FOTO Clădirile-gemene, o parte din Paris pe străzile Clujului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirile-gemene din Cluj se află la intrarea în strada Iuliu Maniu. FOTO: Arhivă
Clădirile-gemene din Cluj se află la intrarea în strada Iuliu Maniu. FOTO: Arhivă

Una dintre atracţiile turistice ale Clujului este ansamblul arhitectural, unic în Transilvania, format din două clădiri identice, dispuse de o parte şi de alta a străzii Iuliu Maniu. Legenda spune că “palatele în oglindă” au fost construite astfel de un nobil pentru ca cele două fiice moştenitoare ale sale să nu se supere.

Realitatea în legătură cu clădirile în oglindă de pe strada Iuliu Maniu este lipsită de romantism. Palatele nu au fost construite identic pentru două fiice răsfăţate, ci au fost realizate conform unui stil urbanistc la modă în 1900.  “Aşa era stilul atunci 1900. Este vorba despre stilul haussmannian, care prevedea că străzile să fie <<în oglindă>>, adică imobilele să fie identice de o parte şi de alta a străzii. Ceea ce e interesant este că imobilele au fost construite de Statusul romano-catolic pe terenul primit de la municipalitate ca o compensaţie pentru faptul că au fost demolate clădirile din jurul Bisericii Sfântul Mihail, pe care le închiria  pentru magazine sau cârciumi. Pe la 1900, 1901, când se pregătea piaţa pentru amplasarea statuii lui Matia Corvin aceste clădiri au fost demolate pentru a se pune în evidenţă frumuseţea Bisericii. În compensaţie, Statusul a primit terenurile de pe strada Iuliu Maniu”, a precizat Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei. 

Haussmann, în Paris, Bucureşti şi Cluj

Tudor Sălăgean a  mai precizat că astfel de străzi în oglindă există în toată Europa, printre cele mai celebre fiind cele din Paris. Georges-Eugène, Baron Haussmann (  1809 –  1891) a fost un urbanist francez,  al cărui nume este asociat cu reconstrucţia Parisului.  S-a născut în Paris,  într-o familie protestantă, de origine germană. După moda urbanistică haussmanniană s-au construit o serie de oraşe europene. Pe lângă Paris şi în Viena întâlnim modele de străzi haussmanniene. Pe lângă strada Iuliu Maniu din Cluj, care a fost făcută pe model haussmannian, şi Bucreştiul se poate mândru cu Bulevardul Magheru.

Cele mai moderne locuinţe din Cluj

Casele cu cupole de la începutul străzii Iuliu Maniu au fost construite după proiectele arhitectului budapestan Alpar Ignac şi au fost date în folosinţă la finalul anului 1899. Arhitectul a ales stitlul eclectic urmând tendinţele acelor vremuri. În acel moment, acestea erau considerate cele mai moderne locuinţe din Cluj. În cadrul acestor lucrări a fost deschisă strada Sfintei Biserici (strada Iuliu Maniu de astăzi), care, până atunci, fusese doar o uliţă. La parterul clădirilor au fost amanajate magazine, iar la etajele au fost destinate. 

Citeşte şi 

Istoria Pieţei Unirii în fotografii

Schimbarea la faţă“ a Clujului costă două milioane de euro: 101 clădiri din centrul istoric vor fi refaţadizate

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite