitirul din zonă. Aceste inconveniente nu sunt însă menţionate nici pe site-ul proiectului, nici în ofertele trimise eventualilor clienţi. 

„Să fie într-un ceas bun! Pentru cârcotaşi, preţurile sunt printre cele mai mici de pe piaţă clujeană. Iar finanţarea este transparentă, prin fonduri de investiţii din afara ţării, în principal”, posta, în decembrie 2021, pe Facebook, Elena Udrea. Era comentariul fostului politician democrat-liberal la postarea soţului ei, Adrian Alexandrov, în care alături de câteva fotografii de pe un şantier din Cluj-Napoca se preciza  „Am deschis şantierul la Transilvania Smart City, cel mai mare şi singurul proiect #smartcity din Europa de sud-est!”.
 

Pe contul ei de Facebook, Udrea a răspuns mesajelor de felicitări ca şi cum ar fi vorba despre propriul proiect. „Dificil; e pe riscul tău, dar te susţine Boc!” – a comentant Constantin Teodorescu, iar Udrea a răspuns: „Orice afacere e cu risc. Doar lenea e fără. Riscuri mari, reuşite mari. Riscuri mici, reuşite mici.”

Pe site-ul proiectului se arată că acesta este dezvoltat de Realtopfarma SA împreună cu SDC Properties. Ultima companie aparţine omului de afaceri clujean Ştefan Berciu, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din oraş. Conform Registrului Comerţului, 50 % din Realtopfarma SA este deţinută de Adrian Alexandrov, iar cealaltă jumătate din fimă aparţine lui Gheorghe Petrovan (30%) şi Marinei Petrovan (20%), socrii fostului deputat democrat-liberal clujean Adrian Gurzău, care este, de asemenea, implicat în derularea proiectului Transilvania Smart City.

În fundal se vede cel mai nou cimitir al Clujului - Moş Ion Roată - care se învecinează cu Transilvania Smart City. Primarul Emil Boc a susţinut că este un „cimitir-parc”, amenajat cu 50 de milioane de lei, cu peste 5.000 de  arbuşti şi peste 2.000 de arbori. FOTO: Remus Florescu  

cluj transilvania smart city

Atenţionare pentru clienţi


Transilvania Smart City se află la câteva sute de metri de groapa de gunoi de la Pata Rât şi va include 10.000 de apartamente, un mall, şcoli, supermarketuri, un hotel şi un aparthotel, spaţii de birouri, parcuri şi săli de conferinţă. Conform  studiului de evaluare a impactului asupra stării de sănatate în relaţie cu noul centru de colectare a deşeurilor de la Pata Rât, în unele zone poluarea cu metale grele (Cadmiu şi Cupru) depăşeşe limitele legale.

„Adevărul” a solicitat un punct de vedere de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj (APM), care a susţinut: „Concluziile studiului relevă că nu se vor dezvolta efecte adverse asupra stării de sănătate a populaţiei din zona de influenţă a obiectivului”. 


APM Cluj a precizat că a impus dezvoltatorului „declaraţia notarială în care acesta menţionează că se obligă să anunţe potenţialii cumpărători şi/sau chiriaşi de eventualul disconfort datorat mirosului din zonele de depozitare deşeuri de la Pata Rât, de zgomotul produs de aeronave, inclusiv a vecinătăţii cu cimitirul din zonă”. Aceste menţiuni nu se găsesc nici pe site-ul Transilvania Smart City, nici în ofertele solicitate pe mail de către clienţi.

Asociatul principal al proiectului, omul de afaceri Ştefan Berciu, a precizat pentru „Adevărul” că totuşi cumpărătorii vor fi informaţi despre aceste inconveniente atunci când vor merge să vadă blocurile. „Clienţii vor veni la faţa locului şi vor constata că nu miroase deloc. Cimitirul de care se vorbeşte este un „cimitir-parc”, unde poţi chiar să mergi la plimbare, şi, în plus, clujenii ştiu că şi cartierul Zorilor este, la fel, aproape de cimitir”. Acesta a mai precizat că Elena Udrea nu este asociată în proiect, ci soţul ei, dar şi alte mari companii şi investitori străini. 

cluj smart 2

Transilvania Smart City se va întinde pe versantul unui deal aflat la circa 150 de metri de groapa de gunoi Pata Rât, pe care autorităţile trebuie să o desfiinţeze, care a fost înlocuită cu un centru de colectare a deşeurilor ce nu ar trebui să aibă efecte negative asupra locuinţelor din zonă, conform unui raport comandat de Consiliul Judeţean Cluj. În acest moment, mai sunt deşeuri la vechea groapă de gunoi Pata Rât, care, teoretic, trebuie să fie eliminate din zonă. FOTO: Remus Florescu  


 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Elena Udrea a dat startul lucrărilor la cel mai mare proiect imobiliar din Europa de Est. Ce spune aceasta despre preţurile apartamentelor

Elena Udrea investeşte în cel mai scump proiect imobiliar din România. Ideile par luate din filme SF: cumpărături cu drone şi telegondolă spre aeroport

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite