FOTO Oraşul din România care are „băncuţe smart” solare la care îţi poţi încărca telefonul şi te poţi conecta la internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria municipiului Cluj-Napoca oferă clujenilor şi turiştilor care trec prin piaţa Mihai Viteazul posibilitatea de a se conecta gratuit la internet prin reţeaua oraşului - Cluj Wifi Free şi de a-şi încărca telefoanele mobile. Băncuţa smart se încarcă de la lumina soarelui şi este dotată cu afişaj digital.

Odată cu finalizarea lucrărilor de reparaţii şi modernizare în piaţa Mihai Viteazul, municipalitatea pune la dispoziţia celor care trec prin piaţă o noua piesă de mobilier stradal inteligent care permite încărcarea gratuită a telefoanelor şi tabletelor.

Băncuţa "smart" captează energia solară şi o transformă în energie electrică, permiţând astfel încărcarea dispozitivelor mobile prin cablu USB sau încărcarea wireless, prin tehnologia Qi a telefoanelor smart care dispun de aceasta. În acelaşi timp, echipamentul permite conectarea gratuită la internet prin wi-fi până la 10 utilizatori. Băncuţa este dotată cu afişaj digital, iar pe timp de seară asigură lumină ambientală.

O a doua băncuţă inteligentă a fost instalată pe bulevardul Eroilor, acestea fiind parte a proiectului pilot implementat de primărie în parteneriat cu Telekom România.

Lucrări de întreţinere

Investiţia realizată de Primăria Cluj-Napoca pentru reabilitarea Pieţei Mihai Viteazul a cuprins lucrări de consolidare, restaurare şi conservare pentru statuia ecvestră a domnitorului, lucrări de reabilitare a pieţei pe o suprafaţă de aprox. 4.000 mp, inclusiv montarea de piatră naturală, îmbunătăţirea zonelor verzi şi reabilitarea vechiului sistem de iluminat public, pentru reducerea consumului de energie electrică.

În ceea ce priveşte statuia domnitorului Mihai Viteazul, lucrările s-au desfăşurat în trei etape:

Etapa I – Executarea intervenţiilor de primă necesitate – în cadrul căreia s-au efectuat lucrări pentru punerea în siguranţă a monumentului, până la autorizarea lucrărilor, precum: delimitarea zonei de lucru şi organizarea şantierului, înlăturarea vegetaţiei parazitară şi a mucegaiul de pe pietre, înlăturarea atentă a elementelor deteriorate, verificarea stării de conservare a betonului suport şi protejarea elementelor componente ale monumentului.

Etapa II – Elaborarea documentaţiei pentru obţinerea avizelor, studiilor şi expertizelor, documentaţiei de autorizare construcţie, a proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie.

Etapa III – Lucrările de consolidare, restaurare şi conservare la statuie. Lucrările au început în 13 aprilie 2018 şi au inclus restaurarea statuii şi a celor trei fresce laterale, refacerea soclului, reamenajarea scuarului.

Lucrările de reparaţii la ansamblul statuar au fost executate de către Asocierea S.C. Euras S.R.L. – S.C. Arh. Service Guttmann & Comp S.R.L., subcontractant S.C. ADD Concept S.R.L., valoarea totală a proiectului fiind de 3.298.890,15 lei cu TVA.

În privinţa Pieţei Mihai Viteazul, Primăria Cluj-Napoca a realizat o serie de lucrări pentru îmbunătăţirea zonelor pietonale, a spaţiilor verzi şi iluminatului public – de la pavare la plantări de arbori cu balot, lucrări la staţia de autobuz etc. Valoarea lucrărilor: 2.307.839,58 lei fără TVA.

În urma reabilitării sistemului de iluminat s-a înlocuit reţeaua de alimentare şi s-au montat următoarele echipamente: 24 sisteme de iluminat tip bolard, 4 sisteme de iluminat public şi arhitectural pentru statuia lui Mihai Viteazul (dotate cu proiectoare şi camere de luat vederi), 5 sisteme de iluminat pietonal în zona staţiei de autobuz, 3 firide pentru asigurarea alimentării cu energie electrică.

Citeşte şi

Scrisoarea unui bucureştean pentru clujeni a devenit virală pe internet. „Să veniţi în Centrul Vechi să învăţaţi cum se face comerţ, provincialilor”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite