Efectul nociv asupra sănătăţii cauzat de folosirea îndelungată a telefonului inteligent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expunerea îndelungată la ecranul telefonului inteligent este asociată cu o calitate a somnului mai scăzută, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani. Aceştia au folosit o aplicaţie pentru a înregistra timpul petrecut în fiecare zi în faţa ecranului de peste 650 de adulţi.

Expunerea la ecranele smartphone-urilor este asociată cu o calitate scăzută a somnului, potrivit unui studiu publicat în revista cu „PLOS ONE” de către Matthew Christensen de la Universitatea din California, San Francisco, SUA, citat de Science Daily.
 

Telefoanele inteligente fac din ce în ce mai mult parte din viaţa de zi cu zi, dar există semne de întrebare cu privire la efectele utilizării frecvente asupra somnului. Calitatea slabă a somnului este asociată cu probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea, diabetul şi depresia.
 

Christensen şi colegii săi au testat ipoteza conform căreia o perioadă mare de timp petrecută în faţa ecranului poate fi asociată cu o calitate slabă a somnului prin analizarea datelor de la 653 de persoane adulte din Statele Unite care participa la studiul „Health eHeart Study”. Participanţii au instalat o aplicaţie smartphone care a înregistrat timpul petrecut în faţa ecranului, definit ca numărul de minute din fiecare oră în care ecranul a fost activat, pe o perioada de 30 de zile. De asemenea, ei au înregistrat orele de somn şi calitatea somnului.

O zi şi jumătate pe lună în faţa telefonului

Cercetătorii au descoperit că fiecare participant a totalizat o medie de 38,4 ore în această perioadă, telefoanele inteligente fiind activate în medie cu 3,7 minute în fiecare oră. O durată medie mai mare de timp petrecut în faţa ecranului a fost asociată cu o calitate slabă a somnului şi, per total, cu o mai puţin ore de somn, în special atunci când au fost folosite telefoane inteligente în apropierea orelor de culcare ale participanţilor.
 

Autorii afirmă că studiul lor este primul care măsoară legătura dintre expunerea la telefoanele inteligente şi calitatea somnului, dar recunosc faptul că cercetarea a avut câteva limitări importante, inclusiv faptul că nu a fost folosit un eşantion reprezentativ, iar datele au fost transmise cercetătorilor de către voluntari, situaţie în care pot exista inexactităţi. În timp ce constatările autorilor nu explică cauzalitatea între folosirea telefonului inteligent şi calitatea slabă a somnului, concluziile obţinute susţin teoria conform căreia folosirea smartphone-urilor înainte de culcare poate avea un impact negativ asupra somnului.

Citeşte şi

Cocoaşa de smartphone: copiii au probleme cu spatele din cauza jocurilor şi a telefoanelor mobile

Problemele de sănătate cauzate de telefonul mobil

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite