Dieta ketogenă, periculoasă după o săptămână. Ce se întâmplă în corp după 7 zile de alimentaţie bazată pe grăsimi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O dietă ketogenă - care asigură 99 la sută din calorii din grăsimi şi doar 1 la sută din carbohidraţi - produce beneficii pentru sănătate pe termen scurt, dar efecte negative pot să apară după aproximativ o săptămână, au descoperit cercetătorii într-un studiu pe şoareci.

O dietă ketogenă - care furnizează 99% din calorii din grăsimi şi doar 1% din carbohidraţi - produce beneficii pentru sănătate pe termen scurt, dar efecte negative apar după aproximativ o săptămână, au descoperit cercetătorii de la Universitatea Yale într-un studiu pe şoareci, relatează Science Daily. Rezultatele oferă indicii că dieta keto ar putea, pe perioade de timp limitate, să îmbunătăţească sănătatea prin reducerea riscului de diabet şi a inflamaţiei. De asemenea, ele reprezintă un prim pas important către studii clinice posibile la om. 

Dieta keto a devenit din ce în ce mai populară, pe măsură ce celebrităţile, inclusiv Gwyneth Paltrow, Lebron James şi Kim Kardashian, au apreciat-o pentru rezultatele în ceea ce priveşte scăderea în greutate. În studiul Yale, publicat, zilele trecute,  în revista Nature Metabolism, cercetătorii au descoperit că efectele pozitive şi negative ale dietei se referă la celulele imune numite „T gamma delta”, celule protectoare ale ţesuturilor care scad riscul de diabet şi inflamaţia.

Procesul periculos care se întâmplă după o săptămână de dietă keto   

O dietă keto păcăleşte corpul să ardă grăsimile, a declarat autorul principal Vishwa Deep Dixit de la Şcoala de Medicină Yale. Atunci când nivelul de glucoză al organismului este redus datorită conţinutului redus de carbohidraţi al dietei, organismul acţionează ca şi cum ar fi în stare de înfometare - deşi nu este - şi începe să ardă grăsimile în loc de carbohidraţi. La rândul său, acest proces produce substanţe chimice numite corpuri ketonice ca sursă alternativă de combustibil. Când organismul uman arde corpuri ketonice, celulele T gamma delta de protecţie a ţesuturilor se înmulţesc în tot corpul. 

Acest lucru reduce riscul de diabet şi inflamaţia şi îmbunătăţeşte metabolismul organismului, a spus Dixit. După o săptămână pe dietă keto, a spus el, şoarecii arată o reducere a nivelului de zahăr din sânge şi a inflamaţiilor. Însă, atunci când corpul se află în acest mod „înfometat”, stocarea grăsimilor se întâmplă simultan cu arderea grăsimilor, au descoperit cercetătorii. Când şoarecii continuă să mănânce dieta cu conţinut ridicat de grăsimi, cu un conţinut scăzut de carbohidraţi, după o săptămână, a spus Dixit, ei consumă mai multe grăsimi decât pot arde şi dezvoltă diabet şi obezitate.

„Ei pierd celulele T delta gamma protectoare din grăsime”, a spus el.

Sunt necesare mai multe studii


Studiile clinice pe termen lung la om sunt încă necesare pentru a valida beneficiilor pentru sănătate ale dietei keto. „Înainte ca o astfel de dietă să poată fi prescrisă, un studiu clinic de mari proporţii în condiţii controlate este necesar pentru a înţelege mecanismul din spatele beneficiilor metabolice şi imunologice sau potenţialele efecte negative pentru persoanele care sunt supraponderale si pre-diabetice", a spus Dixit.

Există motive temeinice pentru a continua studiul: Conform Centrelor pentru controlul bolilor, aproximativ 84 de milioane de adulţi americani - sau mai mult de unul din trei - au prediabet (creşterea nivelului de zahăr din sânge), ceea ce îi supune la risc mare de a dezvolta diabet de tip. 2, boli de inimă şi accident vascular cerebral. Peste 90% dintre persoanele cu această afecţiune nu ştiu că o au.

„Obezitatea şi diabetul de tip 2 sunt boli ale stilului de viaţă”, a spus Dixit. „Dieta le permite oamenilor o modalitate de a prelua controlul”.

Având la dispoziţie cele mai recente descoperiri, cercetătorii înţeleg acum mai bine mecanismele de lucru în organismele care practică dieta keto şi de ce dieta poate aduce beneficii pentru sănătate pe perioade de timp limitate.

„Cine vrea să fie la dietă pentru totdeauna?”

„Rezultatele noastre evidenţiază interacţiunea dintre metabolism şi sistemul imunitar şi modul în care acesta coordonează menţinerea funcţiei ţesutului sănătos”, a declarat Emily Goldberg, cercetătoarea postdoctorală în medicina comparativă care a descoperit că dieta keto produce înmulţirea celulelor T gama-delta la şoareci.

Dacă durata ideală a dietei pentru beneficii pentru sănătate la om este un subiect pentru studii ulterioare, a spus Dixit, descoperirea că dieta Keto este mai bună în doze mici este o veste bună: „Cine vrea să fie la dietă pentru totdeauna?”.

Citeşte şi


Avertisment legat de dieta ketogenă. Când există pericol pentru vasele de sânge

Cum poţi să previi obezitatea fără a-ţi schimba major dieta. Descoperirile făcute de cercetători în legătură cu postul

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite