FOTO Femeia transilvăneană de la ţară, în fotografiile inedite ale Muzeului Etnografic din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O poză valorează cât o mie de cuvinte. Regula se aplică şi imaginilor inedite cu ţărănci din perioada interbelică gătite în straie tradiţionale de sărbătoare aflate în colecţia de fotografii a Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Chipul femeilor - copile, neveste, mame, bătrâne - îmbrăcate în portul popular specific zonelor de unde provin a fost imortalizat de etnografii Romulus Vuia şi Denis Galloway şi pot fi admirate într-o expoziţie atipică, adică online, pe Facebook.

Ideea acestei expoziţii pe Facebook este a conducerii Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj. Colecţia de imagini inedite se numeşte „Femeia-universul tradiţiei“. Ea cuprinde circa 20 de imagini inedite, de patrimoniu, cu chipul ţărăncii din satul tradiţional din Transilvania, Ţara Oaşului, Banat, Crişana şi Bucovina.

Majoritatea fotografiilor au fost făcute în perioada interbelică, în anii 1923-1931, de către etnografii Romulus Vuia şi Denis Galloway.

image

Imaginile fac parte din arhiva de fotografii a Muzeului Etnografic al Transilvaniei de la Cluj-Napoca.

„Femeia-universul tradiţiei“ este o călătorie virtuală în timp, într-o Românie rurală neatinsă de tehnologie, unde tradiţiile erau păstrate cu sfinţenie.

Directorul muzeului clujean, istoricul Tudor Sălăgean, spune că această expoziţie a fost gândită special pentru luna martie, o lună dedicată reprezentantelor sexului frumos, fiind şi un prilej să ne aducem aminte de frumuseţea portului popular şi a satului tradiţional.

Mai puteţi citi:

FOTO Proiect fotografic inedit: Ce păsări trăiesc la Muzeul Satului din Cluj

Şcoală de olărit, pictură şi ţesut la Muzeul satului din Cluj-Napoca

FOTO Măgăruşul Ică, noul „chiriaş“ la Muzeul Satului din Cluj

image

GALERIE FOTO Gumuţeasca, „limba de sticlă“ din satul lui Boc. Ultimii geamgii din Mărgău care mai vorbesc gumuţeasca

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite