FOTO Clujul „importă” coronavirus şi gunoi din Italia. La Pata Rât se arde un munte de deşeuri din peninsulă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un munte de deşeuri din Italia va fi aris în staţia de piroliză de la Pata Rât.
Un munte de deşeuri din Italia va fi aris în staţia de piroliză de la Pata Rât.

Circa 7.000 de metri cubi de deşeuri de plastic sub formă de baloţi compacţi sunt depozitaţi pe platforma de la Pata Rât al Regiei de Administrare a Domeniului Public (RADP) din Cluj-Napoca. Deşeurile provin din Italia şi sunt prelucrate în staţia de piroliză de la groapa de gunoi, a confirmat pentru „Adevărul” Garda de Mediu Cluj.

GALERIE FOTO

„Adevărul” a publicat săptămâna trecută un articol în care arăta că circa 7.000 de metri cubi de deşeuri de plastic cu inscripţii în limba italiană sunt depozitate pe platforma de la Pata Rât a Regiei de Administrare a Domeniului Public (RADP) din Cluj-Napoca, regie aflată în subordinea Primăriei. 

Garda de Mediu Cluj confirmă astăzi că într-adevăr deşeurile provin din Italia. „Aceste deşeuri sunt aduse direct din Italia prin contract . Noi am pornit de vineri un control la Pata Rât. Şi astăzi este acolo o echipă de la noi. Deocamdată am găsit totul în regulă. Deşeurile au acte şi corespunde tipul de deşeu cu ce e în acte. Într-adevăr staţia de piroliza a fost înfiinţată pentru a gestiona deşeurile locale, dar staţia aparţine unei firme private, astfel că nu putem obliga agenţii economici să ardă deşeuri de la Cluj”, a declarat pentru „Adevărul”, directoarea Gărzii de Mediu Cluj, Simona Mărincaş. 

   

Firma a contractat direct cu italienii

Şefa Gărzii de Mediu a precizat că firma privată care administrează staţia de piroliză - SC Ansa Smart Energy SRL - a contractat cu italienii direct pentru prelucrarea deşeurilor. „Muntele” de deşeuri a fost depozitat pe platforma RADP începând din toamna anului trecut şi este ars şi transformat în ulei pirolitic. 

În autorizaţia de mediu privind funcţionarea staţiei de piroliză se arată că: „principalul furnizor de materie primă este RADP Cluj-Napoca, care furnizează deşeurile direct de pe platforma de stocare”. 

Peste doi ani pentru arderea „muntelui de gunoi”. Se încalcă autorizaţia de mediu

Având în vedere cantitatea foarte mare de deşeuri - peste 7.000 de metri cubi - şi capacitate a tratare a staţiei de piroliză, rezultă că timp de mai bine de 2 ani ani  staţia ar trebui să prelucreze doar deşeurile din Italia pentru a epuiza „muntele de deşeuri” care a răsărit pe platforma RADP, conform unor calcule făcute de specialişti de mediu din Cluj.

Astfel din autorizaţia de mediu rezultă că staţia de piroliză e deschisă 8 ore pe zi, 240 zile pe an. Din raportul privind studiul de impact rezultă că staţia de piroliză are 3 instalaţii cu capacitate de 0,8 t/oră. Asta înseamnă 2,4 tone pe oră, adică 19,2 tone pe zi, adică 4.608 tone pe an - în condiţiile în care fluxul este asigurat continuu, fără revizii şi alte verificări. Dacă considerăm un randament de exploatare de 75% a instalaţiei, rezultă 3.456 de tone pe an. Dacă considerăm şi numai o densitate de 1.2 a deşeurilor, rezultă că se va prelucra 3.456 de tone, adică 2.880 metri cubi pe an. Având în vedere că pe rampă sunt circa 7000 metri cubi de deşeuri italiene, va fi nevoie de  2 ani şi 3 luni - timp în care intră zeci de mii de tone de deşeuri  din Cluj - pentru ca staţia de piroliză să ardă muntele de gunoi din peninsulă. 

În aceste condiţii, nu mai putem vorbi despre faptul că RADP este principalul furnizor de materie primă al staţiei de piroliză - aşa cum se precizează în autorizaţia de mediu. 

Deşeuri din Italia, aduse ilegal în România

Deşeurile aduse din Italia au constituit obiectul unei anchete demarate de Garda de Mediu Bihor, întinsă pe aproape o jumătate de an şi făcută publică zilele trecute, care a relevat că două firme din judeţul Bihor au adus, în mod ilegal, în 2019, peste 700 de tone de deşeuri rezultate din hârtie, cartoane, textile sau cauciuc. Este vorba despre Intrarom Service, firmă la care bihoreanca Trifa Solonca este unică proprietară, şi Gaz&Oil Gross Group, firmă în care aceasta s-a asociat cu în care s-a asociat cu un anume Adrian Grossu.


În total, după cum au stabilit comisarii Gărzii de Mediu, cele două firme au adus în România 38 de transporturi de deşeuri, toate din Italia, camioanele trecând graniţa prin punctele de trecere ale frontierei Borş şi Nădlac, sub pretextul că se află în tranzit ori au ca destinaţie o societate de valorificare (adică cele care deţin incineratoare şi instalaţii pentru reciclarea deşeurilor şi transformarea acestora în materie primă).
 

În realitate, deşeurile - hârtie, cartoane, textile sau cauciuc – au fost ascunse în în grajdurile părăsite ale unor foste Cooperative Agricole de Producţie (CAP) din satele Ineu şi Vadu Crişului, unde au şi fost găsite, în final, de comisarii Gărzii de Mediu Bihor. 

La începutul lunii februarie, comisarii Gărzii de Mediu au depus prima sesizare penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor împotriva unei firme care a fost şi sancţionată cu 60.000 de lei, amenda maximă, pentru desfăşurarea de activitate fără autorizaţie de mediu, colectare şi depozitare deşeuri.

Mafia deşeurilor din Italia a ajuns în România

Bihoreanca Trifa Solonca este asociată într-o altă firmă, Ikosro SRL din Oradea, cu  Caserta Antonio, Monna Gianni,  Marraffa Giuseppe Antonio,  persoane implicate în afaceri ilegale cu deşeuri în Italia, în aşa-zisă mafie a deşeurilor din peninsulă. Articole despre mafia italiană a deşeurilor au apărut în numeroase articole din presa italiană. Vezi aiciaici şi aici.

În 2016, în regiunea Campania din Italia s-a demarat megaoperaţiunea de eliminare a celor 5,6 milioane de baloturi de gunoi (aşa numitele ecoballe), acumulate în diferite situri de stocare cu ocazia crizelor gunoaielor din anii trecuţi. În total guvernul italian a alocat 450 de milioane de euro pentru eliminarea deşeurilor. Încărcăturile au fost duse în Spania, Portugalia şi România de această operaţiune”, scria Corriere della Sera, ediţia din Napoli în 2016. În operaţiunea de eliminare a deşeurilor „ecoballe” din Italia a fost implicată şi mafia. eci Gunoaiele italienilor au venit pe ascuns de ani de zile în România prin firme fantomă, cum e şi cea a lui Trifa.

Citeşte şi

 Cine este femeia care a ascuns sute de tone de gunoaie în Bihor: asociată încă din 2017 cu mafia deşeurilor din Italia. Localnici revoltaţi: „Sper că-l iei acasă!“

Schema ireală a „afacerii mizeriei“: sute de tone de deşeuri din Italia, dosite în depozite clandestine din România. „Au închiriat terenuri şi le-au abandonat“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite