Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Emil Boc spune că vaccinarea costă între 3 şi 5 milioane de euro, în funcţie de mărimea municipiului

18
13 Jan 2021 21:28:15
Autor: Remus Florescu
Emil Boc, despre costurile campaniei de vaccinare
Emil Boc, despre costurile campaniei de vaccinare

Primarul municipiului Cluj-Napoca susţine că sumele necesare finanţării campaniei de vaccinare sunt foarte mari, costurile campaniei ridicându-se la 3-5 milioane de euro, în funcţie de mărimea municipiului.

Primarul Emil Boc a precizat că disputa cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, pe tema costurilor nu a avut la bază existenţa unei legi care să permită municipiilor să finanţeze activitatea de vaccinare, ci faptul că acestea urmau să fie supuse la cheltuieli foarte mari: „Nu de baza legală e vorba, ci de resursa financiară, 3 - 5 milioane de euro, în funcţie de mărimea municipiului. Noi am fost revoltaţi pentru faptul că OUG transferă obligaţia financiară in sarcina administraţiei locale”, a declarat Emil Boc pentru „Adevărul”. 

Primarul a mai precizat că în jur de 5 milioane euro vor costa personalul necesar şi amenajarea centrelor de vaccinare din Cluj-Napoca plus două comune din apropiere, Ciurila şi Feleac. „Costurile cele mai consistente sunt legate de plata personalului; aproximativ 85% din costuri.”
 
Voiculescu susţinuse, zilele trecute, că s-a uitat peste cifre, la bugetul solicitat de Cluj când Orban era încă premier, iar atunci vicepremierul Raluca Turcan a invocat pentru Cluj suma de 104.000 de lei. „Atât s-a solicitat pentru Cluj. Mă îndoiesc că 104.000 de lei e o sumă de care să se poticnească un oraş de calibrul Clujului. (...)
Costurile de amenajare şi operare a centrelor de vaccinare nu presupun mare lucru. E vorba de frigidere, paravane, chiuvete, nimic spectaculos”, afirma ministrul.
 
În schimb, premierul Boc a invocat suma de 5 milioane de euro, din care 2 milioane de lei (circa 350.000 de euro)
pentru amenajarea celor 11 centre de vaccinare din Cluj-Napoca, iar restul pentru plata personalului. 
 
 
FOTO: Estimarea făcută de Primăria Cluj-Napoca cu privire la cheltuielile de personal 
 
 

Centru de vaccinare la mall

 
Primarul a mai susţinut că şi „sponsorizările private sunt binevenite, dacă fondurile naţionale nu vor acoperi toate cheltuielile”. Astfel, va fi analizată infrastructura de la Iulius Mall, care s-a oferit să găzduiască un centru de vaccinare. „Dacă va fi acreditată de instituţiile abilitate prin îndeplinirea condiţionalităţilor medicale, atunci ar putea fi inclusă într-o etapă viitoare, cu aprobarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă”. Boc a mai susţinut că toate cheltuielile vor fi suportate de minister: „Da. Aşa a spus şi premierul azi că Ministerul Sănătăţii suportă cheltuielile, numai că azi nu au reuşit să stabilească clar mecanismul cei de la Sănătate, dar vineri aprobă OUG”.
 
Primarul Clujului, Emil Boc, şi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, au avut duminică un schimb de replici, într-o emisiune televizată pe tema proiectului de ordonanţă de urgenţă priivind organizarea centrelor de vaccinare anti COVID-19. „Dacă totuşi avem o dimensiune şi o viziune europeană, orice ministru ar trebui să ştie din Guvernul României că nu poţi să stabileşti sarcini fără să dai bani. Sarcini suplimentare se dau dacă ai alocată resursă suplimentară. Asta nici măcar nu într-un proiect de OUG, nici într-un extemporal la dirigenţie la clasele I-IV nu se face, darămite la nivelul unei ţări europene!”, i-a transmis Boc lui Voiculescu. În replică, ministrul sănătăţii i-a transmis acestuia că a fost doar o propunere trimisă municipiilor şi că aşteptă observaţii.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 
Primarii PNL şi PSD pun tunurile pe Vlad Voiculescu
 
Voiculescu, după acuzaţiile Asociaţiei Municipiilor despre finanţarea centrelor de vaccinare: Mai productivă ar fi discuţia între instituţii ale statului care au şi lideri care se cunosc
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

StefanB
13.01.2021, 21:32:06

Bine ca restul primariilor au gasit bani si resurse, doar Boc face opozitie in coalitie.

0 (2 voturi)
elfu
13.01.2021, 21:38:26

pantru ca toti sunteti niste dubiosi... deaia costa atat... cum adica nr pers = 1 => suma pe ora = 100 RON => ore pe zi = 8 => total = 800 ???? ce calcul e asta ? ce face persoana aia de 100 de RON pe ora ? e posibil sa nu fi inteles tabelul ala dar nu se vede prea bine ....

-5 (11 voturi)
elfu
13.01.2021, 21:39:37

apropo, nene boc , cred ca in centrele dumitale de vaccinare sunt vaccinati cetatenii clujului, cei care iti aduc diverse sume la bugetul LOCAL ... deci pentru ei o faci ... sau nu iti convine ?

-7 (11 voturi)
Tudor Miclovan
13.01.2021, 21:43:50

Aceasta bocterie e in sevraj de parandarat si da niste cifre din burta lui la fel de mare ca si a virusului, avand o marja de eroare de pana la dublu, ca sa fie sigur ca spagile nu sufera, ci doar fraierii din bugetul carora se fura. Micul habarnist emite o serie de ineptii fara acoperire, cand el nu se pricepe decat sa dea cu gura, duap cum spuneau vechii colegi de armata. Arma: securitate...

-6 (12 voturi)
Paun Al
13.01.2021, 21:57:30

adica 156zile/6 luni : 6 luni=26 zile pe luna 26zile/luna x 800 lei /zi= 20800 lei/luna , sau 4530 Euro/luna ... pentru o asistenta care face injectii? Mai sa fie. O sa fie la noi mai scumpa vaccinarea decat vaccinul.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările