EXCLUSIV Intelectualii din Cluj, scrisoare către ambasadorul Germaniei: „Oamenii de ştiinţă nemţi nu au dreptul să gireze plagiatorii din România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sigla plagiate.ro  FOTO: plagiate.ro
Sigla plagiate.ro  FOTO: plagiate.ro

Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară din Cluj-Napoca a trimis, luni, 9 martie, o scrisoare ambasadorului Germaniei în care îl înştiinţează de faptul că universitari şi oameni de ştiinţă nemţi au primit titlul de Doctor Honoris Causa la universităţi din România care au profesori acuzaţi de plagiat.

Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR), un ONG din Cluj-Napoca, condusă de universitarul Dorin Isoc, a trimis, luni, 9 martie, ambasadorului Germaniei în România o scrisoare deschisă în care îi comunică oficialului străin despre oamenii de ştiinţă nemţi care „nu au voie să gireze plagiatorii din România“. GRAUR susţine că aceeaşi oameni de ştiinţă au primit titluri onorifice de Doctor Honoris Causa (DHC) de la universităţi din România unde plagiatul „se desfăşoară cu complicitatea vinovată a persoanelor cu funcţii de conducere, executive sau onorifice: rectori, prorectori, decani, preşedinţi“.

În scrisoare i se explică ambasadorului Germaniei la Bucureşti cine este GRAUR şi cu ce se ocupă, dar şi cum unele universităţi, „pentru a-şi ascunde lipsa de integritate, care evoluează de cele mai multe ori în fapte de impostură, fraudă şi de corupţie, fac apel la atragerea de persoane cu notorietate publică cărora le atribuie titluri onorifice de Doctori Honoris Causa“. Scrisoarea cuprinde şi acele personalităţi germane care trebuie avertizate de ambasador asupra faptul că, în ciuda rigurozităţii, corectitudinii şi renumelui, sunt DHC la universităţi care au profesori acuzaţi de plagiat.

Într-un interviu pentru „Adevărul“, preşedintele GRAUR spunea că una dintre categoriile de persoane care pot contribui la combaterea plagiatului sunt aceşti DHC sau „garanţi de integritate“, cum îi numeşte preşedintele asociaţiei clujene.

„DHC sunt titluri onorifice pe care universităţile le acordă unor persoane renumite ca să-şi crească cota proprie de notorietate. Fiind un titlu onorific, DHC poate fi abandonat de către cel care l-a primit. O persoană poate renunţa numai la titlul onorific de Doctor Honoris Causa, pentru că poţi renunţa numai la primeşti drept cadou şi nu le ceea ce primeşti prin îndeplinirea unei proceduri legale! GRAUR aşteaptă ca persoanele beneficiare ale titlului de DHC să intervină la universităţile sprijinite în momentul în care li se semnalează că sub auspiciile lor se produc plagiate. Renunţarea şi publicarea renunţării la titlul onorific conferit va fi considerat oricând un demers de onoare salutat cu înalt respect civic“, spunea coordonatorul GRAUR, pe 19 ianuarie 2015.

Scrisoarea integrală, mai jos:

„Oamenii de ştiinţă germani nu au voie să gireze plagiatorii din România…
- scrisoare deschisă către ambasadorul Germaniei -

Cluj-Napoca la 8 martie 2015

Excelenţă,

Asociaţia GRAUR (Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară) din Cluj-Napoca şi-a făcut din integritatea universitară şi, în mod explicit, din lupta antiplagiat un obiectiv căruia i-am dedicat mai bine de zece ani.
Principala noastră realizare este Indexul Operelor Plagiate de la adresa www.plagiate.ro în care am centralizat deja 150 de plagiate istorice din cele 10.000 pe care le estimăm în România la acest moment.

Ca urmare a demersurilor noastre, prin campania „Şcoală fără plagiat, viitor fără corupţie” lansată în noiembrie 2014 am reuşit să constatăm că, în România, plagiatul în universităţi este un fenomen social care se desfăşoară fără reacţia firească a instituţiilor universitare şi, de cele mai multe ori, cu complicitatea vinovată a persoanelor cu funcţii de conducere, executive sau onorifice: rectori, prorectori, decani, preşedinţi.

Mai mult, am constatat că pentru a-şi ascunde lipsa de integritate care evoluează de cele mai multe ori în fapte de impostură, fraudă şi de corupţie, conducerile universităţilor fac apel la atragerea de persoane cu notorietate publică cărora le atribuie titluri onorifice de doctori honoris causa.
Acestea sunt condiţiile în care ne adresăm Excelenţei Voastre cu rugămintea de a avertiza cetăţenii germani, care au dobândit titlul onorific de Doctor Honoris Causa al universităţilor româneşti în care plagiatul şi lipsa de integritate sunt tolerate şi chiar încurajate.

În opinia noastră, aceşti cetăţeni germani, de bună credinţă, respectabili oameni de ştiinţă şi dascăli ai universităţilor germane, nu sunt informaţi asupra faptului că ei sunt utilizaţi ca paravane pentru fapte incompatibile care duc spre fraudă şi corupţie în instituţiile româneşti.

Vă rugăm să le comunicaţi că informaţiile asupra faptelor regretabile care se petrec la umbra bunelor lor intenţii se află publicate pe www.plagiate.ro.

Faţă de cele relatate, ni se pare firesc să cerem colegilor noştri germani să se gândească bine dacă este cazul să păstreze titlul onorific de Doctor Honoris Causa primit pe drept, dar cu scopuri discutabile din partea acestor universităţi. Credem că pentru a evita exportul de credibilitate produs de aceşti cetăţeni germani, cu girul universităţilor germane, către instituţii corupte şi lipsite de integritate din România este mai potrivită suspendarea sau renunţarea publică la titlul onorific şi reluarea relaţiilor cu universităţile în discuţie după ce-şi vor fi construit şi pus în funcţiune mecanismele funcţionale de respectare a integrităţii şi de jugulare a corupţiei academice.

În ceea ce ne priveşte, ne exprimăm disponibilitatea de a face publice pe portalul nostru a solicitărilor de renunţare la titlurile onorifice.

Vă prezentăm în continuare listele minimale ale cetăţenilor germani cărora li s-a acordat titlul onorific de doctor honoris causa împreună cu dovezile asupra faptelor reprobabile ale persoanelor de conducerea universităţilor exprimate prin poziţiile din Indexul Operelor Plagiate de la www.plagiate.ro.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca: Index 119/05, 120/05, 121/05; 122/05; 123/05; 149/06; 150/06 (plagiate ale rectorului şi protectorului în funcţie la data publicării).

Cetăţeni germani care au primit titlul onorific de Doctor Honoris Causa ai Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca:

Prof.Dieter SPATH, Universitatea Stuttgart.
Prof.Mathias LIEWALD, Universitatea Stuttgart.
Dr.Dietmar PFRAENGER, Director General Guehring, 72458 Albstadt
Prof.Alexander VERL, Universitatea Stuttgart.
Prof.Martin MOLLER, Universitatea RWTH-Aachen.
Prof.Rainer GADOW, Universitatea Stuttgart.
Dr.Heinrich SCHNATMANN, Asociaţia "Internationales Buildings Und Sozialwerk E.V." .
Dr.Walter LUBCKE, Prefectura Districtului Guvernamental Kassel.
Prof.Matthias KLEINER, Presedintele DFG (Agenţia Germană a Cercetării).
Prof.Manfred NEUMANN, Universitatea Osnabrück.
Prof.Hameyer KAY, Institut Für Elektrische Maschinen Rheinisch Westfälische Technische Hochschule, Aachen.
Prof.Albert WECKENMANN, Univ. Friedrich-Alexander, Erlanden-Nurnberg .
Prof.Hiller MANFRED, Universitatea Essen-Duisburg.
Prof.Bernhard Peter Jacob BLÜMICH, Universitatea Tehnică din Aachen.
Prof.Karlheinz KOLLER, Universitatea Hohenheim, Stuttgart.
Prof.Hermann ROHLING, TU Hamburg-Harburg.
Prof.Jürgen HESSELBACH, Universitatea Tehnică din Braunschweig.
Prof.Klaus SIEGERT, Universitatea Stuttgart.
Prof.Hans Wolfgang SPÍESS, Institutul MAX-PLANCK für Polymerforschung din Mainz.
Prof.Günter PRITSCHOW, Universitatea Stuttgart.
Prof. Gerhard HENNEBERGER, Universitatea Tehnică din Aachen.
Prof.Karl Theodor RENIUS, Technische Universität München.
Prof. Engelbert  WESTKÄMPER , Technische Universität Braunschweig.
Prof.Rolf UNBEHAUEN, Universität Erlangen Nürnberg.
Prof.Günter DITTRICH, RWTH Aachen.
Prof.HEISEL R. Uwe, Universität Stuttgart Institut für Werkzeugmaschinen.
Prof.Günter PETZOW, Institutul MAX-PLANCK pentru cercetarea metalelor.

Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad: Index 142/03 (plagiat al rectorului în funcţie).
Cetăţeni germani care au primit titlul onorific de Doctor Honoris Causa ai Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad.

Prof.Hartwig HÖCKER, RWTH Aachen Universität.
Prof.Dirk GIESECKE, Deutsches Institut für Entwicklungspolitik (DIE), Bonn.
Prof.Hans Joachim SCHNEIDER, Westfälische Wilhelms-Universität in Münster.
Prof.Mathias Jurgen BAUER, RWTH Aachen Universität.
Dr.Susanne KASTNER, Vice-preşedinte al Bundestag-ului.
Prof.Dieter BOHME, Schweißtechnischen Lehr- und Versuchsanstalt München.
Dr.Victor VALEA, Societatea Germană de Implantologie Dentară (DGZI).
Prof.Rolf GERGEN, Hochschule für Technik und Wirtschaft des Saarlandes und des ISFATES Metz.

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad: Index 95/06; 96/06; (plagiate a rectorului fondator şi al preşedintelui Universităţii).139/06; 140/06 (plagiat al prodecanului Facultăţii de Medicină).

Cetăţeni germani care au primit titlul onorific de Doctor Honoris Causa ai Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

Prof.Stefan W. HELL, Institutul Max Planck din Göttingen.
Prof.Clemens KLOCKNER, Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Wiesbaden.
Prof.Markus BUCKLER, Universitatea din Heidelberg, Germania.
Prof.Manfred V. SINGER, Clinica Universitară Manheim, Germania.
Prof.Klaus WEGMANN, Universitatea din Tubingen, Germania.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşt: Index 86/06; 108/06 (plagiate ale prorectorului Universităţii).

Cetăţeni germani care au primit titlul onorific de Doctor Honoris Causa ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti

Prof. A. BUTENANDT, Max Planck Institute.
Prof. Firm OPRI, Faculty of Medicine, Free University of Berlin
Prof. Gerd LEPSTEIN, Goettingen University,
Prof. Alfons George HOFSETTER, Ludwig Maximillians University, Munich
Dr. Hans Jurgen KUNZIG, Siegen.
Prof. Konstantin ORPHANOS, Free University Berlin
Prof. Rudiger FW TEMPLIN, Rostock-Elmenhorst
Prof. HC RAYMUND, Friedrich - Alexander – University Erlangen – Nuernberg
Prof. Thorsten SCHMIDT, University of Tuebingen
Prof. Heiner FANGERAU, Ruhr-University of Bochum

Avem încrederea că demersul nostru ca membru al societăţii civile va fi primit şi apreciat la justa lui valoare.

Cu distinsă consideraţie“

Despre organizaţia GRAUR

Asociaţia GRAUR a luat fiinţă în martie 2004 din iniţiativa unor dascăli ai Uni­versităţii Tehnice din Cluj-Napoca. Scopul asociaţiei este să devină un reprezentant real al societăţii civile şi să lupte împotriva plagiatului.

GRAUR a trimis, în a doua zi a anului, o scrisoare deschisă tuturor intelectualilor, în care le cerea să ia atitudine faţă de ordonanţa de urgenţă care permite renunţarea, de bună voie şi fără justificare, la titluri ştiinţifice (Ordonanţa 94/2014). Aceeaşi asociaţie cerea statului, pe 16 februarie, crearea unui patrimoniu electronic intelectual (site) prin care să fie combătute plagiatul şi impostura.
Preşedintele GRAUR declara, într-un interviu, pentru „Adevărul“, că „lupta contra plagiatului este un motiv pentru a demonstra că se poate construi societatea civilă, că oamenii au demnitate şi doresc să li se respecte demnitatea, că printre oameni sunt şi din-aceia care doresc, în mod dezinteresat, binele semenilor lor.

UPDATE  Luni, 16 martie, ora 12.49. Pentru acurateţea informaţiilor, în cazurile 149 şi 150 de pe plagiate.ro, este vorba de Radu A. Munteanu, de fiul fostului rector al UTCN, şi nu de fostul rector Radu Munteanu.

Mai puteţi citi:

EXCLUSIV Serial despre plagiat. Episodul I. „Nu căutaţi plagiatul în lumea politică! Acolo sunt doar victimele lui! Adevăraţii făptaşi sunt universitarii“

EXCLUSIV Şeful poliţiei anti-plagiat, despre ordonanţa „pontală“: „Haiducul-premier îndoaie şi dezdoaie legea de câte ori doreşte“

„Poliţia anti-plagiat“ atacă ordonanţa lui Ponta de renunţare la doctorat

Scrisoarea dură a unor clujeni, despre „Ponta copy-paste“: „Plagiatul nu este guturaiul unor indivizi afectaţi de  grandomanie, ci e cancer“

FOTO VIDEO Site-ul care identifică lucrările copiate, creat de un clujean. Dorin Isoc: „România are cel puţin 40 de şcoli de plagiat”

Ce zice Înalta Curte despre concedierea unui profesor universitar din Cluj: „În Evul Mediu, orice îndrăzneală de a gândi diferit era considerată o erezie“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite