Doi fraţi s-au îndrăgostit de muzică după ce au descoperit o vioară în casa bunicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mara şi Tudor Torge sunt doi copii din Cluj cărora vioara şi chitara le-au adus zeci de premii la concursuri naţionale şi internaţionale. Totul a început cu o vioară uitată la bunici.

Pentru doi fraţi din Cluj, muzica e pasiunea care le-a adus numeroasele premii obţinute la competiţii naţionale şi internaţionale. Mara Torge are 14 ani şi cântă la vioară. Fratele ei, Tudor Torge, are 11 ani şi e un pic mai înalt decât chitara la care cântă. Amândoi au obţinut recent premiul I la faza regională a Olimpiadei de Interpretare Instrumentală, desfăşurată la începutul lunii martie la Baia Mare.

Mara este în clasa a VIII-a, iar Tudor, în a V-a, la Liceul Teoretic „Avram Iancu“ din Cluj. Muzica o studiază la Şcoala Gimnazială de Muzică „Augustin Bena“.

„Totul a început uşor atipic: în familia noastră nu au fost instrumentişti sau oameni de muzică, însă, din întâmplare, eu am studiat vioara 5 ani, în mod obligatoriu, în timpul liceului“, povesteşte mama celor doi, Nadia Torge.

A urmat un liceu pedagogic şi regula de atunci era ca toţi elevii să studieze un instrument muzical ca să-i ajute la predarea muzicii la clasă.

Dorinţă, nu moft

Vioara pe care mama copiilor o folosise în liceu a rămas la bunici. Nimeni nu s-a atins de ea ani de zile. „Mara a găsit-o, cam pe când avea 3 ani, întâmplător. Apoi au urmat rugăminţile repetate de a o învăţa să cânte. Toată lumea a crezut că este o dorinţă pasageră a copilului, dar a insistat asiduu“, continuă mama.

Abia când Mara avea 6 ani, văzând că rugăminţile ei nu încetează, părinţii au început să-i dea ore. Fetiţa a dat apoi examen a Şcoala Gimnazială de Muzică „Augustin Bena“ şi a început clasa I. Acolo a descoperit tainele vioarei îndrumată de profesoara Liuţa Cîmpeanu. „Îi înţelege pe copii şi pune suflet în tot ceea ce face. Fără deosebita răbdare a doamnei profesoare, fără calmul şi sensibilitatea acesteia, Mara nu ar fi putut evolua astfel“, apreciază mama.

Mara Torge FOTO: FOTO: arhivă personală/via Suidivo - Ovidius Sielovan

image

Când o duceau la ore pe Mara, părinţii îl luau şi pe Tudor. Profesoara Marei îl întreba dacă nu i-ar plăcea să cânte şi el la vioară. „Văzând că răspunde mereu cu o negaţie şovăielnică, l-a întrebat dacă nu vrea să cânte la un alt instrument“, povesteşte Nadia Torge. Iar puştiul a ales chitara.

Emoţii şi premii

Copiii au început să meargă la concursuri. Au depăşit aşteptări, au câştigat premii.

Mara a obţinut anul trecut unul dintre trofeele oferite la Festivalul J. S. Bach din Cluj, competiţie de tradiţie în ţară. În mai mulţi ani, tânăra a câştigat mai multe premii I la Concursul Naţional „Viva la Muzica“ din Zalău, la Concursul Naţional de Interpretare Instrumentală Sighetu-Marmaţiei, respectiv la Concursul Naţional de Interpretare Muzicală „Timotei Popovici“ din Sibiu.

„Este bine să menţionăm că Mara a cântat şi muzică de cameră, în acest context obţinând trei premii I, două dintre ele fiind primite în cadrul unui festival internaţional, în ani diferiţi. Este vorba despre Festivalul Internaţional de Chitară Transilvania. Iar două din premiile obţinute la muzică de cameră au fost primite pe duetul făcut cu Tudor“, povesteşte mama celor doi muzicieni.

Pentru Tudor, anul 2017 a fost unul „foarte productiv“, adaugă mama, enumerând cele 20 de premii obţinute de micul chitarist: 19 premii I, premiul II la etapa naţională a Olimpiadei de Interpretare Instrumentală de la Arad 2017; premiul I la Festivalul de Artă şi Chitară din Belgrad, Serbia; premiul I la Festivalul de Chitară de la Pleven, din Bulgaria; premiul I la Festivalul Internaţional de Chitară de la Sinaia; premiul I la Festivalul Internaţional al Tânărului Chitarist „Eduard Pamfil“ din Bucureşti.

„Şi în anii anteriori, Tudor s-a bucurat de rezultate deosebite, toate acestea l-au făcut să obţină bursa Talente MOL România în 2017. Profesoara Viorela Filimon îi este mereu alături lui Tudor, îl  însoţeşte la concursuri, îl susţine. Este omul potrivit, la locul potrivit“, este de părere Nadia Torge.

Tudor Torge FOTO: FOTO: arhivă personală/via Suidivo - Ovidius Sielovan

image

Mama copiilor explică faptul că Olimpiada de Interpretare Instrumentală este considerată ca fiind un concurs complex, cu un coeficient sporit de dificultate. Elevii îşi pregătesc un repertoriu ce depăşeşte nivelul clasei. 

„Munca depusă este una susţinută, însă cel mai important este că Mara şi Tudor fac asta pentru că le place“, adaugă Nadia Torge.

Puţini ştiu - completează profesoara lui Tudor - că la olimpiada de muzică copiii concurează pe categorii, nu pe clase ca la restul olimpiadelor. Spre exemplu, la categoria corzi grave – unde intră instrumentele violă, violoncel, contrabas, chitară, harpă – concurează copii din clasa a III-a cu cei dintr-a IV, a V-a, a VI-a, a VII-a şi a VIII-a.

Concediu cu muzică

Cei doi fac ceea ce le place în mod deosebit, mărturiseşte mama lor. Fratele şi sora studiază zilnic, indiferent dacă e sâmbătă sau duminică, sărbătoare legală sau vacanţă.

„Mergem în concediu, de fiecare dată, cu două instrumente muzicale, ne închiriem, de fiecare dată, două camere, pentru a putea fiecare să studieze. Ei nu consideră un efort să studieze, le face plăcere, nu au făcut niciodată asta pt că trebuie, ci pentru că vor“, subliniază Nadia Torge.

Ea spune că viaţa fiilor săi seamănă cu a altor copii: merg pe bicicletă, înoată, citesc, schiază. Pun suflet în tot ceea ce fac, iar asta atrage premii: pasiunile Marei pentru pictat şi citit s-au materializat în premii şi titluri de „Cititorul anului“ la Română şi Engleză.

Amândoi au rezultate foarte bune la Liceul Teoretic Avram Iancu, unde învaţă restul materiilor. Mara a obţinut premii diverse la olimpiadele de Română, Matematică şi la alte concursuri şcolare. Tudor s-a numărat printre câştigătorii titulaturii „10 pentru Cluj“ de două ori: prima dată la cultură generală, iar apoi la arte, chitară clasică.

image

Diplomele de calificare la etapa naţională a olimpiadei de muzică  FOTO: arhivă personală

Ce spun profesoarele celor doi

„Mara este în clasa a VIII-a şi doreşte să meargă la Colegiul de Muzică Sigismund Toduţă din Cluj-Napoca. Tudor vrea să continue studiile la cultură generală la Liceul Teoretic Avram Iancu şi muzica la Şcolala Gimnazială de Muzică Augustin Bena“, afirmă mama.

Puţină lume ştie - adaugă ea -  că, la Şcoala Gimnazială Augustin Bena, un elev de clasa a V-a studiază instrumentul principal (vioara - în cazul Marei - şi chitara clasică - în cazul lui Tudor), instrumentul secundar (pian), cor, orchestră şi teorie muzicală.

Profesoarele fraţilor, Liuţa Cîmpeanu şi Viorel Fillimon, spune despre cei doi că sunt foarte ambiţioşi talentaţi, muncitori şi foarte pasionaţi.

„Mara a început vioara în clasa I. E o fetiţă foarte inteligentă, foarte talentată, disciplinată, conştiincioasă, perseverentă. Altfel n-ai şanse de izbândă“, apreciază Liuţa Cîmpeanu. Despre eleva ei mai ştie că a primit, doi ani la rând, titlul de cititoarea anului şi că anul trecut a participat la vreo cinci olimpiade de cultură generală, inclusiv la vioară. La olimpiada regională de muzică de la Baia Mare, Mara a fost un repertoriu dificil. „Altfel nu ai şanse să iei premiul I la olimpiadă. E un concert (n. r. una dintre piesele interpretate de fatăla olimpiadă) care se cântă la liceu spre academie. Foarte dificil“, adaugă dăscăliţa fetei.

Tudor a avut un parcurs extraordinar încă din primele luni de studiere a muzicii, mărturiseşte profesoara Viorela Filimon. Aceasta este uimită de cât de multă încredere are Tudor în propriile forţe, de faptul că atunci când face mici greşeli în interpretare nu se pierde, ci trece peste ele rapid, dar şi că, la clasă, uneori, aude cum cântă vreun început dintr-o piesă dificilă pe care a auzit-o acasă.

„Se mobilizează extraordinar. Eu nu l-am auzit niciodată să zică: «mi-e frică» sau «am emoţii». Ceva emoţii sunt, dar el are foarte multă încredere , abia aşteaptă să meargă să cânte“, adaugă Viorela Filimon. Puştiul s-a calificat la olimpiadă naţională de la prima lui participare, din clasa a III-a. A ieşit al treilea pe ţară.

Reuşitele profesorilor

Nu doar Mara şi Tudor s-au întors acasă cu premii de la olimpiadă, ci şi mai mulţi colegi de-ai lor de la „Şcoala Augustin Bena“:

  • Premiul I – Roman Iustin, clasa a III-a, vioară; Torge Tudor, clasa a V-a chitară; Cojocari Loredana, clasa a VI-a flaut; Mare Alexandru, clasa a VIII-a chitară; Torge Mara, clasa a VIII-a vioară.
  • Premiul al II - lea – Telcean Ianis, clasa a III-a clarinet; Frenţ Maria, clasa a III-a oboi; Fodolică Ştefan, clasa a VIII-a chitară; Ursu Paraschiva, clasa a V-a oboi
  • Premiul al III – lea – Budian Adrian clasa a V-a clarinet; Mateuţ Daria, clasa a VI-a flaut; Palko Konrad Adam clasa a VI-a trompetă;
  • Menţiuni: Parasca Elena, clasa a III-a vioară; Budulac David clasa a VIII-a pian; Trâncă Marc, clasa a VII-a percuţie
  • Premii speciale: Mera Marcu Luana clasa a III-a vioară; Diarra David clasa a III-a vioară; Pop Rebeca clasa a IV-a violă.

Mai puteţi citi:

Micul chitarist Mare din Cluj. La 12 ani, are câştigate peste 20 de premii. A depăşit concurenţi cu 7 ani mai în vârstă

Alexandru Mare este un copil de 12 ani din Cluj care a reuşit o performanţă surprinzătoare: a luat trei premii la un concurs naţional de chitară, unul la categoria sa de vârstă şi două la 14-16 ani, respectiv 17-19 ani.

Alexandru cel Mare al chitarei, puştiul talentat care cucereşte premiu după premiu: „Vreau să fiu vultur, nu găină“

Mare, cum îi zic prietenii, e un băiat de 11 ani care pe lângă Matematică, Română şi alte materii învaţă cum să fie cel mai bun la chitară clasică. Şi e deja un nume printre cei care studiază acest instrument în România.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite