EXCLUSIV „Poliţia anti-plagiat“ de la Cluj nu se lasă. Cum ar putea România să-şi apere proprietatea intelectuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Isoc  FOTO: Mediafax
Dorin Isoc  FOTO: Mediafax

Universitarul clujean Dorin Isoc, cel care a pus bazele „poliţiei anti-plagiat“, este pus pe fapte mari: cere statului să i se alăture în lupta împotriva plagiatului prin crearea unui site care să fie un patrimoniu electronică intelectuală

Preşedintele Asociaţiei Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară, un ONG din Cluj-Napoca, trimite, luni, 16 februarie, prin postă, un apel scris mai multor instituţii ale statului în care solicită crearea unui portal care să fie un patrimoniu electronic intelectual prin care să fie combătute plagiatul şi impostura.
Apelul său va ajunge pe masa Preşedintelui, Premierului, ministrului Educaţiei, conducerii Academiei Române, preşedintelui comisiei de Educaţie din Senat, la cele mai importante universităţi din ţară, Patriarhului României, dar şi la celor mai importante firme din ţară.

Concret, profesorul va trimite un studiu de circa 40 de pagini în care explică de ce e nevoie ca statul să înfiinţeze acest portal, dar oferă şi detaliile tehnice şi de procedură cum să se facă acest site. Statul trebuie doar să zică „da“.

„Înfiinţarea patrimoniului electronic intelectual ar transforma România în primul stat din lume care se ocupă de ecologia creaţiei intelectuale“, afirmă preşedintele Asociaţiei, Dorin Isoc.

Arhivă electronică unică

Prin lucrări de patrimoniu, explică Isoc, se înţeleg acele lucrări/cărţi/studii făcute din banul public, din proiecte de cercetare finanţate de stat.

„Creaţia intelectuală a României se pune în formă electronică, se verifică, se certifică autenticitatea ei şi se pune la dispoziţia poporului român. Cine doreşte să o folosească o poate face prin citare“, adaugă preşedintele GRAUR.

Patrimoniul electronic va funcţiona ca o arhivă electronică unică, accesată de orice persoană interesată prevăzută, cu un sistem unic de verificare a incidenţelor de plagiat care va elibera pentru fiecare operă introdusă câte un certificat de autenticitate, se precizează pe plagiate.ro.

Potrivit aceluiaşi site: „patrimoniul electronic va cuprinde lucrări de licenţă, lucrări de disertaţie, teze de doctorat împreună cu referatele şi articolele publicate pentru pregătirea tezei de doctorat, lucrări didactice de grad, propunerile de proiecte de cercetare pentru participarea la licitaţiile pentru finanţare publică, rapoartele de fază şi finale precum şi toate lucrările ştiinţifice elaborate în cadrul contractelor de cercetare ştiinţifică finanţate din surse publice, descrierile brevetelor de invenţie, precum şi alte lucrări asimilate. În patrimoniul electronic vor putea fi introduse la cerere şi alte opere care nu sunt menţionate în mod explicit“.

Isoc îi cere statului să asigure condiţiile necesare pentru crearea acelui portalul şi să cumpere un program anti-plagiat, asociaţia asigurând cunoştinţele şi suportul tehnic şi de procedură, aşa cum se arată în studiul trimis. Potrivit universitarului clujean, la lucrările din viitoarea platformă electronică nu se pune problema verificării informaţiei, ci a autenticităţii acesteia. „Când o lucrare va intra în site, se aplică un sigiliu, adică ea nu va putea fi scoasă după 2 zile. Acolo rămâne“, afirmă Dorin Isoc.

Surse publice de documentare. GRAUR spune, într-un comunicat postat pe site-ul asociaţiei, că operele din patrimoniul electronic devin surse publice de documentare dacă nu există restricţii de natură contractuală în cazurile în care operele nu sunt în relaţiile menţionate cu statul. Dar şi că „prezenta iniţiativă vine ca o perfecţionare în continuarea altor iniţiative similare ignorate de instituţiile statului“.

Anul trecut, GRAUR a trimis un apel scris, similar celui de azi, Ministerului Educaţiei, dar i s-a spus că va fi contactat când va fi cazul. Preşedintele GRAUR este optimist că iniţiativa sa civică de mâine nu va rămâne, de data asta, fără ecou.

„Nu cred că nu voi primi un răspuns“, spune Isoc.

Dacă statul va fi de acord, portalul se va putea face în circa 6 luni, iar România va fi prima ţară din lume cu un site care va cuprinde patrimoniul electronic intelectual. Unic, autentic, fără plagiat.

Mai puteţi citi:

EXCLUSIV Şeful poliţiei anti-plagiat, despre ordonanţa „pontală“: „Haiducul-premier îndoaie şi dezdoaie legea de câte ori doreşte“

„Poliţia anti-plagiat“ atacă ordonanţa lui Ponta de renunţare la doctorat

Scrisoarea dură a unor clujeni, despre „Ponta copy-paste“: „Plagiatul nu este guturaiul unor indivizi afectaţi de  grandomanie, ci e cancer“

FOTO VIDEO Site-ul care identifică lucrările copiate, creat de un clujean. Dorin Isoc: „România are cel puţin 40 de şcoli de plagiat”

Ce zice Înalta Curte despre concedierea unui profesor universitar din Cluj: „În Evul Mediu, orice îndrăzneală de a gândi diferit era considerată o erezie“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite