Fiul lui Ion Raţiu cere remedierea condiţiilor de vot: „Istoricul votanţilor din afara graniţelor a înclinat de fiecare dată către alternativa la candidatul PSD”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Raţiu, fiul marelui om politic şi preşedintele Fundaţiei Raţiu, solicită Guvernului României să remedieze situaţia condiţiilor de vot pentru diaspora, înainte de 16 noiembrie. Faptul că românii din Londra au aşteptat chiar şi 7 ore la cozi pentru a vota este dovada ineficienţei sau a unei tactici voite “de sus”, spune Raţiu.

„Experienţele jalnice şi frustrante pe care le-au întâmpinat alegătorii români din Londra şi din alte oraşe europene ne-ar putea îndemna să credem că actualul guvern din România nu a dorit, de fapt, ca diaspora să voteze. Să fie numai o coincidenţă? După 25 de ani în România, coincidenţe de acest fel sunt greu de crezut. S-a spus că abia aceste ultime alegeri au declanşat în diaspora dorinţa de a vota, însă e bine ştiut că istoricul votanţilor din afara graniţelor României a înclinat de fiecare dată către alternativa la candidatul PSD, oricare ar fi fost acesta, singura excepţie fiind anul 2000”,  scrie Nicolae Raţiu, fiul lui Ion Raţiu şi Preşedintele Fundaţiei Raţiu.

După 25 de ani în România, coincidenţe de acest fel sunt greu de crezut. S-a spus că abia aceste ultime alegeri au declanşat în diaspora dorinţa de a vota, însă e bine ştiut că istoricul votanţilor din afara graniţelor României a înclinat de fiecare dată către alternativa la candidatul PSD, oricare ar fi fost acesta, singura excepţie fiind anul 2000

Nicolae Raţiu 

image

Prinţul Charles şi Nicolae Raţiu. FOTO: Arhivă personală 

Remedierea situaţiei

Nicoale Raţiu solicită remedierea situaţiei: „Faptul că votanţii din Londra au aşteptat chiar şi 7 ore la cozi, în ploaie, este o dovadă a determinării lor de a-şi exercita dreptul la vot, indiferent cu cine au votat. Numărul cu totul inadecvat de secţii de votare organizate de BEC si puse la dispoziţia lor este fie un exemplu al unei nefericite ineficienţe fie, mai grav, al unei tactici voite “de sus”. În numele drepturilor democratice ale poporului român, solicităm Guvernului României să remedieze situaţia condiţiilor de vot pentru diaspora, înainte de scrutinul din 16 noiembrie prin:

- Înfiinţarea mai multor secţii de vot

- Simplificarea procedurii de înregistrare a votanţilor şi eficientizarea procesului de votare

- Prelungirea orarului de funcţionare al secţiilor de vot până la ora 11 p.m. 

 Punerea în practică a acestor acţiuni ar ajuta la reinstaurarea încrederii în bunacredinţa Guvernului României şi a autorităţilor române”.

Cine este Nicolae Raţiu

"Născut în Davos, Elveţia (7 mai 1948), Nicolae Raţiu a început să se implice în problemele din România după căderea comunismului, odată cu întoarcerea tatălui său în ţară. Timp de 10 ani, domnul Raţiu a fost preşedintele Uniunii Mondiale a Românilor Liberi (UMRL). Nicolae Raţiu a îndeplinit funcţiile de editor şi co-editor Cotidianul, până în anul 2006. În calitate de Preşedinte al UMRL, misiunea domnului Raţiu a constat în promovarea libertăţii şi restaurarea democraţiei în România. Astfel, până în 1996, Nicolae Raţiu a susţinut activităţi de lobby pe lângă Comisia Europeană şi guvernul britanic, cu scopul de a dezvălui ce se întâmplă cu adevărat în România, în contextul în care primele guvernele alese prin vot popular opuneau rezistenţă la schimbarea democratică reală. În decembrie 1989, domnul Raţiu a înfiinţat, în Marea Britanie, fondul de caritate Relief Fund pentru România şi a coordonat eforturile de ajutorare iniţiate de publicul britanic şi îndreptate spre societatea românească post-decembristă. Prin filiala sa românească, Relief Fund este, în prezent, o organizaţie independentă care sprijină activităţi comunitare.

Din 1990, domnul Raţiu este preşedinte şi membru al Consiliului Director al Fundaţiei Caritabile a Familiei Raţiu (RFCF), organizaţie care oferă sprijin financiar studenţilor români care studiază în Marea Britanie. Din 1991 şi până în prezent, peste 1.000 de studenţi au beneficiat de bursele RFCF. Totodată, fundaţia susţine promovarea culturii româneşti (un exemplu fiind Festivalul de Film Românesc din Londra, în perioada 2004-2012). Prin intermediul RFCF, Nicolae Raţiu a dezvoltat, împreună cu tatăl său, încă din 1989, Catedra de Studii Româneşti Ion Raţiu la Georgetown University din Washington, D.C. (înfiinţată în 1991) – prima catedră din SUA dedicată studiilor româneşti. Mai mult, Nicolae Raţiu este iniţiatorul Premiului Ion Raţiu pentru Democraţie, program desfăşurat în parteneriat cu Woodrow Wilson Center for International Scholars, începând cu anul 2005. Împreună cu Indrei Raţiu, fratele său, Nicolae a fondat Centrul Raţiu pentru Democraţie (CRD-cu sediul în Turda, judeţul Cluj), organizaţie care promovează idealurile democratice ale tatălui lor, Ion Raţiu. Organizaţia, care a sărbătorit cea de-a zecea aniversare în 2014, desfăşoară programe anuale cu mii de beneficiari la nivel local, regional şi naţional. În acelaşi timp, domnul Nicolae Raţiu şi-a asumat rolul de purtător de cuvânt pentru români şi pentru comunitatea românească din Marea Britanie. În timpul demonstraţiilor din 2013 împotriva proiectului minier Roşia Montană, Nicolae Raţiu a protestat în Londra, exprimându-şi opinia împotriva proiectului de exploatare în mass-media. În plus, ca preşedinte al Pro Patrimonio, a lucrat, împreună cu Şerban Cantacuzino, la realizarea unui raport obiectiv pe această temă, de cei doi în Marea Britanie.În prezent, domnul Nicolae Raţiu este, de asemenea, Managing Director al Regent House Properties Ltd şi consilier senior în cadrul grupului de companii din Marea Britanie, Franţa şi România, deţinute de familia Raţiu. Nicolae Raţiu este absolvent de studii superioare în transporturi maritime şi economie, în cadrul Marlborough College (Marea Britanie) şi, respectiv, New York University, SUA.iei în România", se arată pe siteul Centrului Raţiu pentru Democraţie. 

Citeşte şi

Cum a devenit papionul lui Ion Raţiu simbolul democraţiei în România. Viaţa „celui mai bun preşedinte pe care nu l-am avut“

Cea mai elegantă definiţie a democraţiei. Ion Raţiu: „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!“

Ion Raţiu, o moştenire

Secretele Mineriadei: Cum ar fi arătat România lui Ion Raţiu

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite