FOTO Artizana care transformă flori uscate în bijuterii rafinate: „Unora nu le vine să creadă că sunt plante acolo“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Mureşan, un artizan din Cluj, face bijuterii din flori uscate  FOTO: arhiva Cristinei Mureşan/Facebook Fior
Cristina Mureşan, un artizan din Cluj, face bijuterii din flori uscate  FOTO: arhiva Cristinei Mureşan/Facebook Fior

Cristina Mureşan, o tânără din Cluj-Napoca, face bijuterii din flori. Din mâinile ei ies pandantive, cercei şi brăţări care sunt purtate peste mări şi ţări, din Statele Unite şi până în Japonia.

GALERIE FOTO

La 30 de ani, Cristina Mureşan transformă florile în cadouri cu emoţie, atunci când nu are grijă de cei trei copii ai săi. Fire romantică, introvertită, crede că lucrurile pe care le purtăm sau le dăruim ar trebui să transmită şi altceva: o emoţie aparte care în timp să devină o amintire de neuitat. „Mereu îmi doream să fac ceva ce-mi place“, spune ea. Iar asta exclude din start un birou şi un program fix.

Cristina este din Piatra Neamţ şi a venit la Cluj de mai bine de 10 ani, la facultate. A urmat Filosofia în speranţa că va găsi răspunsuri la multele întrebări pe care şi le punea. Până să le găsească, şi-a întâlnit actualul soţ. În timpul facultăţii s-a dus la un târg de Mărţişor, în Piaţa Unirii. „Atunci putea participa oricine, nu era nevoie de autorizaţie“, spune ea. S-a dus cu sute de mărţişoare. Era un hobby ce-i asigura un oarece venit pe care-l practica din liceu, când făcea mici bijuterii pentru ea şi prieteni.

Mărţişoarele ei aveau flori pictate pe lemn. Vreo trei ani a folosit această tehnică de a picta până când a văzut la gâtul unei cliente din străinătate un pandantiv cu flori. I s-a părut interesantă ideea.

„Am început să mă documentez. Am văzut că în străinătate foarte multă lume făcea acest lucru. M-am uitat pe Youtube, pe tutoriale, am început să experimentez, să culeg tot felul de flori, să le presez. Cam aşa a început totul“, povesteşte tânăra.

După ce a terminat facultatea s-a căsătorit şi a venit pe lume primul lor băieţel, care acum are 8 ani. Cristina a rămas acasă şi a decis să se ocupe de creat bijuterii. Şi aşa a ajuns să facă cercei şi pandantive pe care le vinde la târgurile din ţară şi, mai ales, pe online.

bijuterii din flori uscate foto arhiva cristina muresan

Cristina Mureşan  FOTO: arhiva Cristinei Mureşan/Facebook Fior

De Mărţişor e aglomerat

E o muncă migăloasă. Mai întâi culege florile, apoi le presează în cărţile ei de filosofie şi le lasă la uscat. „Mai şi citesc dintr-o carte când caut o floare“, spune ea. Prima dată folosea flori mari, dar a observat că lumea le preferă pe cele mici, mai delicate. A căutat acele flori care s-ar potrivit unor bijuterii. În timp şi cu exerciţiu a descoperit că anumite flori, când înfloresc prima dată, îşi păstrează culoarea şi după ce nu mai sunt vii. „Floarea trebuie uscată complet, altfel îşi modifică culoarea în bijuterie. Mi-am dat seama ce flori se pretează pentru a fi folosite“, spune ea. E vorba de florile de nu-mă uita, aşa-zisele flori de miere, de puf de pădădie, floare de morcov sălbatic – cu multe inflorescenţe, „e ca o dantelă“, zice Cristina, şi de boboci de trandafir.

La pandantive, fie toarnă direct răşină peste flori, fie foloseşte nişte baze de anumite culori peste care pune răşina. Cristina foloseşte un anume tip de răşină, specială pentru bijuterii, care îşi păstrează culoarea, nu se îngălbeneşte. „De obicei, răşinile se închid la culoare. Cea pe care o folosesc e o peliculă ce acoperă floarea, îi oferă transparenţă. E ca un fel de sticlă numai că nu se sparge“, explică artizanul.

bijuterii din flori uscate foto arhiva cristina muresan

Bijuterii create de Cristina Mureşan  FOTO: arhiva Cristinei Mureşan/Facebook Fior

Lunile februarie, martie şi decembrie sunt mai aglomerate. S-a gândit să-şi mai ia un ajutor, dar nu e prea hotărâtă. „Mai ales în vremea Mărţişorului e mai aglomerat. Sunt şi mai multe comenzi“, adaugă ea. Însă pasiunea ei pentru bijuterii nu o face să simtă că lucrează, deşi are, uneori, o grămadă de comenzi.

„Nu pot să zic că depun un efort când le fac. E ceva natural. Nu consider că e o muncă. Mă simt cumva tot timpul în vacanţă“, spune ea.

După ce florile sunt uscate, proces ce durează câteva zile, realizarea unui colier nu ia mai mult de o oră. Ca produsele să fie de calitate, Cristina îşi comandă periodic răşină din Germania, argint din Polonia, lanţurile din China. „Ce se găseşte la noi tot de acolo vin“, completează ea despre lănţişoarele chinezeşti. Încearcă să ia materia primă la prima mână, fără prea multe adaosuri comerciale.

A observat că oamenii care cumpără de la ea preferă pandantivele şi cerceii cu flori de nu-mă-uita şi cu puf de păpădie. Reacţia lor când văd minunăţiile e una de uimire. „Unora nici nu le vine să creadă că sunt flori acolo“, mărturiseşte Cristina. Simte că turiştii din afară apreciază mai mult decât românii munca din spatele unei astfel de bijuterii handmade.

Creaţii de-ale sale ei au ajuns în multe ţări, din Germania, Marea Britanie până peste ocean – SUA şi Japonia. Vinde seturile de bijuterii - cercei, pandantiv - cu 116 lei, o pereche de cercei are acelaşi preţ cu un pandantiv - 59 de lei, o brăţară - 39 de lei sau chiar 45 de lei.

bijuterii din flori uscate foto arhiva cristina muresan

Colier şi cercei din flori uscate, create de Cristina Mureşan  FOTO: arhiva Cristinei Mureşan/Facebook Fior

Amintiri de suflet

Datorită ei, o floare de colţ dăruită acum 50 de ani de un bărbat femeii iubite a căpătat o nouă formă şi a fost, din nou, oferită cadou. După ce a stat ani buni într-o carte, un urmaş de-al celor doi a găsit-o şi a întrebat-o pe Cristina dacă o poate transforma în bijuterie.

„Pandantivul a fost un pic mai mare decât cele pe care le fac“, spune artizanul despre comanda pe care a onorat-o în urmă cu vreo doi ani. Odată gata, acelaşi bărbat, cu plete albe acum, i-a dăruit bijuteria din floarea de colţ aceleiaşi femei.

Inedita cerere a emoţionat-o pe Cristina. Nu a fost singura. Un tată i-a oferit fiicei sale primele flori, iar mama a păstrat buchetul. Din el s-a născut nu numai o bijuterie, ci şi un dar simbolic, plin de emoţie.  O altă cerere diferită de comenzile primite de obicei a venit din partea unei mirese ce a vrut să păstreze o floricică din buchet şi astfel să poarte cu ea amintirea acelei zile aparte. „Unul dintre lucrurile pe care vreau să le promovez în viitor e să încurajez tinerele care se căsătoresc să păstreze buchetul sub forma unei bijuterii din flori“, mărturiseşte tânăra.

Deşi nu e singura din ţară care face astfel de creaţii, Cristina spune că are grijă să folosească flori noi şi aranjamente diferite, să dea acea amprentă personală. La unele utilizează coliere din argint, nu din oţel inoxidabil, deoarece, zice ea, a observat că mulţi cer bijuterii cu metale preţioase pentru că, ar conferi un anume rafinament podoabei. 

Mai puteţi citi:

FOTO Păpuşi din lut pe căni. Minunăţiile care au ajuns din Cluj până-n Asia şi Australia

FOTO Când cana de cafea are haine tricotate. Povestea artizanului ale cărei minunăţii au ajuns şi în Australia

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite