FOTO B(l)ocul-turn, cea mai mare clădire din Cluj, provoacă nemulţumirea a sute de mănăştureni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Boc a semnat autorizaţia de construire a blocului turn la circa o lună după ce a fost reales edil în iunie 2012, după ce 4 ani aceasta a fost amânată. FOTO: Adevărul
Emil Boc a semnat autorizaţia de construire a blocului turn la circa o lună după ce a fost reales edil în iunie 2012, după ce 4 ani aceasta a fost amânată. FOTO: Adevărul

Pregătirea şantierului pentru ridicarea celei mai înalte clădiri din oraş, un „zgârie-nori” cu 25 de etaje şi 80 de metri înălţime, i-a revoltat pe sute de clujeni. Oamenii ameninţă că se vor pune în faţa escavatoarelor, dacă proiectul, avizat şi de la primărie, va demara.

Lucrările la primul “zgârie-nori” din Cluj, care va avea cu cele 25 de niveluri ale sale 80 de metri înălţime şi va deveni cea mai înaltă clădire din oraş, vor începe în această primăvară, conform declaraţiilor lui Radu Vlas, proprietarul SC Ardeal Construct, compania care face investiţia. Construcţia va fi amplasată la capătul Căii Floreşti, la ieşirea de vest a oraşului, spre Oradea. Costurile necesare realizării proiectului au fost estimate de Vlas la 6-7 milioane de euro, iar la final vor rezulta circa 20.000 de metri pătraţi construiţi repartizaţi astfel: două niveluri de subsol, 3 de demisol, un parter şi 25 de etaje. „Clădirea va avea spaţii de birouri, apart-hotel, hotel şi apartamente, însă repartizarea acestora se va face în funcţie de cerere”, a precizat Vlas pentru Adevărul. Construcţia se va face pe un teren de 2.177 de metri pătraţi şi va fi finalizată în 2 ani, conform estimărilor constructorilor. 

Bloc turn la Cluj-Napoca foto Remus Florescu

Proiectul blocului-turn

Construcţie controversată 

Proiectul este contestat de cinci asociaţii de locatari ale unor blocuri aflate în vecinătate. „Avem peste 200 de semnături ale locatarilor care s-au pronunţat împotriva construcţiei. Oamenii spun că se vor pune în faţa buldozerelor dacă se va continua construcţia”, a susţinut Ovidiu Biţă, preşedintele Asociaţiei de Locatari al celui mai apropiat bloc de noua clădire. Împreună cu ceilalţi preşedinţi de asociaţii de locatari din zonă, Biţă a depus peste 10 sesizări la Primărie, Consiliul Judeţean, Prefectură, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi chiar la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. „Pe acest loc pentru fixarea terenului, proprietarii blocurilor noastre au adus, în urmă cu 35 de ani, aproape 60 de basculante de pietriş, lucru care în mod cert a consolidat fundaţia blocurilor deja expuse la deplasare datorată unghiului de pantă şi aluviunilor pluviale. Există o teamă evidentă a locatarilor din zonă că această construcţie va afecta structura de rezistenţă a blocurilor în care suntem locatari”, se arată într-una dintre petiţiile trimise Primăriei. De asemenea, locatarii mai susţin că nu s-a respectat articolul din Legea 50/1999 (art 27) care prevede că în situaţia în care construcţia nouă poate aduce prejudicii locuitorilor din clădirile vecine, pentru autoritzare este nevoie de acordul vecinilor, care este valabil numai dacă este dat în formă autentică – se arată în petiţia clujenilor. “Oamenii nu şi-au dat acordul. Cum să şi-l dea?”, a precizat Biţă. De asemenea, mănăşturenii sunt nemulţumiţi că noua construcţie, care va avea 80 de metri înălţime,  va obtura lumina naturală la mai multe blocuri din zonă. 

bloc turn

Zona unde se va construi blocul-turn a fost împrejmuită

S-a desfiinţat o stradă? 

În conflict a intrat şi preşedintele PNL Cluj-Napoca, Ioan Petran, care a precizat într-un comunicat de presă că susţine demersul protestatarilor care reclamă şi: “confiscarea unei străzi din domeniul public, cu tot cu stâlpii ce asigură iluminatul stradal, şi trecerea acesteia în proprietate privată. Este vorba despre strada Batozei. Cetăţenii şi preşedinţii asociaţiilor de proprietari din blocurile aflate în zonă acuză, sunt indignaţi şi revoltaţi de faptul că ar fi fost modificate cărţile funciare ale vechilor proprietarilor de pe strada Batozei, iar aceste proprietăţi ar fi fost <<mutate>>”. Biţă explică: „O parte din strada Batozei, pe unde puteam ieşi cu maşinile, a fost desfiinţată pentru extinderea proiectului”.   

bloc turn

Ovidiu Biţă spune că o parte din strada Batozei (în dreapta blocurilor) a fost desfiinţată

Răzgândirea primarului

Proiectul a primitul aviz de la Comisia de Urbanism a Consiliului Local Cluj-Napoca încă din ianuarie 2008, însă autorizaţia de construire a fost eliberată abia în vara anului 2012. În luna decembrie a anului 2011, împotriva clădirii s-a pronunţat însuşi primarul interimar Radu Moisin (PDL), rămas după arestarea preventivă a lui Sorin Apostu: „Eu nu am vrut să rămân în istorie ca şi Funar (fost primar al oraşului-nr) care a semnat autorizaţii pentru blocuri din Bună Ziua, blocuri de care nu se mai vede oraşul. Un astfel de bloc este o ruşine pentru municipiu. Este o solicitare care depăşese limitele urbanistice şi pe cele ale bunului simţ". În 2012, însă proiectul, care a fost iniţiat de firma Imperial Developement, a fost cumpărat de Radu Vlas. În aceste condiţii, primarul Emil Boc, revenit în 2012 pe fotoliul de edil-şef în 12 iunie, a semnat autorizaţia de construire peste circa o lună de zile, în data de 6 iulie. La toate sesizările făcute de cetăţeni, Primăria a răspuns că proiectul a fost autoritzat în mod legal şi eventualele nemulţumiri trebuie rezolvate în instanţă. Aceeaşi poziţie a fost comunicată ieri şi de 

Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei: “Din punctul nostru de vedere, proiectul este autorizat şi dacă se respectă prevederile autorizaţiei se poate construi blocul de 25 de etaje”. Acelaşi răspuns l-au primit oamenii şi de la Consiliul Judeţean, Prefectură şi Inspectoratul de Stat în Construcţii. 

bloc turn

Radu Vlas, om de afaceri apropiat de PDL

Radu Vlas  deţine firma Rasimo, care din 2007 a câştigat licitaţii pentru furnizarea de material dendro-floricol Primăriei şi s-a ocupat de administrarea spaţiilor verzi din Cluj-Napoca pâna în 2011, când licitaţia a fost câştigată de Rosalul lui Silviu Prigoană. De asemenea, Radu Vlas a obţinut în concesiune un teren în centrul oraşului unde a ridicat complexul comercial “Leul”. Consilierii locali PNL l-au acuzat că Vlas că a obţinut derogare pentru construirea mai multor blocuri de 10 etaje într-o zonă unde înălţimea maximă era de 4 etaje. Vlas a fost unul dintre sponsorii principali ai PDL, mai arată preşedintele PNL Cluj-Napoca, Ioan Petran.

Replica lui Vlas 

Radu Vlas )respinge toate acuzaţiile aduse. El a precizeat: „Investiţia s-a făcut pe un teren privat, cum să luăm strada oamenilor care e în domeniul public. Cât despre siguranţa clădirii, aceasta a fost garantată de proiectaţi şi de toate studiile făcute şi de toate controalele care au avut loc. Oamenii vorbesc fără să ştie. Totul s-a făcut conform legii, dovadă că a durat din 2012 până anul acesta să începem lucrările. Nu are nicio legătură cu relaţia mea cu PDL-ul sau cu Emil Boc. Nu se riscă nimeni să dea o astfel de autorizaţie dacă totul nu este în regulă. Nici eu ca investitor nu m-aş apuca de treabă dacă ar fi ceva periculos. Eu cred că oamenii sunt influenţaţi.” 

Citeşte şi 

FOTO Cădere liberă. Cele mai înalte blocuri de apartamente din România, „probleme grave la structura de rezistenţă”

FOTO VIDEO Extinderea Iulius Mall, o afacere imobiliară de 22 de milioane de euro mascată de un parc inexistent. Boc a girat businessul

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite