EXCLUSIV: Singurul dresor de lei din Cluj are astăzi primul spectacol în oraşul natal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circul cu care a venit Arkan la Cluj, Americano, e instalat chiar pe strada unde a copilărit – Dâmboviţei, din Mărăşti. În menajeria circului - care va sta la Cluj până pe 17 aprilie – sunt lei, reptile, câini, ponei, cămile, dromderi, lame şi chiar un elefant.

În arena circului Americano e agitaţie mare: mai sunt doar câteva ore până la începerea primului spectacol de la Cluj. Pentru Arkan (38 de ani), emoţiile sunt duble, pentru că deşi trăieşte din 1993 în lumea circului, e pentru prima dată când evoluează în faţa oamenilor din oraşul său natal. A început de jos, ca muncitor, iar acum e dresor de lei. „Am intrat în lumea circului din întâmplare. Mă certasem foarte tare cu ai mei, aşa că mi-am luat o geantă cu haine şi am plecat de-acasă. M-am oprit la Teiuş, în ograda unui circ ambulant“, povesteşte el. Privind acum în urmă îi pare rău. Dar nu pentru că a rămas la circ (de mic era fascinat de lumea asta), ci pentru că s-a certat cu părinţii. „Eram tânăr şi prost. Iar părinţii mei au murit, din păcate“, spune el.

Tatăl cu cinci lei

Arkan are acum propria familie. De fapt, tehnic, vorbind, are două: soţia Laura şi fiul lui de şase ani Cristian, alături de care stă iarna la Cluj („sunt cel mai fericit bărbat însurat din lume, pentru că stau cu nevasta doar de sărbătorile de iarnă“, spune el râzând) şi cei cinci lei cu care stă din martie şi până în noiembrie. „Sunt un om împlinit, pentru că fac ce-mi place şi sunt realizat. Singurul meu regret este că nu pot să-mi petrec mai mult timp cu băiatul meu“, mărturiseşte dresorul. Deşi Cristian e foarte mândru că are un tată „cu cinci lei“, Arkan nu l-ar lăsa să facă ce face el decât după 30 de ani. „Până la vârsta asta mintea unui tânăr e distrasă de tot felul de lucruri - cum ar fi domnişoara arătoasă de la lojă -, iar asta nu e bine când lucrezi cu lei. Par ei blânzi, dar de fapt sunt răi“, spune el.

VEZI AICI O GALERIE FOTO DIN MENAJUL CIRCULUI AMERICANO

Cei trei muschetari, d’Artagnan şi Mani

Arkan şi-a cumpărat primii lei în urmă cu cinci ani, de la o grădină zoologică din Ungaria. Erau patru fraţi – trei masculi pe care i-a numit Athos, Porthos şi Aramis şi o femelă, Mani. După un an, a mai luat un puiuţ, d’Artagnan, pe care l-a purtat în lesă peste tot şi l-a culcat o vreme cu el în rulotă. Aşa a învăţat probabil d’Artagnan să mănânce tot felul de ciudăţenii precum morcovi, banane sau portocale. „Mănâncă tot ce mănânc eu şi e gelos pe ceilalţi lei“, spune dresorul. Fiind castraţi de mici, lui Athos, Phortos şi Aramis nu le-a mai crescut coamă, aşa că seamănă mai degrabă cu nişte leoaice, doar că sunt mult mai masivi. Ei stau toţi trei în aceeaşi cuşcă, spre deosebire de Mani şi d’Artagnan, care stau separat şi de la care Arkan aşteaptă, într-o bună zi, puiuţi.

A început cu şerpi

Leii nu sunt primele animale cu care a lucrat Arkan. „Am început acum opt ani cu reptile. Şi acum mai am un scurt număr de îmblânzire de pitoni şi anaconda – cel mai mic are trei metri şi cel mai mare şase. Dar lei sunt viaţa mea“, mărturiseşte el. Pentru că i-a avut de mici, i-a dresat singur, şi fără să înveţe din cărţi. „Singurul care m-a ajutat a fost comicul circului, nea Armand Oprescu din Oradea. Vara trecută eram la mare şi când toată lumea mergea la plajă şi la baie, el a transpirat cu mine lângă cuşca în care lucram cu leii“, povesteşte dresorul. Arkan îi spune tată lui nea Oprescu, şi nu doar pentru că l-a ajutat cu leii, ci şi pentru că este cel mai experimentat circar pe care-l cunoaşte. „S-a năcut la circ şi trăieşte la circ“, spune dresorul, fluierând într-un fel anume pentru a-l chema din rulota lui pe comic.

Cu circul până la coloana infinitului

„Am făcut circ încă din burta mamei, care a sărit la trapez şi când era în luna a şaptea“, povesteşte nea Oprescu. „Am fost toată viaţa acrobat, dar acum, după ce mi-a mai crescut burta şi chelia am ajuns de râsul lumii“, spune el, mucalit. Are 60 de ani şi seamănă cu-n clovn şi dacă nu-şi pune perucă - „totul este original“. S-a născut la circ şi se vede la circ „până la coloana infintului“ – „o vorbă de circar bătrân spune că dacă a apucat să-ţi intre rumeguş la manşeta pantalonilor (ringul e acoperit cu un strat gros de rumeguş – n.r.), nu mai ai scăpare“, încearcă el o explicaţie.  Îi place la circ chiar dacă de câţiva ani încoace nu mai vede în public decât bunici şi nepoţi. „Tinerii nu mai prea vin la circ. Au alte distracţii“, spune el. Totuşi, în ultima vreme a observant că lucrurile s-au mai îndreptat şi are chiar şi o explicaţie pentru asta: „pe internet, unde stau ei toată ziua, nu ai cum să simţi lucrurile aşa cum le simţi în arena circului“.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite