Exodul românilor, al doilea val. Unde e mai uşor să emigrezi: în Canada SUA sau Noua Zeelandă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele de intermediere a emigrărilor din România prosperă pe timp de criză. Numărul celor care vor să plece definitiv din România a crescut cu 50% faţă de anul trecut, atât înspre Canada, cât şi Noua Zeelandă.

Ciprian (31 de ani) şi Nicoleta Stan (30 de ani) au o fetiţă de cinci ani şi mai aşteaptă un copil. Anul acesta, după ce Ciprian a rămas fără un loc de muncă de două luni, s-au hotărât să plece din ţară. Definitiv. Au ales Canada ca ţară de destinaţie, însă aşteaptă naşterea celui ce-al doilea copil ca să înceapă procedurile de emigrare. „Mai trebuie şi să ne perfecţionăm limba franceză, pentru că vrem să mergem în Quebec şi să mai şi strângem bani pentru toate demersurile", spune Ciprian.

Maria şi George Marian sunt un pic mai avansaţi decât familia Stan. Şi-au depus deja dosarul, iar acum aşteaptă primul aviz, de la Ambasada Canadei din Viena, după care, dacă totul merge bine, vor fi chemaţi la un interviu. Toate procedurile durează, în cazul Canadei, aproape un an. După primirea vizei, solicitanţii mai au încă un an să părăsească România. Mai trebuie să aibă şi bani puşi deoparte, pentru primele luni de şedere şi de acomodare în Canada, în jur de 4.000-5.000 de dolari canadieni, în funcţie de numărul de membri ai familiei. „Soţia mea va fi acceptată în Ordinul medicilor veterinari, iar eu, absolvent de Politehnică, voi fi acceptat în Ordinul electricienilor, după ce voi face un curs de şase luni ", spune George, în vârstă de 43 de ani.

Canada, pământ românesc

Mulţi dintre cei care vor să plece din România aleg Canada şi pentru că, în partea franceză, există o diaspora românească foarte puternică. „Din cei 300.000 de oameni pe care Canada îi acceptă legal în fiecare an, 50.000 sunt români. Cam o treime dintre aceştia provin din Transilvania", declară Mihai Măicăneanu, consultant al firmei Alo Canada. „Candidaţii selectaţi din România sunt foarte apreciaţi, pentru că sunt bine pregătiţi şi disciplinaţi. Cei mai mulţi merg acolo pentru că au rude sau prieteni emigraţi mai demult", mai spune Măicăneanu.

SUA, mai greu accesibilă

„Numărul celor care vor să plece în SUA a crescut de patru ori faţă de anul trecut. Cei mai mulţi doar se interesează, nu merg până la capăt", declară Simion Boldea, de la societatea Ameritrex. Există mai multe moduri de a ajunge să trăieşti şi să munceşti în America. O primă opţiune ar fi Loteria Vizelor, program gratuit al Guvernului american, prin care anual sunt puse la bătaie 66.000 de vize. „Există şi vize de muncă şi emigrare care, însă, durează mult până sunt obţinute. Anul acesta sunt procesate cereri din 2003", spune Simion Boldea. Acesta a precizat că de doi ani modul de depunere a actelor pentru obţinerea de vize permanente sau temporare în SUA este doar electronic.

Noua Zeelandă, cea mai rapidă

Statul care acceptă emigranţi în mod organizat cu termenul cel mai scurt de aşteptare a vizei este Noua Zeelandă. În cazul acesteia, procedurile durează până la patru luni. „În această perioadă sunt căutate meseriile legate de construcţii, pentru refacerea după cutremur, cum ar fi arhitecţi, ingineri constructori, dar şi tâmplari, şoferi de camion, mecanici auto, ba chiar şi asistente medicale", a declarat Ion Novac, reprezentant al firmei de consultanţă Chance Tim. Potrivit acestuia, şi în cazul Noii Zeelande cererile românilor care vor să emigeze în această ţară au crescut cu 50% faţă de anul trecut. „Costurile se ridică la 3200 de euro, la care se adaugă taxa de viză de 120 de euro de persoană. La sosire în ţară aplicantul are locul de muncă asigurat, atât pentru el, cât şi pentru soţ sau soţie, iar copiii învaţă gratuit", a mai declarat Novac despre avatajele Noii Zeelande.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite