Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

FOTO Cum arată WC-ul public de 120.000 de euro dintr-un orăşel din Ardeal. Primar: „N-aveţi voi aşa ceva la Cluj-Napoca“

53
7 May 2019 21:44:12
Autor: Remus Florescu
Primarul Huedinului -  Mircea Moroşan (stânga, cu cravată), şi preşedintele PNL Cluj, Daniel Buda (dreapta), la evenimentul cu ocazia căruia a fost dat în folosinţă WC-ul FOTO: FB/Daniel Buda
Primarul Huedinului -  Mircea Moroşan (stânga, cu cravată), şi preşedintele PNL Cluj, Daniel Buda (dreapta), la evenimentul cu ocazia căruia a fost dat în folosinţă WC-ul FOTO: FB/Daniel Buda

120.000 de euro a aprobat Consiliul local Huedin pentru singurul WC public din localitatea clujeană. În afară de faptul că este mare – 153 de metri pătraţi, nicio altă dotare nu justifică preţul ridicat. Primarul localităţii dă vina pe TVA, pe studiu de fezabilitate, pe proiectare, dirigintele de şantier.

GALERIE FOTO
 
Investiţia de peste 100.000 de euro a fost dată în folosinţă, la finalul săptămânii trecute, în localitatea clujeană Huedin, cu ocazia Târgului „Produs de Cluj”, eveniment la care a „descins” un grup de politicieni liberali în frunte cu preşedintele PNL Cluj, Daniel Buda. 
 
Grupul sanitar, aflat în centrul oraşului, a fost amenajat la subsol  şi are o suprafaţă desfăşurată de 153 de metri pătraţi. În afară de faptul că este mare – fapt ce poate justifica o parte din preţul mare -  WC-ul public are dotări de bază: bazinele de apă ale WC-urilor sunt din plastic, sistemul de tragere a apei este manual, nu sunt uscătoare automate, utilizatorii vor trebui să folosească hârtie pentru a se şterge pe mâini. 
 
Suma permite achiziţionarea unui apartament cu 3 camere în zone bune ale municipiului Cluj-Napoca, oraşul cu cele scumpe imobiliare din ţară. 
 
Primăria Cluj-Napoca a plătit 191.498 de euro pentru patru toalete publice de lux, ceea ce înseamnă că una singură costă aproape 50.000 de euro. Recent, astfel de toalete publice au fost achiziţionate şi de Constanţa, la un preţ asemănător.
 
Dotări de bază în WC-ul public de la Huedin. 


Pe ce s-au plătit banii 

 

Consiliul local a alocat 540.000 de lei pentru investiţie (120.000 de euro). Prin Hotărârea 25/14.02.2018 s-a alocat suma de 100.000 de lei, iar prin Hotărârea 26/14.02 2018 s-au mai alocat 440.000 de lei.   

 

WC-ul amplasat în subsol este partajat astfel: un grup sanitar pentru femei format din 5 cabine şi 3 lavoare; un grup sanitar pentru bărbaţi format din 3 cabine, 3 pisoare şi două lavoare; un grup sanitar pentru persoane cu dizabilităţi; o încăpere pentru mama şi copil; o cameră de acces/taxare; o magazie pentru produsele de curăţenie; un coridor; o zonă de acces cu elevator pentru persoanele cu dizabilităţi.  Taxa de intrare este de 1 leu/persoană.
 


Explicaţiile primarului

 
 
Primarul liberal al localităţii, Mircea Moroşan, pune preţul mare pe seama TVA, a costurilor de proiectare, avize, racorduri de apă. „Nu s-au plătit 540.000 de lei pentru WC. Lucrarea în sine nu e aşa de scumpă, circa 300.000 de lei (circa 65.000 de euro), dar pentru că suntem instituţie de stat plătim mai mult, am plătit o groază de bani aiurea. Pe lângă investiţia efectivă, am plătit circa 30% alte cheltuieli: TVA, avize, proiectare, diriginte de şantier”. 
 
Primarul a mai susţinut că a fost vorba despre o lucrare complexă: „Nu aveţi voi la Cluj aşa ceva. Sunt 10 camere, lift pentru persoane cu dizabilităţi (nu e lift , ci elevator - n.r.), racordarea la apă a costat, evaluarea, canalizarea.”
 
El a precizat că s-a organizat licitaţie, au participat 3 firme şi a fost aleasă oferta cea mai bună. 
„Obiectivul a ieşit foarte bine, suntem foarte încântaţi că avem aşa ceva. Toaleta va fi folosită de doate delegaţiile străine care vin la Huedin, de către turiştii care vizitează Biserica Reformată, de cei care vine la piaţa pe care o organizăm în zonă. Este singurul WC public din oraş, aveam mare nevoie”, a mai spus primarul. 
 
 
Citeşte şi

Toalete publice la preţ de apartament, la Cluj. Costă 50.000 de euro fiecare

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

53 Comentarii

George Țăranu
7.05.2019, 22:07:22

Sa sperăm că nu intra DNA pe fir.. Și găsește ceva comisioane și spaga...dacă un simplu wc este așa scump din bani publici Eventual Curtea de Conturi sa le facă un control... Bazin de apa din plastic și tragi de ață cu mâna? Sunteți oameni normali să plătiți atâtea bani Fără șpagă ascunsa? Mira m aș...și n am cui...

+13 (13 voturi)
Dorel Hepifanel
7.05.2019, 22:08:13

Aoleu!!! Nu e primarul ăsta hoţ de la PSD?!?! E de la PNL?!?! E din Ardeal şi nu din Moldova, Oltenia, Teleorman sau Dobrogea?!?!? Doamne feri, s-o întors lumea cu fundu-sus şi altceva nu!!! În altă ordine de idei, oficiosul PNL critică tocmai PNL, păzea la redactori, stimabililior! :D :D :D

+1 (11 voturi)
Lamuritorul
7.05.2019, 22:12:10

Pretul corect era cam 1/3 din suma mentionata.

+7 (7 voturi)
Gigi Fular
7.05.2019, 22:37:01

Termopanele cele mai ieftine, chiuveta wc rezervor apa ieftine, gresia faianta de pe stoc culoare oribila. Aici e paraindarat minim 80.000 euro.

+5 (7 voturi)
mihai ion
7.05.2019, 22:38:36

O latrina tipic romaneasca. Gasita in multe case "deosebite".

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (53)

Modifică Setările