Fostă şefă din ARR, condamnată la 3 ani cu executare, în dosarul "Fany" de la Cluj. Patronul firmei, condamnat la 2 ani şi 8 luni. Sentinţa nu este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Cluj a pronunţat vineri sentinţa în dosarul „Fany- ARR”, condamnându-i la 3 ani de închisoare cu executare pe Daniela Dobrilă, fostă şefă a Direcţiei de Licenţe din cadrul Autorităţii Rutiere Române (ARR) şi la 2 ani şi 8 luni pe patronul firmei de transport Fany, Ştefan Cadar.

Ambele pedepse sunt cu executare, însă sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs, informează clujjust.ro. Soţia lui Ştefan Cadar, Olezia Cadar, a primit o condamnare de 3 ani cu suspendare, iar Ovidiu Kelemen a fost condamnat la 1 an de închisoare, cu suspendare.

Cea mai grea pedeapsă, pentru luare de mită

În ceea ce o priveşte pe Daniela Dobrilă, fostă şefă în cadrul Serviciului de Licenţe al Autorităţii Rutiere Române, ea a fost condamnată la 3 (trei) ani închisoare, cu executare în regim de detentie şi 2 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art.64 lit.a teza a II-a si b V.C.pen. Drepturile care i se interzic timp de 2 ani inculpatei, conform sentinţei, sunt cele de a fi ales într-o autoritate publică sau într-o funcţie electivă publică, respectiv dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat. 

Condamnarea primită este aferentă infracţiunii de luare de mită, care a primit cea mai mare pedeapsă dintre celelelate infracţiuni pentru care a fost condamnată:  complicitate la spălare de bani, folosirea unor informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la acestea, instigarea la fals în înscrisuri sub semnatura privată. Instanţa a considerat infracţiunile „concurente” şi a hotărât executarea pedepsei celei mai grele.

Potrivit prevederilor specifice din Codul Penal, Tribunalul Cluj a hotărât deducerea din pedeapsa aplicată inculpatei timpul detenţiei preventive (reţinerea şi arestul la domiciliu) începând cu data de 14.03.2014 si pâna la data de 01.07.2015. 

Bani confisacţi în favoarea statului

În contextul în care a hotărât menţinerea sechestrului asigurator instituit de DNA Cluj asupra sumelor de bani 53.800 lei (17.000 lei + 36.800 lei), 44.700 euro, 370 lire sterline si 800 USD aparţinând Danielei Dobrilă, (sume depuse la CEC Bank – Sucursala Cluj) şi asupra unui autoturism Wolkswagen Polo, aparţinând inculpatei, Tribunalul Cluj a decis confiscarea specială, în favoarea statului, a sumei de 17.000 de lei şi a autoturismului, respectiv confiscarea extinsă, în favoarea statului, a sumelor de 36.800 lei, 44.700 euro, 370 lire sterline si 800 USD.

Ştefan Cadar, 2 ani şi 8 luni de închisoare

În ceea ce-l priveşte pe Ştefan Cadar instanţa l-a condamnat la mai multe pedepse, pentru dare de mită, spălare de bani şi punerea în circulaţie a unor autohevicule neînmatriculate. Întrucât a considerat infracţiunile „concurente”, instanţa a decis în baza legii contopirea pedepselor şi executarea celei mai grele, pentru spălare de bani, de 1 an şi 6 luni. 

Întrucât a constatat că infracţiunile au fost săvârşite în stare de recidiva mare postcondamnatorie, Tribunalul Cluj a hotărât revocarea beneficiului suspendării unei pedepse de 1 an şi 2 luni acordată inculpatului de Judecătoria Baia-Mare, rpmase definitive după decizia Curţii de Apel Cluj în dosarul respectiv. Instanţa a decis adăugarea acestei pedepse la cea de 1 an şi 6 luni, astfel că pedeapsa de executat este de 2 ani şi 8 luni. 

Pe de altă parte Tribunalul Cluj a dispus  deducerea „din pedeapsa aplicată inculpatului timpul detenţiei preventive (reţinerea, arestul preventiv şi arestul la domiciliu) începând cu data de 13.03.2014 si pâna la data de 01.07.2015, începând cu data de 13.03.2014 si pâna la data de 01.07.2015.

Pedepse cu suspendare 

Soţia lui Ştefan Cadar, Olezia Cadar a fost condamnată la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru infracţiunea de spălare de bani – cea mai grea dintre cele pentru care a fost condamnată, pe o perioadă de încercare de 6 ani. În acelaşi dosar, Kelemen Ovidiu a primit o condamnare de 1 an, cu suspendare, pe un termen de încercare de 3 ani, pentru punerea în circulaţie a unui autovehicul neînmatriculat.

Firma de transport public Fany a primit mai multe amende penale, reţinând-o pe cea mai grea, 50.000 de lei, pentru infracţiunea de spălare de bani. De asemenea firmei i s-a suspendat efectuarea transportului de transport „desfăşurarea activităţii de transport public persoane pe ruta Cluj-Napoca – Aschileul Mic, jud. Cluj (dus-întors)”, ăn legătură cu care a fost comisă infracţiunea de spălare de bani.

Drept de apel, în decurs de zece zile

De precizat că în textul sentinţei, toate deciziile instanţei sunt asociate unor articole specifice din Vechiul Cod Penal. Decizia Tribunalului Cluj a fost pronunţată în şedinţă publică din 22 ianuarie 2016, cu drept de apel în termen de 10 zile de la data comunicării.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite