Facultatea de Psihologie din Cluj este cea mai „tare“ din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctorandul Silviu Matu de la Facultatea clujeană de Psihologie a luat premiul din mâna lui Emil Constantinescu.
Doctorandul Silviu Matu de la Facultatea clujeană de Psihologie a luat premiul din mâna lui Emil Constantinescu.

Complexul „Camelot" al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei i-a adus acesteia locul I şi 30.000 de euro la Gala Premiilor în Educaţie.

Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca a fost desemnată drept cea mai bună instituţie de învăţământ superior din ţară de către Fundaţia „Dinu Patriciu". Această instituţie se numără printre câştigătorii clujeni ai Galei Premiilor în Educaţie 2011 alături de studentul anului (locul al II-lea), Sonia-Maria Bercuci, şi cercetătorul anului (locul al III-lea) Csaba László Dégi.

„Din ianuarie anul acesta, profesorii şi studenţii de la facultatea clujeană lucrează la un proiect finanţat de Uniunea Europeană cu circa 3 milioane de euro, prin care va fi creat un sistem de monitorizare a recuperării pacienţilor cu depresie majoră în propria lor locuinţă", spune Ana Ghica, PR director la Fundaţia „Dinu Patriciu". Facultatea a mai demarat, împreună cu inspectoratele şcolare Cluj şi Alba, un proiect prin care şi-a propus să prevină abandonul şcolar.

O voce ascultată în lume

Decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, prof. univ. dr. Călin Felezeu, spune că se aştepta la o distincţie. „E o foarte mare reuşită. Nu trebuie să uităm că, în 1919, psihologia a fost unul dintre pionerii constituirii Universităţii „Daciei Superioare" în 1919. I-a adus la Cluj pe Vasile Pârvan şi Florian Ştefănescu-Goangă. Deci, şcoala românească de psihologie s-a clădit la Cluj, iar azi e portavocea României şi o voce ascultată la nivel european şi mondial", afirmă Călin Felezeu.

Acesta mai spune că premiul de 30.000 de euro, câştigat de facultate, va fi gestionat de către Catedra de Psihologie Clinică şi Psihoterapie, care a şi scris aplicaţia pentru Gala Premiilor în Educaţie.

„Matrix", argument solid în câştigarea premiului

Şeful Catedra de Psihologie Clinică şi Psihoterapie, Daniel David, este deja un nume de referinţă în domeniu, studiile sale ştiinţifice şi activitatea sa fiind recunoscute pe plan internaţional. Acesta predă nu numai la UBB Cluj-Napoca, ci şi la prestigioasa instituție medicală Mount Sinai School of Medicine din New York, SUA.

Argumentele ce au cântărit greu la clasarea pe podium au fost numeroase, atât din punct de vedere didactic, al cercetării, cât şi al serviciilor. Un argument solid îl constituie realizarea cunoscutei platforme de realitate virtuală, numită „Matrix" din cadrul Complexului „Camelot" (acronim pentru Clinical Amphitheatre for Excellence Laboratories Of Therapies). Platforma e una dintre primele zece din lume ca şi complexitate şi cuprinde şase laboratoare de terapie (roboterapie şi psihoterapie).

„Camelot", lansat în vară, la împlinirea a 10 ani de şcoală clujeană de psihologie este alcătuit dintr-o clădire construită într-un stil modern cu laboratoare de specialitate - Institutul „Avalon" - şi un amfiteatru în aer liber. În acest spaţiu cu nume de legendă, clujenii îşi pot trata depresiile şi fobiile, inclusiv să ţină stresul sub control.

„Speram să fim pe podium, însă nu chiar pe primul loc. Am avut candidaţi redutabili. Facultatea are o dezvoltare complexă atât din punct de vedere didactic prin specializările sale care sunt printre cele mai atractive din ţară, atât din punct de vedere al cercetării - prin Catedra de Psihologie Clinică şi Psihoterapie ce are proiecte cu parteneri naţionali şi internaţionali, cât şi al serviciilor pentru comunitate prin Clinica Universitară PsyTech", afirmă Daniel David.

Acesta mai spune că premiul de 30.000 de euro va fi folosit pentru dezvoltarea serviciilor Clinicii, rearanjarea câtorva săli pentru a putea face terapie în grup, achiziţionarea de dotări terapeutice noi, performante. Tot la această clinică se află primul consilier genetic din ţară, care „prezice" sănătatea după gene.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite