Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Fostul primar al Clujului şi-a recunoscut vinovăţia într-un nou dosar. Sorin Apostu a cerut mită 850 de euro pe lună

0
15 Dec 2016 17:26:22
Autor: Remus Florescu
Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu. FOTO: Adevărul
Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu. FOTO: Adevărul

Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, şi-a recunoscut vinovăţia într-un nou dosar de corupţie. În calitate de director al Direcţiei Tehnice din Primărie, acesta a pretins 850 euro + TVA/lună, pe perioadă de un an, pentru a asigura buna funcţionare a unui nou hipermarket deschis în localitate. Fostul edil a fost de acord cu pedeapsa de 2 ani.

Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj a sesizat instanţa de judecată cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei de către fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, pentru trafic de influenţă şi instigare la spălare de bani în formă continuată. În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: 

„În cursul lunii septembrie 2007, inculpatul Apostu Sorin în calitate de director în cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei Municipiului Cluj Napoca, a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale (martor în cauză), suma de 850 euro + TVA/lună, pe perioadă de un an de zile, pentru ca, prin influenţa de care se prevala că se bucură asupra funcţionarilor din cadrul autorităţilor de pe raza judeţului Cluj, care au atribuţii pe siguranţa alimentelor, să asigure buna funcţionare, fără incidente, a noului hipermarket ce urma să fie deschis în localitate.
Ulterior, în baza pretinderii anterioare şi pentru a disimula scopul în care fost solicitată suma de bani, inculpatul Apostu Sorin i-a cerut martorului să încheie un contract cu o societate agreată de inculpat.
Obiectul contractului consta în „servicii realizate de prestator în scopul implementării sistemului de management al calităţii şi de asistenţă pentru actualizarea acestuia conform legislaţiei, instructaje privind normele de igienă”.
 

A fost de acord cu 2 ani de închisoare

 
”În aceste condiţii, în perioada septembrie 2007 - martie 2009, prestatorul „serviciilor” a emis un număr de 16 facturi fiscale în valoare totală de 51.442.77 lei (echivalentul a aproximativ 13.600 euro la un curs mediu de 3,8 lei/euro), sumă pe care societatea reprezentată de martor a achitat-o în totalitate şi care reprezintă totodată folosul ilicit obţinut de inculpatul Apostu Sorin.
În prezenţa apărătorului ales, inculpatul Apostu Sorin a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– 2 ani închisoare şi interzicerea atât pe perioada executării pedepsei cât şi pe o perioadă de 2 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârşirea infracţiunilor.
În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparţine inculpatului Apostu Sorin. 
 

Dosarul a ajuns la Tribunal

 
Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Apostu Sorin, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Cluj. 
Anterior, inculpatul a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie în calitate de primar al municipiului Cluj Napoca, fiind condamnat la patru ani şi şase luni închisoare, pedeapsă care a fost executată .
 
Citeşte şi
 
Fostul primar al Clujului Sorin Apostu a fost liberat din penitenciar. Acesta nu a fost aşteptat de apropiaţi, plecând acasă cu taxiul
 
   
Fostul primar de Cluj, despre cărţile pe care le-a făurit la închisoare: „Am scris 10 ore pe zi, iar a doua zi o luam de la capăt“
 
 
Sorin Apostu nu i-a înduplecat pe judecători nici cu patru cărţi scrise după gratii. Fostul primar al Clujului rămâne în închisoare pentru luare de mită

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările