FOTO Celălalt BAC. Şcoala unde se dă Bacalaureatul fără stres, ca-n Anglia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o şcoală privată internaţională din Cluj, unde se învaţă ca în Anglia, BAC-ul se dă fără stres şi doar după ce profesorul consideră că eşti pregătit. Liceeni care vor termina la Transylvania College susţin BAC-ul pe linie românească, ca toţi ceilalţi absolvenţi, în iunie-iulie, cu echivalarea unor examene, iar, dacă doresc, pot da şi BAC-ul englezesc, după programa Cambridge, care e recunoscut în 150 de ţări din lume, inclusiv în România.

„Nu e ca la şcolile de stat unde înveţi o formulă la matematică şi o aplici, aici se pune accentul să aplici din ceea ce înveţi. Astfel reuşim să vedem frumuseţea şi creativitatea din spatele acelei formule matematice. Asta e farmecul. Şi nu e stres“, spune Theodor Irimia, licean în anul terminal la Transylvania College.

El va da face parte din prima generaţie de liceeni ai acestei şcoli private internaţionale de la Cluj, singura de acest gen din ţară care oferă un traseu educaţional de la creşă la liceu.

Theodor Irimia spune că va da două tipuri de Bacalaureat, cel românesc pe care îl susţin toţi absolvenţii de liceu, şi cel englezesc/britanic (A Level, cum e numit în Curriculum Cambridge).
Ultimul nu e obligatoriu, însă Theodor vrea să îl dea pentru că materiile din care susţine BAC-ul îl ajută să fie admis la facultatea pe care doreşte să o urmeze, Inginerie civilă la Universitatea Tehnică din Berlin.

„Acolo a absolvit şi Henri Coandă“, adaugă bucuros liceanul.

BAC-ul care începe în noiembrie

„Concurenţa e cu tine însuţi, să-ţi dovedeşti ţie că poţi. (...) Pentru Bacalaureatul pe linie românească voi face ore suplimentare de Limba Română şi Istoria Românilor, iar proba de Matematică se echivalează. Cele două probe le dau în iunie-iulie (n.r. când susţin şi ceilalţi liceeni examenul)“, explică liceanul.

Celălalt BAC, englezesc, A Level, îl va da din Franceză, Germană, Geografie, Matematică,  Informatică şi Fizică.

El râvneşte la diploma A Level deoarece este una dintre cele mai prestigioase din lume şi este recunoscută pentru admitere de toate universităţile internaţionale care se respectă. Această diplomă este acceptată şi de Ministerul Educaţiei pentru admiterea la facultăţile româneşti, e echivalentul diplomei de Bacalaureat.

„Examinările A Levels sunt recunoscute în peste 150 de ţări, inclusiv în România, şi deschid calea spre universităţi de top din ţară şi străinătate“, explică directorul de Înscrieri şi Comunicare al Transylvania College, Anca Rusu.

Pentru Theodor Irimia, examenul de maturitate începe din această toamnă. „Mă gândesc să dau în toamnă, în noiembrie, proba de Franceză, Germană şi poate Geografie dacă profesorul crede că sunt pregătit“, zice Theodor Irimia.

Evaluare permanentă

La această şcoală, totul se face în echipă, adaugă elevul, profesorul îl evaluează şi consiliază permanent pe elev ca să ştie exact la ce nivel se află, ce progrese a făcut şi la ce nivel trebuie să ajungă.
Elevii spun că frumuseţea acestui sistem constă în flexibilitate, în faptul că pot să-şi aleagă singuri materiile pe care să le studieze, în modul în care profesorul ştie să-şi facă materia atractivă – materie care e predată interdisciplinar. Le mai place şi că sunt mereu îndrumaţi de profesori şi astfel sunt stimulaţi să înveţe mai mult.

„Suntem foarte motivaţi şi responsabilizaţi. Aic se învaţă totul interdisciplinar. Spre exemplu, la Geografie am învăţat despre îngheţ şi ce efect are acesta asupra drumurilor. Acelaşi proces l-am învăţat şi la Fizică, iar cunoştinţele de la Geografie m-au ajutat să înţeleg mai bine“, zice liceanul.

Nu se trişează

S-a mutat de la mijlocul clasei a VIII-la la Transylvania College şi zice că părinţii lui au luat o decizie înţeleaptă. „Dacă înainte să mă mut eram de 6 la Matematică şi 7 la Română, iar într-un semestru am ajuns la 10 la Matematică şi 9 la Română...“, consideră tânărul.

BAC-ul englezesc se dă în timpul anului şcolar, în limba engleză, în două sesiuni, toamna şi vara, aşa cum se face în orice şcoală internaţională acreditată Cambridge.

Toate examenele date la Transylvania College se corectează în Marea Britanie, se trimit cu plic ştampilat. La fel se întorc.

„Nimeni nu vede testele, doar noi, elevii, şi corectorii. Nu se trişează“, afirmă Theodor Irimia. „Elevii stau la 1,5 metri distanţă unul de celălalt, sunt anumite reguli impuse de către cei de la Cambrigde“, susţien Anca Rusu.

Bacalaureatul internaţional este bazat pe un model universal şi cuprinde elemente educaţionale specifice mai multor ţări. Aceasta este un avantaj pentru oamenii de afaceri care sunt relocaţi în alte ţări, iar copiii lor pot continua acelaşi program de studiu la o şcoală internaţională.

Reţea de campusuri şcoli Transylvania College. „Clujul e un model de educaţie, iar cei mai buni mesageri sunt elevii“, afirmă Simona Baciu, managerul Transylvania College, care nu s-ar fi gândit acum 20 că ideea sa va ajunge atât de departe şi că îi va aduce atâtea satisfacţii atât ei, cât şi comunităţii.

La Transylvania College învaţă peste 500 de copii din 25 de ţări de pe 6 continente. Sunt elevi din opt judeţe ale României, inclusiv din Bucureşti, dar şi din Chişinău şi Elveţia.

Experienţa sa de 20 de ani şi modelul său educaţional vor fi puse în practică în mai multe oraşe din ţară şi străinătate sub forma unei reţele de campusuri private.

Crearea acestei reţele a trecut de stadiul de idee, iar parteneriatele cu diversele oraşe din România şi din străinătate se vor semna în această toamnă.

Mai puteţi citi:

FOTO-VIDEO Prima şcoală “verde”  din România: Transylvania College din Cluj. O investiţie de circa 650.000 de euro

Şcoală condusă ca o afacere. Modelul de succes al unei şcoli din Cluj va fi pus în practică în oraşe din România şi Europa

FOTO O englezoaică promovează Transilvania: de la Dracula la handmade
 


 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite