Ea este doula, moaşa emoţională a clujencelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andreea Luncaşu s-a mutat la Cluj-Napoca pentru a practica o meserie nouă în România, aproape indispensabilă, însă, în unele ţări din lume - doula. Ea a muncit ca doula timp de peste cinci ani în spitalele din Israel, fiind plătită ca să ofere sprijin fizic, sufletesc şi spiritual în timpul sarcinii, naşterii şi în primele săptămâni după naştere.

Andreea Luncaşu (32 de ani) a avut ghinionul de a nu rămâne însărcinată, în ciuda încercărilor ei repetate, în ultimii ani. Propunerea venită din partea unui medic, de a-i extirpa uterul la doar 21 de ani, a determinat-o să studieze metode de terapie neconvenţională, fără să se gândească o clipă, ca va face din asta o meserie, indispensabilă pentru femeile însărcinate în anumite ţări din lume.

„Sănătatea mea nu a fost prea strălucită, iar medicul mi-a propus scoaterea uterului. Atunci am primit ajutor de la terapeuţi neconvenţionali, iar viaţa mea mi s-a schimbat în bine, într-un singur an. Atunci am hotărât să devin terapeut, să ajut la rândul meu alte femei“, îşi aminteşte Andreea Luncaşu, născută la Piatra Neamţ. Totul a început pentru Andreea în 2003, după ce s-a mutat în Israel, unde a locuit timp de 10 ani şi unde a intrat pentru prima dată în contact cu o doula, meserie care nici nu există în nomenclatorul din România, populară însă în Israel în rândul femeilor însărcinate.

Pregăteşte mamele pentru sarcină
„Sănătatea nu e medicală, boala e medicală. Medicul nu ştie să protejeze, ştie să vindece. Practic, o doula oferă sprijin nemedical: fizic, sufletesc şi spiritual în timpul sarcinii, naşterii şi în primele săptămâni după naştere“, povesteşte Andreea.
Pentru a deveni însă doula autorizat, tânăra a participat la numeroase traininguri, workshopuri la diferite colegii de medicină naturistă, iar în 2008 a fost stagiar, lucrând timp de un an în câteva spitale din Israel. Aşa a învăţat metode de tratament prin aromaterapie, de masaj sau metoda semnelor fertile: „Învăţ femeile să-şi dea seama, prin anumite tehnici, în ce perioade sunt fertile şi în ce perioade nu sunt. Practic, ofer informaţiile necesare ce o vor ajuta pe mămică să aibă încredere în corpul ei şi în procesul naşterii“.

Andreea Luncaşu a asistat în Israel la câteva zeci de naşteri, însă de fiecare dată şi-a intrat în rol cu câteva săptămâni înainte, timp necesar cunoaşterii clientei şi familiei acesteia. În această perioadă, doula pregăteşte viitoarea mămică pentru naştere, astfel încât ea să cunoască exact ce intervenţii ar putea face medicul în timpul naşterii, oferă masaje şi alte terapii naturiste, o învaţă tehnici de ameliorare a durerilor, însă şi sfaturi „naturiste“ cu privire la diferitele neplăceri ale sarcinii. 

Disponibilă nonstop
Din momentul în care viitorii părinţi au luat decizia angajării acesteia ca doula, telefonul Andreei Luncaşu a fost deschis non-stop, pentru a putea fi contactată oricând.
„Când travaliul începe, doula poate veni la părinţi acasă pentru a-i ajuta în prima etapă a travaliului, până ce sunt pregătiţi să meargă în sala de naştere. Încerc să le fac să le fie cât mai puţin frică. O doula, este în timpul naşterii ca un translator. Îi explică, pe înţelesul ei, chiar în acel moment, tot ce zice medicul“, explică Andreea Luncaşu. În Israel, de cele mai multe ori era chemată de viitorii părinţi pentru a le fi doula, însă multe dintre spitale au angajaţi asemenea specialişti.

Invaţă clujencele secretele doula
Acum, Andreea doreşte să-şi facă meseria pe care o practică de peste cinci ani şi la Cluj, unde s-a mutat în noiembrie, anul trecut. Conştientă că meseria, care nici nu există în nomenclatorul din România va fi greu de impus pe piaţă, pentru început tânăra se va limita în a organiza workshopuri şi traininguri de specialitate, la care vor participa, începând din luna februarie viitoare mămici din Cluj.
„România se schimbă. Femeile din România înţeleg deja necesitatea unei doula, problema e cum să împăcăm sistemul. De-abia că intră în sala de naştere tatăl, ce să mai zicem de o doula“. Medicul ginecolog Florin Stamatian susţine că necesitatea unei doula ţine de cultura fiecărei ţări, iar în România, cel puţin la început, „mai mult ar încurca“. „E nevoie de sprijin moral pentru viitoarele mămici, însă e o opţiune ce ţine de cultura fiecăruia. Nu pot să zic că nu e ok, însă în România mai mult ar încurca. Poate că în timp o doula ar putea fi integrată şi în România în cadrul unei echipe“, este de părere Florin Stamatian.


Cât câştigă o doula
O doula începătoare câştigă în Israel 75 de euro, pentru fiecare naştere. Cele cu experienţă sunt plătită cu circa 300 de euro pe naştere, iar profesorii de doula pot primi chiar şi 700 de euro. Întâlnirile pentru asistenţă de specialitate sunt plătite cu sume cuprinde între 30 şi 60 de euro întâlnirea. „Atunci când viitorii părinţi ceri întâlniri mai dese cu doula, şi preţul pentru o întrevedere poate să scadă“, a conchis Andreea.


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite