FOTO Biserica unde se fac slujbe ca în 1791, la lumina lumânării, şi seamănă cu o casă ţărănească din Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica veche din satul Bucea (foto dreapta) seamnă mult cu o casă ţărănească din Apuseni (foto stânga)
Biserica veche din satul Bucea (foto dreapta) seamnă mult cu o casă ţărănească din Apuseni (foto stânga)

La graniţa Clujului cu Bihorul se află o bisericuţă din lemn, pe un deal din satul Bucea. A fost ridicată în 1791 de cele şapte familii de ţărani care trăiau atunci în localitate. Astăzi se ţin slujbe la lumina lumânărilor de sărbători închinate Maicii Domnului, hram pe care îl poartă biserică.

Pe un deal, lângă Piatra Craiului, stă mândră o mică biserică din lemn. Dacă nu ar avea turn şi clopotniţă ai zice că e o casă cum îşi fac moţii. Dar are. Din 1791 încă. Şi e unul dintre frumoasele monumente istorice, renovate, pe care le are judeţul Cluj.

La intrare are o uşă mare cu o cheie cât palma de mare, aşa cum vezi doar în filmele cu cavaleri, castele şi domniţe.

Cine a ridicat-o? Familiile Ilea

În satul Bucea trăiau, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, 7 familii de ţărani. Jumătate dintre acestea purtau numele de Ilea şi erau deosebiţi prin porecle.

„Tradiţia locală spune că la construirea ei erau în sat şapte familii. Trei dintre ele purtau numele de Ilea şi se diferenţiau prin porecle. (...)  Aceeaşi tradiţie mai spune că bisericuţa de lemn a fost ridicată de Ilea Mitruţă a Monului, Ilea Nuţu a Burzucului şi Ilea Nuţ a Toderichei pe la 1791.

image

Urmele lor sunt trecute  pe o bârnă la intrarea în biserică. Cioplitori ar fi fost Ilea Mitruţă şi Ilea Gheorghe Filimon“, se arată în monografia comunei Negreni, în cadrul căreia se află şi satul Bucea.

Biserica este toată din lemn de stejar, cu picturi care încă se păstrează şi unde se ţin slujbe la sărbători mari. Pe peretele din faţa altarului (iconostas) se află o inscripţie lăsată de cei care au pictat-o, în 1880.

În acea inscripţie este menţionat şi numele împăratului Austriei de atunci, Iosif I:

„Santa bis. sa zugrăvitu în vara a. 1880 sub stăpanitoru F: Iosif I imp şi rege! Mironu Romanalu arch. şi Mitropolitu Ioanu Melianu Eppu. Teodoru Filipu Administratoru Protopopesc Simeonu Butiri ad. paroch!!! Georgiu Darabanu Notariu cerc. Ilea Toderu Alexi titoru Ilea Mihaiu burzuc jude com: Ilea Gavril cant Adolf Spitz armd şi membr. Com! Dionisiu Juga cant: et Zugrav de Nicola“

Pe bolta bisericii au fost pictaţi cei patru evanghelişti, iar iconostasul este împodobit cu imagini ce îi înfăţişează pe cei 12 apostoli. În partea superioară a altarului se află o icoană de o formă mai puţin întâlnită, ovală, reprezentându-l pe Iisus răstignit.

Casa Domnului. Casa omului

Bisericuţa a fost construită pe un deal lângă Piatra Craiului (unde, în popor, se spune că ar fi trecut Regele Matia Corvin după ce a fost înfrânt la Baia, de Ştefan cel Mare,) tocmai ca mersul la slujbă să „refacă“ simbolic drumul lui Isus pe dealul Golgotei.
În mica ei curte a fost ridicată o cruce în anul 1918 ca să marcheze Unirea. Biserica a fost renovată de două ori, în 1988 şi 2009.

image

Lăcaşul a fost construit după tipicul caselor ţărăneşti vechi din Munţii Apuseni. A fost înălţată din bârne de stejar pe o fundaţie de piatră.

În acele vremuri, Casa Domnului era ridicată de acelaşi meşter care construia şi casa ţăranului.

„Este izbitoare asemănarea bisericii din lemn cu o casă ţărănească peste care s-a ridicat un turn-clopotniţă“, se arată în monografia comunei Negreni, scrisă de Cristian-Claudiu Filip şi Vlad Dănilă Nistor.

image

Pe latura sudică a bisericii se află un pridvor cu 9 stâlpi decoraţi cu motive geometrice. Pridvorul (n.r. prispă în Moldova, târnaţ în Ardeal) întăreşte inspiraţia laică, mai spun autorii monografiei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite