Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Dorel Vişan: „Comuniştii ştiau să transmită mesaje prin filme, noi nu avem cinematografie”

0
3 Jun 2012 19:33:10
Autor: adevarul
Dorel Visan
Dorel Visan

Actorul Dorel Vişan a declarat, duminică, la o dezbatere publică despre film şi politică, că România are multe filme premiate, dar că, din păcate, nu are cinematografie. Vişan a mai precizat că Facultăţile de Teatru au nenorocit actorii mari, după ce anual peste 300 de tineri absolvesc, „dar lucrează doi sau trei".

Actorul Dorel Vişan a precizat faptul că cinematografia este o politică de stat, dar că niciun politician nu vorbeşte despre cultură. „Am ajuns să avem filme premiate, dar nu avem cinematografie pentru că cinematografia este o politică de stat, un stat trebuie să înţeleagă că prin artă poate să-şi transmită mesajele. Degeaba criticăm regimul comunist, dar ei au ştiut să transmită mesaje. Filmele acelea aveau mesaje. Noi avem trei sau patru actori, restul, toate teatrele şi cinematografiile sunt pline de tineret. Ne-au nenorocit facultăţile de teatru, absolvesc 300 şi lucreză doi. Restul sunt şomeri. Politicienii nu vorbesc despre cultură, totul e de râs ceea ce se întâmplă în jurul nostru", a precizat Dorel Vişan.

„Eu cred că cuvântul apolitic ar trebui să fie folosit foarte puţin pentru că nu cred că este un om care să fie apolitic. Fiecare om prin atitudinea lui face politică, şi acela care nu e de acord cu o acţiune politică şi el face politică, are o altă alegere. Se spune că atunci când nu ştii să alegi un lucru l-ai şi ales. Cei care spun ca nu aparţin niciunui partid, aparţin altui partid care deocamdată nu are nume. Politicul în film şi teatru va fi prezent prin prezenţa regizorului, a actorului", a mai precizat Vişan.

În cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania a fost organizată, duminică, în avanpremiera alegerilor locale din 10 iunie, o dezbatere „Filmul și politica", alături de candidații la alegerile locale din Cluj-Napoca. Singurul candidat care a participat a fost Eckstein Kovacs Peter, candidatul UDMR la Primăria Cluj-Napoca. Alături de acesta, a mai participat consilierul local PSD Claudia Anastase.

Dezbaterea a avut loc la Casa TIFF și a urmat proiecției  filmului "Ministrul/ The Minister", în secțiunea „Supernova" a festivalului. Distins cu Premiul FIPRESCI la Cannes 2011 (secţiunea „Un Certain Regard"), filmul lui Pierre Schöller este odiseea unui oficial de stat printr-o lume tot mai complexă şi ostilă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii