Dragoste şi război. Poveste despre fantomele de la „Versailles“-ul Transilvaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
castelul banffy foto

Unul dintre cele mai vechi castele construite în Transilvania, castelul din Bonţida a aparţinut familiei de conţi Banffy. Luxul şi opulenţa de odinioară, când era locuit, contrastează cu starea de degradare de acum. De câţiva ani, Fundaţia Transilvania Trust a început lucrări de modernizare la acest castel care e gazda Festivalului Electric Castle.

La 35 de kilometri de Cluj-Napoca, aproape de Someşul Mic, se află un castel supranumit datorită arhitecturii sale „Versailles“-ul Transilvaniei. A fost ridicat în secolul al XIV-lea, în comuna Bonţida, de familia nobililor maghiari Bánffy.

Castelul Banffy este inclus într-un top al celor mai bântuite locuri din România. O legendă spune că o doamnă de origine nobilă a fost surprinsă de unul dintre băieţii de la grajduri în timp ce îşi înşela soţul. Băiatul nu a păstrat secretul, iar nobila s-a răzbunat: a dat ordin ca acesta să fie ucis. Se spune că, de atunci, fantoma tânărului poate fi auzită şi văzută în apropierea castelului. La Bonţida a venit o echipă Ghost Hunters de la Discovery şi a căutat doverzi ale supranaturalului în acest castel din Ardeal, scrie straniu.ro/locuri-bantuite-din-romania.

Un bătrân intervievat de transilvaniareporter.ro povesteşte că, în 1944, castelul a fost ocupat şi de germani şi de ruşi: “În Al Doilea Război Mondial într-adevăr au fost două forţe mari care au pus stăpânire pe acest castel. O dată au fost germanii, armata germană, care a pus stăpânire pe castel în prima fază. După care ei s-au retras în urma războiului purtat şi castelul a fost ocupat de armata rusă. La un moment dat s-au retras şi ei. În urma acestor două ocupări, castelul a suferit… modificări, adică nemţii când au plecat au dat foc la o foarte mică parte a castelului în momentul când s-au retras, iar ruşii când au venit au luat cu ei tot ce au mai găsit pe acolo de luat. Inclusiv au băut vinul, iar ce n-o putut bea au dat drumul la butoaie şi două săptămâni se povesteşte că în pivniţele castelului a băltit vinul efectiv”.

Până la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial, castelul a fost transformat în spital militar, loc unde au murit mulţi soldaţi. Se zice că fantomele lor bântuie prin împrejurimile castelului.

În 1963, clădirile rămase din castel au devenit decor pentru filmările la Pădurea Spânzuraţilor, regizat de Liviu Ciulei.

Castelul Banffy a fost inclus, în 2000, de World Monuments Watch pe Lista celor 100 Cele Mai Periclitate Situri din Lume. Lucrările de restaurare au început în 1999, în urma acordului cultural semnat între Ministerul Culturii din România si Ministerul Patrimoniului Cultural din Ungaria. De restaurare se ocupă Fundaţia Transilvania Trust si partenerii sai, prin organizarea Centrului de specializare în reabilitarea patrimoniului construit. Castelul este compus din: clădirea principală, clădirea Miklós, clădirea fostei bucătarii, grajdul, clădirea porţii şi moară. Ritmul restaurării şi refuncţionalizării depinde de finanţările obţinute, potrivit site-ului Festivalului Electric Castle, care a avut loc în 2013 şi 2014. Anul acesta ar fi a treia ediţie.

Castelul a fost vizitat în 2006 şi 2008 de Prinţul Charles al Marii Britanii, care a şi contribuit prin fundaţia sa la restaurare.

Mai puteţi citi:

FOTO Frumuseţile neştiute ale Clujului. Bonus: o călătorie spre centrul pământului. Salina Turda, minunea SF, de la depozit de brânză la platou de filmare şi „sală” de cinema

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite