FOTO Parcul clujean premiat cu bronz la Olimpiada deschisă de Hitler

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parcul „Iuliu Haţieganu", ridicat de cunoscutul  medic clujean în cinstea fiului său, care a murit la 10 ani, a obţinut bronzul la Jocurile Olimpice din 1936, în cadrul unei expoziţii de arhitectură. Parcul, care ţine de UBB şi unde se antrenează studenţii de la sport, este şi azi unul dintre cele mai frumoase şi îngrijite din Cluj-Napoca.

Iuliu Marius Haţieganu, fiul cunoscutului medic Iuliu Haţieganu, a murit în 1928, la vârsta de 10 ani, fără ca vreun tratament să-l poată salva. „Mama a vrut să aducă un medic, dar tatăl era foarte afectat, cum el, care salvase atâtea vieţi, nu reuşeşte să-şi vindece propriul fiu", afirma regretatul istoric Gheorghe Bodea.

„Parcul sportiv s-a creat în amintirea micului şi bunului meu fiu Tuţu, copil bun şi cuminte, care, la vârsta de 10 ani a părăsit această lume, pământul ţării, pe care l-a iubit cu toată îngereasca putere a sufletului său", se arată într-un fragment din monografia dedicată profesorului Haţieganu de către Florea Marin, potrivit istoricului Vasile Lechinţan.

Construcţia a început în 1931, la vest de Parcul Central, pe malul Someşului, pe o suprafaţă de aproape 30 de hectare. „Primăria i-a donat un teren, lângă Someş, iar medicul Haţieganu împreună cu studenţii a amenajat parcul, a plantat arbori care sunt unici în Europa. În memoria fiului său, doctorul a pus o cruce în parc, de care foarte puţini ştiu, dar a adus şi o bisericuţă de lemn, din Maramureş (n. r. care a ars; se bănuieşte că din vina comuniştilor)", povestea regretatul istoric Gheorghe Bodea.

Bronz la Olimpiadă

Medicul era încântat de modul în care s-a materializat ideea sa şi îi mărturisea prietenului Florin Marin că: „Am reuşit să construiesc cel mai frumos şi mai armonios parc sportiv din sud-estul Europei". Spusele sale au fost întărite şi de premiu obţinut la Jocurile Olimpice din 1936, din Berlin.

Adolf Hitler a fost cel care a deschis ceremonia oficială. Proiectul iniţial al parcului a fost premiat la „Expoziţia de arhitectură sportivă" de la Jocurile Olimpice din Berlin (1936) cu medalia de bronz.

„Haţieganu era promotorul sportului de masă, iar înscrisul de la intrarea în parc - Pro Patria est, ludere dum videmur (Este pentru patrie în timp ce pare că ne jucăm - n.r.)- arată clar cum gândea", afirma profesorul Radu Ardevan, din cadrul UBB.

Haţieganu considera că e de preferat ca nu 22 de oameni să joace şi 22.000 să fie spectatori, ci 22.000 să facă sport şi 22 să asiste.
 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite