FOTO Păpuşi din lut pe căni. Minunăţiile care au ajuns din Cluj până-n Asia şi Australia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din lut polimeric, Simona Pop, un artizan din Cluj, modelează păpuşi cu care înfrumuseţează cănile. Dollme le-a zis minunăţiilor care au ajuns în mai toate marile oraşe ale României, dar şi în SUA, Marea Britanie, ţările nordice şi Australia.

GALERIE FOTO

În mâinile Simonei Pop, un artizan din Cluj-Napoca, lutul polimeric capătă forme de păpuşi care-şi găsesc locul fie pe căni, fie ca bijuterii. Îi place enorm îndeletnicirea pe care o are de vreo trei ani încât nu simte că munceşte. „Nici nu aveam idee că voi face aşa ceva vreodată“, afirmă Simona.

De actualul meşteşug s-a apucat dintr-o joacă, deşi de mică avea o pasiune pentru desen. Acasă, în Maramureş, păstrează caiete cu schiţe şi desene cu personaje de desene animate. Uitându-se peste ele a observat cât de atentă era şi atunci la detalii.

Primele creaţii au fost nişte cercei în formă de trandafiri. Mărturiseşte că era în al nouălea cer atunci când a văzut că i-au ieşit. Azi le-ar mai retuşa. 

Au urmat primele comenzi de la prieteni. Cercei, broşe, apoi minioni. Făcea minioni personalizaţi până când o amică i-a cerut să facă o versiune mai mică a ei ca broşă. Printr-un octombrie acum 2 sau 3 ani se întâmpla asta. Aşa au apărut două păpuşele mici. Le-a făcut poză şi le-a pus pe Facebook. Reacţiile oamenilor la cele două poze au determinat-o să se gândească serios să se îndrepte pe drumul pe care păşeşte acum. 

„A fost cea mai fericită alegere şi îmi place enorm. Aici mă regăsesc cel mai mult“, spune Simona.

Azi are în portofoliu o mulţime de minunăţii: de la bijuterii la păpuşi pe care le-a botezat Dollme şi înfrumuseţează căni sau sunt broşe ori coliere până la mărţişoare colorate şi vesele. Le-a făcut pagini de Facebook şi Instagram, dar şi un site pe care l-a numit Lionbox. „Ştiam că odată voi avea o cutie a mea, iar cutia a devenit box“, mărturiseşte ea. Iar cealaltă jumătate a denumirii în engleză vine de la faptul că e născută în august, sub zodia Leului.

Imagine indisponibilă

Câteva dintre creaţiile Simonei Pop  FOTO: Facebook Lionbox Handmade Creations

Imagine indisponibilă

În căutarea culorii perfecte

Caută mereu culori şi texturi noi. Spune că e atentă ce nuanţe foloseşte şi la culorile cănilor. Vrea ca totul să fie original şi să se simtă amprenta sa personală. Fiecare Dollme e diferită de o alta ce are aceleaşi culori. Nu-i place să facă creaţii în serie. 

Mărturiseşte că e multă migală la crearea unei păpuşi: îmbină mai multe culori de lut polimeric, îl frământă, dă formă figurinei, apoi o lipeşte pe cană, le coace împreună. După ce se răceşte se ocupă de ultimele retuşuri, inclusiv pictarea cu acrilice.

Dacă într-o zi face 3-4 căni, în ziua următoare se ocupă de detalii şi de partea de social media. Dacă ar fi să se pună cap la cap, pentru o cană cu Dollme are nevoie de circa 3 ore.

„Calitatea nu se poate obţine decât acordând multă răbdare“, adaugă Simona.

Experienţa joburilor anterioare – din vânzări şi retail – au ajutat-o să dobândească abilităţi pe partea de marketing şi imagine de care are nevoie acum ca să promoveze creaţiile. „M-a ajutat foarte mult în ceea ce fac acum“, zice Simona.

Pentru ea, cea mai mare provocare rămâne de a oferi constant oamenilor produse de calitate. „E destul de greu“, completează ea. O împlineşte fericirea pe care o vede în ochii oamenilor când îi cumpără un produs. Are mulţi clienţi fideli din oraşele mari ale ţării. Căni cu păpuşi au ajuns din Anglia, ţările nordice, SUA, state din Asia până în Australia.

Imagine indisponibilă

Câteva dintre creaţiile Simonei Pop  FOTO: Facebook Lionbox Handmade Creations

Emoţii cumpărate

O zi din viaţa Simonei, din ultimele aproape cinci luni, începe cu o cană de cafea bună. Perioadele de dinainte de Crăciun şi Mărţişor sunt mai aglomerate. Cea mai mare comandă pe care a avut-o până acum, o altă provocare, a fost una de 4.000 de mărţişoare până-n 25 februarie. Se întâmpla în anii trecuţi. Fusese anunţată în primele zile ale lunii. „Am zis: de ce nu?“, adaugă ea. Iar cu ajutorul soţului şi al prietenilor a reuşit să le facă.

Imagine indisponibilă

Simona Pop, alături de un ajutor de nădejde, căţeluşa Freya   FOTO: arhiva Simona Pop

Ştie că unii români sunt mai reticenţi la lucrurile handmade, deşi a sesizat că, în ultima vreme, lumea începe să le aprecieze. Simona a întâlnit şi minunăţii extraordinare, făcute de mână, dat prost promovate cu imagini nu prea reuşite, fără o strategie de marketing: „De fapt, noi cumpărăm emoţie de foarte multe ori. Avem fiecare dintre noi nevoia asta“.

Mai puteţi citi:

FOTO Când cana de cafea are haine tricotate. Povestea artizanului ale cărei minunăţii au ajuns şi în Australia

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite