Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

FOTO Aventura copleşitoare a unei românce care a petrecut Crăciunul în India: „Oamenii de toate religiile îşi urează unii altora «Merry Christmas!»“

9
25 Dec 2017 06:28:10
Autor: Florina Pop
Scena naşterii Pruncului Isus în curtea unei catedrale din Calcutta, India. crăciun la 30 d egrade. FOTO: Mihaela Gligor
Scena naşterii Pruncului Isus în curtea unei catedrale din Calcutta, India. crăciun la 30 d egrade. FOTO: Mihaela Gligor

„A fost o experienţă minunată şi, uneori, mi-e dor de Crăciunul meu indian şi de oamenii lui“, spune Mihaela Gligor, cercetătoare la Academia Română din Cluj. În 2009, şi-a petrecut toate sărbătorile creştine departe de casă.

În urmă cu opt ani, o conferinţă despre filosoful Rabindranath Tagore a adus-o pe Mihaela Gligor, cercetătoare la Academia Română din Cluj, mai repede decât se aştepta în India. „Aşa se face că acel Crăciun m-a prins în inima Calcuttei“, mărturiseşte ea pentru „Adevărul“.

În 2009 a avut o bursă de cercetare postdoctorală, oferită de Indian Council for Cultural Relations, Consiliul Indian pentru Relaţii Culturale, la Universitatea Jadavpur din Calcutta. Acel an a fost pentru ea o perioadă tare încărcată, însă una în care a simţit ca niciodată, până atunci sau după – zice ea -, spiritul Indiei. Iar când a revenit acasă s-a întors „poveşti pentru o viaţă“.

Crăciunul anului 2009 în India. New Market, piaţa cea mai mare a Calcuttei   FOTO: Mihaela Gligor

Toate sărbătorile creştine de peste an le-a trăit în Calcutta, departe de casă şi de familie, dar înconjurată de oameni dragi.

„Moşul mi-a adus în acel an una din întâlnirile remarcabile ale vieţii mele: întâlnirea cu laureatul Nobel, profesorul Amartya Sen“, afirmă Mihaela.

Crăciunul anului 2009 în India. În New Market, piaţa cea mai mare a Calcuttei, Crăciunul - o explozie de lumină şi culoare FOTO: Mihaela Gligor

De acel Crăciun a explorat frumuseţile Calcuttei, gătite de sărbătoare în ciuda temperaturilor ridicate:

„Am mers mult dincolo de ceea ce cunoşteam deja. În dimineaţa de Crăciun am ajuns, pentru prima dată, la St. John's Church, una din cele mai frumoase biserici construite de britanici în Calcutta, undeva prin 1878. E o construcţie impunătoare şi în acea zi era atâta linişte acolo, lucru nefiresc pentru Calcutta.

De la St. John's Church am mers la St. Paul's Cathedral, o minunată biserică construită în stil gotic, terminată la 1847, aflată peste drum de Victoria Memorial, în zona cea mai frumoasă, mai efervescentă şi mai cosmopolită a metropolei.

Dacă la St. John's Church era linişte, la St. Paul's Cathedral părea că şi-au dat întâlnire toţi locuitorii Calcuttei! Iar curtea largă a catedralei era scena celui mai drăgut aranjament de Crăciun pe care l-am văzut vreodată. Scena clasică a naşterii era completată cu o mulţime de elemente indiene şi oamenii de toate religiile se bucurau împreună şi îşi urau unii altora «Merry Christmas!».

În New Market, piaţa cea mai mare a Calcuttei, Crăciunul era o explozie de lumină şi culoare. Iar pe Park Street, un Moş Crăciun uriaş completa imaginea unui Crăciun mai altfel, trăit la 30 de grade, cu palmieri împodobiţi cu ghirlande colorate şi luminiţe pâlpâind de peste tot“, povesteşte cercetătoarea.

Crăciunul anului 2009 în India. New Market, piaţa cea mai mare a Calcuttei FOTO: Mihaela Gligor

Mai puteţi citi:

FOTO Cercetătoarea premiată în India pentru munca din România. Mihaela Gligor: „M-am gândit că Eliade ar fi mândru de mine“

Mihaela Gligor a luat un premiu în India pentru munca sa de cercetare despre Mircea Eliade. De ani buni publică cărţi inedite despre marele scriitor, a înfiinţat la Cluj primul Centru de Studii Indiene din România, împlinind astfel un vis mai vechi de-al scriitorului. Iar ca să dea şi mai multă semnificaţie momentului, românca şi-a ridicat premiul îmbrăcată în ie.

Moaţa care a căutat urmele iubirii din „Maitreyi“ în India: „Mircea Eliade mi-a schimbat viaţa, dar ca femeie, l-am urât“

Cercetătoarea Mihaela Gligor (37 de ani) a înfiinţat anul trecut, la Cluj-Napoca, primul centru de studii indiene din ţară, împlinind un vis mai vechi de-al lui Mircea Eliade. Plecată pe urmele poveştii de dragoste dintre celebrul scriitor şi Maitreyi Devi, Mihaela a vizitat India şi a tradus în premieră în limba română şi corespondenţa dintre Maitreyi şi biograful american al lui Eliade.

Mircea Eliade şi Maitreyi Devi, istoria unei iubiri neîmplinite

Mircea Eliade, la 23 de ani, a întâlnit-o în India pe Maitreyi Devi (16 ani), cu care a trăit o intensă poveste de dragoste. El era ortodox, ea hindusă. Din cauza prejudecăţilor şi a tabuurilor din anii '30, cei doi au fost despărţiţi de familia fetei. După ce s-a întors în ţară, în 1933, el a scris romanul „Maitreyi”, iar ea, patru decenii mai târziu, „Dragostea nu moare”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

bob
25.12.2017, 09:02:22

Mda, pai curat coplesitor. Asta se si incearca. Crearea si impunerea unei religii universale mondiale unde Isus sa fie totuna cu Mohamed, Krishna sau Buddha. Un amalgam de doctrine si obiceiuri pagane(precum Craciunul) amestecate cu Adevarul Dumnezeului Celui PreaInalt. Dar vezi, ca minciuna amestecata cu adevar, tot minciuna iese iar Satana exact asta urmareste. Sub pretextul pacii si bunei intelegeri intre popoare, rase, religii sa ne dam cu totii mana intr o imbratisare a nelegiuirii. Caci drumul spre iad e pavat cu intentii bune.

-3 (5 voturi)
mihai radu
25.12.2017, 11:23:39

Stimata doamna Gligor,sfanta naivitate,hindusii mananca crestini si musulmani pe paine,unde-i prind acolo ii transforma in martiri.Am o cunostinta care a stat sase ani in India in interes de servici si n-a intrat nici macar odata intr-o biserica,i s-a facut frica cand a vazut politistii indieni pazind toate intrarile.Din cauza intolerantei religioase s-a despartit Pakistanul musulman de India hindusa!

-3 (3 voturi)
Вракнарода
25.12.2017, 12:23:33

Din cauza ca India era prea mare pentru britanici a despatit Pakistanul de India..si binenteles instrumentul a fost islamul..!!! .Hinduismul este mai tolerant decat alte religii..Dv cititi propia postare? Va recomand sa recititi Mircea Eliade..Ioan Petru Culianu,Jochim Walch ..s.a. Toti hindusii pe care îi cunosc sunt mult peste ce prezentati dv in postarea de mai sus!!

+1 (1 vot)
POLITICALLY INCORRECT
25.12.2017, 13:00:45

religiile sint opimul popoarelor... a spus un tip istet...

Utilizator Adevărul
25.12.2017, 14:23:03

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările