Din Florida la Cluj pentru un curs de arhitectură altfel. Indian: „A fost o mare şansă pentru mine să vin într-un loc diferit şi să învăţ ce mă interesa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O imagine cu o clădire cu balcoane verzi  FOTO: wonderlist.com
O imagine cu o clădire cu balcoane verzi  FOTO: wonderlist.com

Studenţi şi tineri antreprenori din 7 ţări au venit la o şcoală de vară la Cluj. Pasionaţi cu toţii de clădiri verzi şi cu gândul la viitor, aceştia au învăţat în două săptămâni lucruri noi şi, împărţiţi în echipe, au creat proiecte pe ideea cursului - „cum transformăm proiectul unei clădiri, într-un brand?”.

„Până la urmă trebuie să înţelegi cât te costă azi şi cât te va costa în timp“, ne spune Adrian Frătean, preşedintele Asociaţiei The City Of Green Buildings (TCOGB), în contextul unei discuţii despre motivele pentru care românii ar alege să-şi construiască o casă verde.

ONG-ul în fruntea căruia se află a organizat, de la mijlocul lui iulie, preţ de două săptămâni, o şcoală de vară la Cluj. Gândită pe ideea cum transformi proiectul unei clădiri într-un brand, şcoala a adus la aceeaşi masă oameni de diverse specialităţi, din şapte ţări - ingineri, constructori, arhitecţi, specialişti în energie şi clădiri verzi – cu scopul de a învăţa lucruri noi despre clădirile verzi. Şcoala – numită Academia The City of Green Buildings - a îmbinat teoria cu practica, iar pe 1 august, participanţii împărţiţi în echipe au prezentat proiectele concepute. Cursurile şi prezentările au fost în limba engleză.

Genul acesta de şcoală de vară e rar întâlnit în Europa. Bogdan Ursa, vicepreşedintele TCOGB, afirmă că tema sustenabilităţii în arhitectura verde e întâlnită, în Europa, destul de nişat şi nu e acoperită toată paleta de specialităţi: „Nu se studiază în modul în care l-am gândit noi, adică să aduci în acelaşi loc, arhitecţi, constructori, inginer de instalaţii, ingineri din domeniul instalaţiilor, al energiei, chiar şi din domeniul economiei“.

Ce l-a motivat pe un indian şcolit în California să vină la Cluj

Un cursant a venit taman din California la Cluj ca să ia parte la cursurile Academiei The City of Green Buildings. Asta după ce a avut proiecte în Islanda, Germania, Olanda şi Singapore. Motivul? Căuta programe de vară şi a dat peste cel al Asociaţiei The City Of Green Buildings. Şi a aplicat.

Ashish Asutosh are 25 de ani, e originar din India, unde şi-a luat licenţa în Inginerie civilă, şi este doctorand în Managementul Construcţiilor în SUA. La Universitatea Florida. 

„Am venit aici să învăţ despre sustenabilitate deoarece am un master în design sustenabil. (...) A fost o mare şansă pentru mine să vin într-un loc diferit şi să învăţ ce mă interesa. (...) Ce m-a motivat să mă înscriu a fost că voi lucra într-o echipă, din diferite domenii ca experienţă. Lucrând ca o echipă într-un proiect real. În realitate, pe teren, nu lucrezi cu oameni din acelaşi domeniu. A fost motivaţia reală să vin aici“, explică indianul.

În opinia sa, Clujul este foarte generos cu străinii care îl vizitează şi le oferă varii avantaje. Ne-a mai spus că oamenii sunt buni, dar şi că nu se prea împacă cu mâncarea de aici care e „asemănătoare cu mâncarea americană. E doar fast food“.

După ce şi-a luat licenţa în inginerie civilă în India, a devenit pasionat de clădirile verzi şi asta l-a dus în SUA, la Universitatea din Florida. Visul său e să devină antreprenor, să aibă propria firmă care să ofere consultanţă, design şi proiecte, pe care să o pornească din State şi apoi să o extindă în cât mai multe ţări.

La sfârşitul lui iulie împlinise 25 de ani. „Nu sunt prea mulţumit de asta“, zice el. 

image

Tineri care au participat la şcoala de vară organizată de TCOGB. În stânga este Issam Choumi din Maroc, iar celălalt bărbat este Ashish Asutosh din SUA  FOTO Florina Pop

„Am venit să văd dacă asta mi se potriveşte sau nu“

Un alt participant a fost marocanul Issam Choumi. E antreprenor în Maroc şi are 28 de ani. Povesteşte că de şcoala de vară din Cluj a aflat de pe pagina sa de Facebook. Şi el căuta internshipuri şi şcoli de vară pe tema clădirilor verzi.În 2012 şi-a luat masterul în Administrarea Afacerilor, la o universitate din Maroc. A învăţat multe despre clădiri verzi şi dezvoltare durabilă în timp şi a venit din curiozitate la Cluj: „Am venit să văd dacă asta mi se potriveşte sau nu“.

Alături de cei doi s-au înscris studenţi, masteranzi, oameni de afaceri, chiar şi un funcţionar de la o bancă din Franţa care şi-a propus să-şi schimbe cariera. Participanţii au mai venit din România, Republica Moldova, Marea Britanie şi Africa de Sud.

Potrivit vicepreşedintelui TCOGB, ideile principale ale cursurilor de la Cluj, din acest an, sunt conexiune, noţiuni de sustenabilitate şi muncă în echipă, diversitate culturală şi profesională. 

De ce ar opta oamenii pentru o casă verde

Un aspect la care, în general, mulţi români nu se gândesc e cât îi costă pe termen lung să întreţină casa pe care şi-au construit-o. Cât?

„Oamenii nu-şi pun întrebarea asta. Asta e problema că oamenii nu-şi pun întrebarea asta: cât mă costă acum şi cât mă costă în timp. La unele clădiri, mai puţin la case, cele de birouri, administrative, costurile de exploatare depăşesc costul investiţiei iniţiale. (...) Să se gândească în timp. E destul de greu la început să-ţi dai seama cât te va costa pe parcurs clădirea respectivă. O clădire care se construieşte ţinându-se cont de partea asta de sustenabilitate, de la eficienţa energetică a materialelor până la sistemele de instalaţii, la sisteme locale de producţie a energiei dau valoare construcţiei. (...) Până la urmă trebuie să înţelegi cât te costă azi şi cât te va costă în timp“, adaugă Adrian Frătean (foto în dreapta, credit foto: Florina Pop).

image

Asociaţia în fruntea căreia se află, The City Of Green Buildings, este o organizaţie independentă, non-profit, al cărei scop este să devină o mişcare socială şi să încurajeze inovarea şi sustenabilitatea mediului construit şi întreţinerii spaţiilor urbane.
 

Mai puteţi citi:

Casa verde: cât ne costă şi de ce trebuie să ţinem cont. Explicaţiile specialistului

Sănătatea, costurile lunare la utilităţi şi valoarea financiară în timp a locuinţei sunt câteva lucruri la care românii nici nu se gândesc înainte să-şi facă o casă. O spune preşedintele Consiliului Român al Clădirilor Verzi, Dorin Beu. Acesta explică ce înseamnă o clădire verde şi de ce aceasta este o opţiune în 2017.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite