FOTO Un „Joben“ scos din romanele lui Jules Verne. Decorul aduce cu un platou de filmare SF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai nou local din Cluj, deschis în urmă cu două săptămâni, se numeşte „Joben“ şi ai impresia că eşti într-un roman SF de-a lui Jules Verne ori H.G. Wells. Un Zeppelin suspendat de tavan, o bicicletă zburătoare, un scaun electric, roboţelul Mo, ceasul cu elice, totul seamănă cu un decor de pe un platou de filmare.

Roţite, roţi, suruburi şi piuliţe cât vezi cu ochii, tuburi, ceasuri, un Zeppelin prins de tavan, acestea sunt doar câteva dintre piesele care compun decorul unui local inedit numit „Joben“. Pub-ul e deschis de două săptămâni în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca şi interiorul seamănă cu o scenă de pe un platou de filmare al unei pelicule ştiinţifico-fantastice.

Localul este amenajat în stilul numit steampunk. Acesta e un subgen al SF-ului şi ficţiunii speculative, devenit proeminent în anii 80-90 ai secolului trecut.

„Lucrările încadrate în acest subgen, modelează o lume imaginară care şi-a însuşit cu desăvârşire utilizarea maşinilor cu abur. Stilistic subgenul este plasat in epoca victoriană engleză, dominat de numeroase invenţii asemănătoare cu cele descrise în romanele lui H. G. Wells şi Jules Verne“, explică, pe I love Cluj, citând de pe wikipedia, cei doi designer a pub-ului, Zoly Zelenyak şi Alexandru Tohotan.

image

Piese din pieţele de vechituri

La decorul din „Joben“ s-a muncit mai bine de jumătate de an, din vara lui 2013. Piesele expuse au fost colecţionate de patronul localului, un tânăr de 27 de ani, Vig Norbert. Tot el a avut ideea creării acestui pub. A apelat la doi designeri ingenioşi şi a ieşit un pub 100% original.

„Iniţial, acest pub trebuia să fie în tentă “industrială”, însă pe  parcurs am deviat spre stilul steampunk, datorită obiectelor şi nenumăratelor posibilităţi de a crea şi de a te juca cu ele. Majoritatea pieselor folosite au fost adunate de la piaţa de vechituri, de la dezmembrări auto şi fier vechi“, povestesc cei doi designeri clujeni care au amenajat localul, Zoly Zelenyak şi Alexandru Tohotan.
image

Decorul este „un hibrid între funcţionalitate şi metaforă“ creat să te ducă cu gândul în vremuri trecute - de la ceasul cu pendul-orgă, bicicleta zburătoare a omului invizibil, scaunul electric, dirijabilul cameleonic, dozatorul de absint, roboţelul „Mo“, lampa mecanizată, până la ceasul cu elice.

„Am vrut să oferim clujenilor o altfel de perspectivă  asupra pub-urilor, creând un decor teatral în care linia dintre realitate şi ficţiune este abia sesizabil“, afirmă Zoly Zelenyak.

image

Tot ce înseamnă lumină în acest pub este reglabil. În multe părţi sunt folosite benzi de leduri ce îşi pot schimba culoarea din telecomandă. „Cum numele localului a fost stabilit de la început  “Joben”, am folosit ca laitmotiv acest termen pentru abajururile corpurilor de iluminat“, adaugă designerii.

image

Clienţii cred că pub-ul e un showroom

PR-ul pub-ului, Andreea Boanfă, spune că reacţiile din partea clienţilor au fost variate, de la expresivul „wow“ până la întrebări de genul „vindeţi cumva piesele expuse?“.

„Unii au crezut că suntem un showroom“, spune PR-ul „Joben“. Băutura sa preferată pe care o recomandă tuturor care trec pragul pub-ului se numeşte Guilty Pleasure şi e un milkshake din banane coapte, fructe de pădure, topping de căpşuni şi frişcă.

image

Mai puteţi citi:

FOTO Rusia din inima Clujului. Localul unde Securistu’, Ceauşescu şi Europa Liberă sunt doar băuturi

FOTO Cafeneaua-farmacie, locul unde bei din eprubetă

Poveşti despre cum se pregăteau vizitele lui Ceauşescu la Cluj: pomi vopsiţi pe marginea drumului şi bitum pentru „protecţia“ tocurilor tovarăşei

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite