Dragostea nu moare niciodată. Eveniment la Cluj, dedicat faimoasei poveşti de iubire dintre Eliade şi Maitreyi, în prezenţa ambasadorului Indiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Pentru cititorii români, Maitreyi este un personaj. Unul exotic, fermecător, cum nu mai este altul în literatura română. Dar oare câţi ştiu că Maitreyi Devi a fost, cu adevărat, reală şi a avut o viaţă fascinantă?“, explică Mihaela Gligor, directoarea Centrului pentru Studii Indiene de la Cluj. Ea organizează pe 15 februarie, la Cluj, un eveniment dedicat poveştii dintre Eliade şi Maitreyi, la care va participa ambasadorul Indiei în România.

Centrul pentru Studii Indiene din Cluj, singurul din ţară, îi invită pe romanticii incurabili, şi nu numai, miercuri, 15 februarie, de la ora 17.00, la un eveniment dedicat faimoase iubiri dintre Maitreyi Devi, care nu a fost doar personaj de roman, şi Mircea Eliade. Manifestarea, numită Devi Sutra, va avea loc în sala Tonitza a Muzeului de Artă din Cluj-Napoca şi a fost gândită ca o călătorie plină de mister în India de acum câţiva zeci de ani, pe urmele poveştii de iubire mărturisită în două romane.

Invitaţii speciali sunt Excelenţa sa Ramesh Chandra, ambasadorul Indiei în România şi doamna Kathyayini R. Chandra. Despre cine a fost cu adevărat Maitreyi Devi va vorbi scriitoarea Hanna Bota - din perspectiva activităţii de om de litere al Maitreyi Devi, Mihaela Gligor - cea care l-a şi întâlnit pe unul dintre urmaşii lui Maitreyi Devi. Iar actorii Crina Andriucă şi George Sfetcu vor recita poezii scrise de Maitreyi pentru Eliade şi vor citi pasaje din jurnalele lui Mircea Eliade.

Intrarea la eveniment este liberă.

Centrul pentru Studii Indiene este singurul de acest gen din ţară şi face parte din UBB.

image

Câteva idei despre cine a fost Maitreyi Devi, scrise de Mihaela Gligor:

  • „Fiică a la fel de celebrului ei tată, Surendranath Dasgupta, profesor de filosofie la University of Calcutta, Maitreyi Devi a primit o educaţie aleasă. Fire sensibilă, scria poezii încă din copilărie.
  • Primul volum de versuri i‐a apărut pe când avea doar 16 ani, cu o prefaţă semnată de Rabindranath Tagore (primul laureat Nobel al Asiei - premiul Nobel pentru literatură, 1913, pentru colecţia de poeme Gitanjali). De altfel, pe lângă cele patru volume de poezie scrise de‐a lungul timpului şi cele opt lucrări despre viaţa şi opera Guru‐lui său, Rabindranath Tagore, Maitreyi Devi a scris cărţi de filosofie sau pe teme sociale şi, de asemenea, cărţi de călătorie. Pentru Na Hanyate, romanul‐replică la povestea lui Eliade, Maitreyi Devi a primit, în 1976, Sahitya Akademi Award, cea mai importantă distincţie din partea Academiei de Litere Indiene.
  • Poetă, eseistă, prozatoare, Maitreyi Devi a fost una dintre cele mai remarcabile femei pe care le‐a dat Bengalul. Inteligentă, plină de viaţă, mereu în slujba celorlalţi, Maitreyi Devi a fondat, în 1964, Council for the Promotion of Communal Harmony şi a fost vice‐preşedinte al All‐India Women’s Coordinating Council. A înfiinţat şi, pentru mulţi ani, a condus un orfelinat care avea ca scop declarat ajutorarea şi educarea copiilor din zona Calcuttei şi a celor rămaşi în India (Bengal) ca urmare a separării Bangladesh-ului (Pakistanul de est) de Pakistan, în 1971. Instituţia înfiinţată de Maitreyi – Khelaghar – există şi astăzi.
  • Devi Sutra va fi o minunată incursiune în povestea de dragoste dintre Maitreyi Devi şi Mircea Eliade şi va urmări, astfel, ambele romane [Dragostea nu moare, de Maitreyi Devi şi Maitreyi, de Mircea Eliade], dar şi poemele şi corespondenţa ce fac referire la subiect [În arşiţa dragostei. Poeme şi confesiuni despre Mircea Eliade, de Maitreyi Devi şi Corespondenţa purtată între 1976-1988 între Maitreyi Devi şi Mac Linscott Ricketts], în încercarea de a surprinde adevăratul chip al personajului principal - Maitreyi Devi - şi lumea exotică în care s-a petrecut acţiunea (Calcutta).
  • Devi Sutra va aduce în faţa publicului oameni cu o sensibilitate nemaipomenită: actorii Crina Andriucă şi George Sfetcu, care vor interpreta pasaje din romane.
  • Scriitoarea Hanna Bota se va referi la tânărul Mircea şi întâlnirea lui cu acel spaţiu exotic care i-a schimbat viaţa, iar Mihaela Gligor va face portretul femeii Maitreyi Devi şi ne va fi ghid prin Calcutta descrisă în cele două romane“.

Mai puteţi citi:

Moaţa care a căutat urmele iubirii din „Maitreyi“ în India: „Mircea Eliade mi-a schimbat viaţa, dar ca femeie, l-am urât“

Cercetătoarea Mihaela Gligor (37 de ani) a înfiinţat anul trecut, la Cluj-Napoca, primul centru de studii indiene din ţară, împlinind un vis mai vechi de-al lui Mircea Eliade. Plecată pe urmele poveştii de dragoste dintre celebrul scriitor şi Maitreyi Devi, Mihaela a vizitat India şi a tradus în premieră în limba română şi corespondenţa dintre Maitreyi şi biograful american al lui Eliade.

Mircea Eliade şi Maitreyi Devi, istoria unei iubiri neîmplinite

Mircea Eliade, la 23 de ani, a întâlnit-o în India pe Maitreyi Devi (16 ani), cu care a trăit o intensă poveste de dragoste. El era ortodox, ea hindusă. Din cauza prejudecăţilor şi a tabuurilor din anii '30, cei doi au fost despărţiţi de familia fetei. După ce s-a întors în ţară, în 1933, el a scris romanul „Maitreyi”, iar ea, patru decenii mai târziu, „Dragostea nu moare”.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite