Doina Cornea a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Clujului. Este prima recunoaştere din partea autorităţilor clujene la peste 20 de ani de la Revoluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doina Cornea a primit titlul de Cetăţean de onoare al Clujuui. FOTO: CJ Cluj
Doina Cornea a primit titlul de Cetăţean de onoare al Clujuui. FOTO: CJ Cluj

Disidenta Doina Cornea a primit, la împlinirea vârstei de 84 de ani, titlul de cetăţean de onoare al judeţului Cluj. Preşedintele Consiliului Judeţean a susţinut că gestul vine ca o reparaţie după ce timp de 20 de ani nicio autoritate publică din Cluj nu i-a acordat  nicio recunoaştere. Autorităţile municipiului au preferat personalităţi precum Sim Jae-Duck, Iannis Xenakis sau Bernard Boyer pentru titlul de cetăţeni de onoare.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, i-a înmânat astăzi, 30 mai 2013, doamnei Doina Cornea, însemnele distinctive ale titlului de Cetăţean de onoare al Judeţului – „Clujean de onoare”. Evenimentul a avut loc la ora 14, la domiciliul doamnei Doina Cornea. În cadrul ceremoniei de înmânare care a coincis cu ziua de naştere a doamnei Doina Cornea, preşedintele Consiliului Judeţean i-a înmânat cunoscutei disidente anticomuniste clujence un buchet de flori, însemnul distinctiv al titlului de Cetăţean de onoare al Judeţului împreună cu o diplomă care recunoaşte „contribuţia doamnei Doina Cornea la eliberarea României de sub pecetea dureroasă a comunismului, opoziţia cu ecou internaţional exercitată faţă de regimul totalitar, precum şi bogata activitate publicistică prin care domnia sa a militat pentru libertatea personală şi a inspirat tinerii să ia atitudine în faţa represiunii şi a cenzurii”.

Timp de 20 de ani nu a făcut nimeni un gest de recunoaştere

„Gestul nostru este unul simbolic, o dovadă a recunoştinţei şi respectului pe care le manifestăm faţă de una dintre cele mai emblematice figuri ale disidenţei anticomuniste. În acelaşi timp, acordarea acestui titlu are şi un caracter reparatoriu raportat la lipsa de atitudine în acest sens a celor care, timp de mai bine de două decenii, nu au făcut acest gest minimal de recunoaştere a sacrificiului personal al unei mari personalităţi a comunităţii clujene, cea care, în vremuri grele, ne-a dăruit totul, fără a pretinde nimic în schimb” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Horea Uioreanu. În urma proiectului iniţiat în acest sens de preşedintele Consiliului Judeţean, prin hotărârea deliberativului judeţean  nr. 111 din 29 aprilie 2013, doamnei Doina Cornea i-a fost acordat titlul de Cetăţean de  onoare al Judeţului Cluj – “Clujean de onoare”.


Doina Cornea are mai multe distincţii în străinătate 


Disidenta Doina Cornea are mai multe distincţii, titluri şi premii, din străinătate dintre care cele mai importante sunt: Premiul „Thorolf Rafto” (Norvegia, 1989); Doctor Honoris Causa al Universităţii Libere din Bruxelles (1989); Legiunea de Onoare în grad de Ofiţer (Franţa, 2000); Legiunea de Onoare în grad de Comandor (Franţa, 2009). Ea a mai fost distinsă de Regele Mihai care i-a înmânat Crucea Casei Regale a Romaniei in Octombrie 2009, iar în 2000 a obţinut Ordinul „Steaua României” în grad de Mare Cruce (2000).

Sim Jae-Duck, Iannis Xenakis sau Bernard Boyer

Municipalitatea clujeană a acordat titlul de cetăţean de onoare unui număr foarte mare de personalităţi dintre care unele nu au nicio legătură sau au o legătură foarte mică cu oraşul. Vă prezentăm câţiva dintre aceştia. 

IANNIS XENAKIS. Compozitor şi arhitect francez originar din România. Născut în 1922 la Brăila (România). A încetat din viaţă în 2001, la Paris. A luptat în rezistenţă în cel de-al doilea război mondial, a fost condamnat la moarte; refugiat politic în Franţa din 1947, a obţinut naţionalitatea franceză în 1965. 

A făcut studii la Institutul Politehnic din Atena, studii de compoziţie la Gravesano cu Hermann Scherchen şi la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris cu Olivier Messiaen. A fost colaborator al lui Le Corbusier ca inginer şi arhitect (1947-1960). Este inventatorul conceptului de Mase muzicale de 3muzică stocastică şi muzică simbolică.

BERNARD BOYER. Ambasador al Republicii Franceze la Bucureşti între anii 1993 – 1997. Ordinul naţional „Steaua României” în grad de Ofiţer, pentru contribuţia adusă la promovarea relaţiilor tradiţionale de colaborare, pe multiple planuri, dintre România şi Republica Franceză. 


SIM JAE-DUCK. Primar al oraşului Suwon, Coreea de Sud. A contribuit la dezvoltarea colaborării economice şi culturale dintre oraşul Suwon şi municipiul Cluj-Napoca. 


IOAN HOLLENDER. Muzician, directorul Operei din Viena din 1991, cunoscut drept unul dintre cei mai mari promotori de cultură din lume.A ţinut cursuri la Catedra de Teatru, Film şi Mass Media a Universităţii din Viena. A iniţiat spectacole cu opere moderne semnate de Herbert Wernicke, Goetz Friedrich, Hans Neuenfels, Willy Decker, şi David Pountney. A fost ales Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti, al Universităţii de Vest din Timişoara, al Academiei de Muzică din Sofia, al Academiei de Muzică „Gheorge Dima” din Cluj-Napoca. A fost recompensat cu Ordinul de Aur al Republicii Austria. 

Citeşte şi 

Alina Dumitru, Corina Căprioriu şi Răzvan Martin, cetăţeni de onoare ai judeţului Cluj

Clujul visează. Cum împlinim visurile lui Ghiţă Mureşan, ale lui Cristian Gog şi ale lui Cristi Dulca

 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite