Fără imunizare obligatorie, dar cu paşaport de vaccinare. Soluţia pentru ca documentul să nu creeze discriminări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinarea va rămâne opţională, au anunţat autorităţile. FOTO Pixabay
Vaccinarea va rămâne opţională, au anunţat autorităţile. FOTO Pixabay

Discuţiile privind obligativitatea vaccinării şi apariţia unui paşaport de vaccinare sunt întreţinute şi de situaţia epidemiologică complicată. Totuşi, experţii sunt rezervaţi în această privinţă, pentru că există riscul ca un astfel de document să ducă la anumite discriminări.

România a intrat în valul 3 al pandemiei, iar medicii se plâng că nu mai sunt locuri în spitale, astfel că toate speranţele se leagă de vaccinare. Dar pentru ca pandemia să devină de domeniul trecutului, e nevoie ca 70% din populaţie să se vaccineze.

În atare situaţie, discuţiile privind obligativitatea vaccinării s-au reluat, iar controversele se adâncesc.

O altă discuţie care rezultă de aici este cea legată de paşaportul de vaccinare, care ar urma să ofere acces nelimitat la călătorii în ţară şi străinătate şi la evenimente sportive şi culturale.

Geneticianul Mircea Iliescu, profesor şi cercetător afiliat la Universitatea Cambridge, nu crede că în momentul de faţă se pune problema ca vaccinul săă devină obligatoriu.

„Personal prefer să convingem oamenii decât să îi obligăm. Acum oricum avem mai multi doritori decât doze. Într-o situaţie de pandemie însă, când numărul infecţiilor nu scade şi numărul celor care refuză vaccinarea este foarte mare, atunci sigur că statul poate să ia în considerare şi această variantă pentru a reuşi să oprească pandemia. Nu suntem încă în acel moment pentru că, repet, acum sunt mai mulţi doritori decât doze de vaccin”, spune Iliescu.

Pe de altă parte, el consideră că discuţia este mult mai amplă. „Tinerii încă nu pot să facă vaccinul, deci ar trebui să existe nişte excepţii. Sigur că e o discuţie delicată. Eu o văd dintr-o perspectivă mai globală, în sensul că nu toţi pot să aibă acces la vaccin şi atunci vor exista oameni care independent de voinţa lor nu se pot vaccina”, spune Iliescu.

El crede că paşaportul de vaccinare va deveni realitate mai devreme sau mai târziu şi că ţările care susţin această idee sunt îndreptăţite să o facă. 

 „Sigur că e dreptul tău să refuzi vaccinarea, dar e posibil ca la un moment dat să apară companii aeriene care să pună condiţii. În acelaşi timp, orice ţară încearcă să-şi protejeze graniţele şi să nu mai aibă un nou val al pandemiei. Şi atunci orice măsură cred că e bine venită. Dacă aş fi un hotelier în Grecia, normal că aş susţine măsura, pentru că ar fi vorba de viaţa mea de zi cu zi, doar aşa aş putea avea turişti”, a mai afirmat Iliescu.

Şi mai prudentă este Oana Geambaşu, expert în sănătate publică. Ea nu crede că vaccinarea va deveni obligatorie şi nu e în totalitate de acord cu apariţia unui certificat de vaccinare. 

„Nu cred că se pune problema ca vaccinarea să devină obligatorie. Autorităţile din fiecare ţară trebuie să-i convingă pe oameni să se vaccineze, iar pentru asta să aibă o campanie eficientă, în care să explice foarte clar beneficiile vaccinarii. Dacă o să apară un paşaport de vaccinare, cred că va trebui să fim atenţi să nu dea naştere unor discriminări între cei vaccinaţi şi cei care nu au avut această şansă, pentru că încă nu există vaccinuri suficiente. Aş spune că şi pentru cei nevaccinaţi ar trebui să se găsească soluţii, şi mă gândesc în primul rând la testare”, spune expertul în sănătate publică de la Harvard.

„Un narativ promovat de antivaccinişti”

Profesor universitar în SUA, la University of Iowa, şi director al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Răzvan Cherecheş nu crede într-un scenariu în care vaccinarea să devină obligatorie. 

„Ca să fie obligatorie (n.r.- vaccinarea) ar trebui să fie un beneficiu social mare comparativ cu costurile legate de obligativitate. Totul este cost şi beneficiu aici. În condiţiile în care noi, de fapt, ne vaccinăm ca să protejăm un segment mic de populaţie, nu are cum să fie obligatoriu.

Există o foarte mare diferenţă între un vaccin care îţi protejează, de exemplu, copiii, cum este vaccinul rujeolic, şi acesta. Acesta nu este un virus foarte agresiv, nici extraordinar de infecţios. Acest vaccin nu va deveni obligatoriu niciodată.  Este un narativ care e promovat de către militanţii împotriva vaccinării ca modalitate de a-i întoarce pe oameni şi de a întoarce opinia publică în favoarea retoricii lor”, a spus Cherecheş.

Pe de altă parte, el este convins că paşaportul de vaccinare va ajunge curând realitate. „Un astfel de document o să apară treptat, iar eu mă aştept să vedem mai întâi ca va fi solicitat de proprierarii de restaurante şi de hotelierii care trebuie cu orice preţ să-şi repornească afacerile, fără a risca însă să şi le închidă din nou din cauza unor noi cazuri de COVID. Aceşti oameni le vor solicita clienţilor dovada că au fost vaccinaţi, iar cu timpul vom vedea probabil că acest lucru se va extinde şi se va generaliza până când vom ajunge să prezentăm astfel de acte şi în aeroporturi sau la graniţe. Dat fiind contextul actual şi riscurile, nu ar fi o discriminare”, spune Cherecheş. 

Soluţii alternative

Avocatul Gabriela Musteaţă, de la „Iordăchescu & asociaţii”, atrage atenţia asupra faptului că apariţia acestor paşapoarte ar putea să ridice anumite probleme. 

„Totuşi, paşapoartele ridică o serie de întrebări privind discriminarea, exercitarea drepturilor omului şi protecţia datelor cu caracter personal, având în vedere faptul că acestea conţin informaţii cu caracter medical şi pot fi utilizate pentru a determina modalitatea în care li se permite cetăţenilor să îşi exercite o serie de drepturi şi libertăţi, precum libertatea de mişcare sau libertatea de întrunire şi de asociere”, subliniază avocata.

Totuşi, soluţii există, crede ea, pentru a nu se ajunge la discriminări. 

„În acest context, va trebui acordată o atenţie deosebită acestui aspect, propunând alternative precum scutirea medicală de la vaccin sau posibilitatea de a exercita aceste libertăţi pe baza unui test RT-PCR negativ. În orice caz, vaccinarea este facultativă, constituind un drept, iar nu o obligaţie. Astfel, aceste alternative trebuie să fie accesibile şi pentru persoanele care nu doresc să se vaccineze”, a încheiat Musteaţă.

Vă recomandăm să mai citiţi:

EXCLUSIV Când scăpăm de pandemie: prognozele a patru experţi de talie mondială

Imunolog român de la Oxford: „Actualele vaccinuri sunt 100% eficiente în a preveni cazurile severe“. Ce spune despre serul AstraZeneca

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite