Festivalul românesc fără mici şi playback. Organizator, irlandezul Peter Hurley: „Veniţi la Săpânţa ca să conştientizaţi ce aveţi!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concertul din 14 august din Cimitirul Vesel FOTO: organizatorii festivalului
Concertul din 14 august din Cimitirul Vesel FOTO: organizatorii festivalului

Îmbrăcat ca un ţăran, cu o cămaşă de jumătate de secol şi o traistă maramureşeană, irlandezul Peter Hurley a intrat miercuri, 23 iulie, pe uşa Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj unde a vorbit, într-o conferinţă de presă, despre ce pregăteşte pentru a cincea ediţie a festivalului de tradiţii maramureşene la Săpânţa, „Drumul lung spre Cimitirul Vesel“. Evenimentul va avea loc în perioada 12-15 august la Săpânţa, în „inima“ Maramureşului.

„Ceea ce facem la Săpânţa de patru ani, acum suntem pe al cincilea, nu e deloc o provocare de divertisment. Nu facem eveniment politic“, spune Peter Hurley, organizatorul festivalului intercultural de tradiţii „Drumul lung spre Cimitirul Vesel“.

Irlandezul, mutat în România de două decenii, crede cu tărie că sufletul României e satul cu tradiţiile care încearcă să facă faţă kitsch-ului, folclorul autentic care se luptă cu playback-ul şi meşterii săi care se chinuie să supravieţuiască.

„Avem o civilizaţie rurală vie care este în pericol şi trebuie susţinută. Este foarte important să păstrăm ce avem autentic. E foarte greu să aducem autenticul pe o scenă. Ca să îl simţi, trebuie să mergi acolo“, adaugă acesta.
festival de traditii foto

Poartă maramureşeană din Săpânţa FOTO: organizatorii festivalului „Drumul lung spre Cimitirul Vesel“

Artişti din Irlanda, Scoţia, Spania şi România

Anul acesta, festivalul începe pe 12 august şi se termină pe 15 august, când creştinii ortodocşi  sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului.
Noutăţile manifestării din acest an înseamnă „Harta comorilor vii“ care presupune vizite acasă la meşterii populari, demonstraţii pe viu ale acestora, şi un concert simfonic susţinut de 120 de artişti din Irlanda, Scoţia, Spania şi România pe o pajişte din apropierea Cimitirului Vesel. Deja obişnuitul concert din cimitir, din noaptea de 14 spre 15 august, nu va lipsi.

„Asta e frumuseţea muzicii tradiţionale: spontan, firesc, natural, pur. Nu veţi întâlni niciun playback la niciun artist la acest festival, aşa cum nu veţi simţi nici miros de mici sau de grătare. Toată mâncarea va fi făcută în gospodăriile din Săpânţa cu alimente din Săpânţa. Totul va fi tradiţional, fără mici, grătare sau playback“, spune ferm irlandezul.

Concertul de pe pajişte va fi în prima audiţie, gândit şi pus în practică de Shaun Davey, un compozitor irlandez. Un grup mai mărişor, de vreo 120 de muzicieni din România, Irlanda, Scoţia şi Spania, va interpreta pe pajişte. Din grup nu va lipsi prim-dirijorul orchestrei simfonice a Irlandei.

festival de traditii foto
festival de traditii foto

Imagini de la ediţiile precedente ale festivalului FOTO: organizatorii „Drumului lung spre Cimitirul Vesel“

„La Săpânţa mă simt ca un peţitor“

Tot ce înseamnă tehnică şi sunet nu vor fi româneşti, dă asigurări Peter Hurley (foto mai jos, credit foto: Florina Pop). Microfoanele vor fi aduse din Germania, iar inginerii de sunet vor veni din Irlanda.

peter hurley foto

„La Săpânţa mă simt ca un peţitor. E ca şi cum Shaun Davey are o fată - concertul din 15 august (n.r. vineri) – care e mireasa. El vine cu fata lui la Săpânţa şi are grijă şi de ea şi de sat“, mărturiseşte irlandezul.

Acest festival va avea şi propriile filme, realizate sub formă de documentare. Primul e un fel de „making of“ al evenimentului - cum a luat naştere acest festival şi cine sunt meşterii maramureşeni care fac demonstraţii pe viu, iar al doilea film prezintă călătoria lui Shaun Davey din Irlanda, cum s-a format echipa de muzicieni, călătoria cu avionul, drumul până la Săpânţa, repetiţiile cu corul de la Săpânţa.

Pentru realizarea acestui festival, irlandezul are o finanţare de 180.000 de euro dintr-un proiect Regio - 94% sunt bani europeni, iar 6% este contribuţia Guvernului. Toţi aceşti bani sunt, explică Hurley, pentru invitaţi şi organizarea festivalului, nu pentru organizatori.
Costurile cu onorariul şi cele cu transportul artiştilor irlandezi sunt neeligibile pentru finanţare.
Organizatorii au obţinut sponsorizări şi o finanţare (din partea unui institut cultural din Irlanda) care însă nu acoperă întreaga sumă. Mai este nevoie de 16 000 de euro, motiv pentru care irlandezul a înscris proiectul său pe o pagină de crowdfunding, indiegogo.com, unde cei care vor să dea o mână de ajutor o pot face donând.

„Nu cred niciodată că tradiţia noastră ţărănească a fost vreodată mai glorioasă decât a fost acum. Voi aveţi acum ceva ce noi, irlandezii, nu mai avem demult. Veniţi la Săpânţa ca să conştientizaţi ce aveţi!“, încheie irlandezul.
 

Mai puteţi citi:

Tradiţiile satului românesc, văzute de un străin: „Sunt preluate, abuzate şi lăsate de izbelişte“

Un irlandez, cronicar prin Ţările Române în mileniul 3: „Am scris o carte ca să vă arăt cât de frumoşi sunteţi şi ca străinii să vă înţeleagă mai bine“

Cum vede un străin ţara noastră: „România nu are prieteni şi din cauza clasei politice care nu poate exista fără să-şi bată joc de propriul electorat“

FOTO Irlandezul care face festival pe banii lui la Săpânţa

EXCLUSIV Vampirii din Transilvania, ucişi de propriul mit

FOTO O englezoaică promovează Transilvania: de la Dracula la handmade

FOTO Meşteşugarii care aduc şezătoarea în mileniul trei. Ucenic la 10 ani

GALERIE FOTO Gumuţeasca, „limba de sticlă“ din satul lui Boc. Ultimii geamgii din Mărgău care mai vorbesc gumuţeasca

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite