Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Emil Boc a anunţat cât va costa metroul din Cluj şi cât vor dura lucrările. Comparaţia cu Metroul Drumul Taberei

42
24 Oct 2020 14:02:46
Autor: Ştefan Lică
Clujul va fi al doilea oraş din România cu metrou după Bucureşti. FOTO A Dobre
Clujul va fi al doilea oraş din România cu metrou după Bucureşti. FOTO A Dobre

Primarul Clujului a anunţat că a fost finalizat studiul de prefezabilitate pentru proiectul metroului care va lega oraşul de zona metropolitană.

Emil Boc spune că pentru realizarea metroului clujean se va apela şi la fonduri europene din exerciţiul financiar 2021-2027. El a anunţat că studiul de prefezabilitate a fost finalizat. Astfel, experţii au estimat că magistrala de 14,4 kilometri va costa aproape un miliard de euro, iar durata de execuţie ar fi de 11 ani. Într-o primă fază, metroul va străbate o parte a oraşului şi va asigura o legătură cu cea mai mare comună din ţară, Floreşti, localitate având o populaţie estimată de circa 70.000-80.000 de locuitori. Ulterior, linia va fi extinsă şi spre alte localităţi din zona metropolitană Cluj.

„Studiul de prefezabilitate pentru metrou e gata, va urma să fie aprobat şi de comuna Floreşti şi înaintat Guvernului. Dezvoltarea zonei metropolitane este foarte importantă din punct de vedere al metroului şi trenului metropolitan. Sunt 70.000 de maşini pe ruta Floreşti-Cluj în 24 de ore.Metroul va avea o lungime de 14,4 km, 14 staţii, iar costurile sunt de 986 de milioane de euro. Durata de implementare va fi de aproape 11 ani”, spune Emil Boc. 

Spre comparaţie, în Bucureşti lucrările la Magistrala 5 Râul Doamnei - Eroilor au costat 3,2 miliarde de lei, însă e vorba de o lungime de numai 7 kilometri, mai puţin de jumătate decât va avea metroul din Cluj. Astfel, preţul plătit pe kilometru în Cluj ar urma să fie cu 15%-20% mai mic.

În prezent, Bucureştiul este singurul oraş din România care are metrou. Singura linie de metrou realizată după Revoluţie în România este M5 Râul Doamnei - Eroilor, iar lucrările au durat 9 ani.

Vă mai recomandăm

Boc e convins că lucrările la metroul din Cluj vor dura mai puţin decât cele de la Drumul Taberei. „Astrele se aliniază mai bine pentru noi”
 
Undă verde pentru metroul din Cluj. Azi a fost semnat contractul

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

42 Comentarii

m wakki
24.10.2020, 14:09:56

la Cluj vor reuși să construiască metrou în 11 ani atunci aș vrea să îl văd pe Chirică, primarul Iașului, dacă mai râde ca un bou și spune bancuri golănești și pe alții ca el

-7 (15 voturi)
West
24.10.2020, 14:44:37

sa isi faca tot ce viseaza Boc, sau ce idei mai copiaza de la Robu, dar sa-si faca pe banii lor, ca destule s-au facut cu bani de la toti romanii la cluj: stadion, sala de sport, autostrada (in loc sa se faca cele de pe coridoarele europene si finantate cu 85%; se face autostrada sustinuta de grupul de la cluj).

-6 (22 voturi)
Dan Martin
24.10.2020, 15:17:01

Fals tot ceea ce spui. Sala Polivalenta din Cluj a fost facuta din fonduri exclusiv de la bugetul local, inclusiv un credit de la o banca - va fi platit de primaria Cluj, iar stadionul 70% din banii Clujului si doar 30% de la bugetul de stat. Confunzi cu siguranta cu alte orase din tara unde stadioanele s-au construit exclusiv din bani de la bugetul de stat. Cat priveste autostrada, iarasi esti intr-o mare eroare. Autostrada Transilvania nu exista, iar oricum Clujul nu putea sa aiba propria autostrada, asa cum niciun oras nu are. Iar daca va fi pana la urma construita o autostrada (Autrostrada Transilvania) e normal sa fie facuta din fonduri de la bugetul de stat (sau europene, ori parteneriat public privat). Sau autostrazile (ori mai bine zis fragmentele de autostrazi) care trec prin Bucuresti, Constanta, Timisoara, Arad, Deva etc au fost facute dupa tine din banii oraselor respective? https://m.hotnews.ro/stire/10286870 https://romanialibera.ro/actualitate/proiecte-locale/primaria-cluj-a-desemnat-firma-care-va-termina-sala-polivalenta-320715?no_redirect=true

+14 (20 voturi)
Salajeanu Nicolae
24.10.2020, 15:23:58

West Va dau dreptate. Cu riscul de a fi, din nou, înjurat , va spun ca trebe pa banii ardelenilor. De aia vrem federalizare, cel putin.

-11 (17 voturi)
kevin hoher
24.10.2020, 15:01:14

Boc "estimeaza". Bah panaramelor vorbiti dupa ce o s-o vedeti gata, nu dupa "estimari".

-4 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (42)

Modifică Setările