Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

FOTO „Casa” de pe bloc, premieră clujeană în urbanismul din România

12
25 Mar 2014 08:03:43
Autor: Remus Florescu
"Casa" va fi înconjurată de un părculeţ. FOTO: Remus Florescu
"Casa" va fi înconjurată de un părculeţ. FOTO: Remus Florescu

Extinderea unui cămin de bătrâni din cartierul clujean Zorilor a creat o situaţie nouă în urbanismul din România: o casă a apărut la ultimul nivel al unui bloc cu trei etaje. Mai mult, asociaţia care administrează azilul va amenaja aici un părculeţ cu iarbă, arbuşti şi flori. În construcţia autorizată de Primărie nu va locui totuşi nimeni.

Ştirea despre un chinez care şi-a construit o vila de lux deasupra unui bloc de locuinţe de 26 de etaje din Beijing a făcut, în vara anului trecut, înconjurul lumii. La Cluj-Napoca, în acelaşi an, dar cu câteva luni înainte, începea extinderea căminului social „Sfântul Kamil”, pe o stradă nouă a oraşului, Mircea Eliade, din cartierul Zorilor. 

La fel ca în mai toate zonele nou construite ale capitalei Ardealului şi pe această stradă urbanismul este cel puţin „original”: casele se învecinează cu blocurile într-o frenezie haotică de culori, înălţimi şi forme. 

Totuşi, de câteva luni a apărut o nouă „realizare” arhitectonică, în premieră în România: o casă fost construită la ultimul etaj al blocului cu trei niveluri ridicat de Asociaţia Maghiară a Handicapaţilor Motori – Cluj, cea care administreată azilul de bătrâni Kamil, aflat la câţiva metri. 

Casa liftului nu e acasă 

Văzută de sus, construcţia arată extrem de ciudat: o casă în adevăratul sens al cuvântului a fost ridicată la ultimul nivel al unui bloc. Realitatea este diferită, însă, ne explică, cu o voce blândă, Tokay Rozalia Anna, fondatoarea căminului social Sfântul Kamil şi cea care administrează şi noua clădire.

 „Ce vedeţi la ultimul etaj nu e o casă făcută pentru a locui cineva în ea, ci găzduieşte casa liftului. Pentru că în noua clădire vor locui şi persoane în vârstă care vor fi deplasate în scaune cu rotile, am avut nevoie de spaţiu mai mare. Astfel, liftul fiind mai mare am făcut o construcţie mai mare care să adăpostească casa liftului. Apoi pe acoperiş vom amenaja un parculeţ, unde locatarii se vor putea relaxa”, a susţinut directoarea. Ideea i-a venit din Austria. „Acolo, la ultimele etaje ale blocurilor sunt amenajate grădini foarte frumoase cu privelişti superbe”, explică Tokay. Astfel, imobilul nou, care are demisol, parter şi un etaj va fi împărţit în două corpuri. 

„Într-o parte vor locui vârstnicii, iar în cealaltă parte, mame, tinere sau vârstnice, aflate în nevoie, abandonate sau însărcinate. Apoi, vom face o creşă sau o grădiniţă pentru copii. Esenţa proiectului este să permită copilului să-şi caute o bunică de zi, iar bătrânii să-şi caute nepoţi, într-o atmosferă plăcută”, spune Tokay Rozalia Anna. „Casa” de la ultimul etaj găzduieşte casa liftului, dar şi două culoare, unde se ajunge pe scări. Fiecare corp al imobilului are propria scară şi propria ieşire pe terasă. În total, "casa" are circa 15-20 de metri pătraţi, din care doar pe circa 10 metri pătraţi se poate amenaja un spaţiu comun.

„Ce vedeţi la ultimul etaj nu e o casă făcută pentru a locui cineva în ea, ci găzduieşte casa liftului. Pentru că în noua clădire vor locui şi persoane în vârstă care vor fi deplasate în scaune cu rotile, am avut nevoie de spaţiu mai mare. Astfel, liftul fiind mai mare am făcut o construcţie mai mare care să adăpostească casa liftului.

Tokay Rozalia Anna, fondatoarea căminului Sfântul Kamil

 

Povestea casei de pe bloc 

Iniţiativa Asociaţiei Maghiare a Handicapaţilor Motori – Cluj este lăduabilă, mai ales că o mare parte dintre servicii vor fi prestate gratuit. Azilul de bătrâni Kamil funcţionează din 2001 şi de atunci pe aici au trecut circa 450 de pensionari. Din 2008, Asociaţia primeşte şi ajutoare de la Consiliul Local Cluj-Napoca. În 2010, una dintre pensionarele care au locuit aici ani buni a donat Aosociaţiei o consistentă sumă de bani pentru a ridica un alt cămin. 

„Doamna nu a avut copii şi a vrut să fie o clădire unde vor locui copii. Atunci ne-am gândit să facem acest nou cămin, în premieră în Cluj, unde se copiii să-şi găsească bunici”, a susţinut Tokai. Directoarea a precizat că până acum a investit 400.000 de euro, însă mai are nevoie de circa 100.000 de euro pentru a finaliza construcţia. Ea susţine că imobilul are autorizaţie de construire valabilă şi totul s-a făcut cu respectarea acesteia. Declaraţiile ei sunt confirmate de oficialii Primăriei.

„Fundatia are autorizaţie de construire D+P+2E, 1112/09.09.2010”, se arată într-un răspuns adresat către Adevărul de Primărie. De asemenea, municipalitatea mai susţine: „In prezent, această construcţie se află în litigiu, urmând că după soluţionarea acestuia, să luăm masurile care se impun”. Însă, litigiul nu are legătură cu casa de pe bloc, ci se referă la faptul că prin construcţia noua s-ar fi blocat accesul la terenul unor vecini, au precizat reprezentanţii Primăriei. 

Sipos János, de la firma Haz Construct, cea care a construit imobilul, a susţinut: „Noi am construit imobilul conform cu proiectul aprobat de Primărie. Nu ştiu de ce au proiectat aşa de mare casa liftului, vorbiţi cu proprietarul”. Cu siguranţă că reprezentanţii Asociaţiei care a ridicat construcţia au fost de bună-credinţă încercând să asigure celor care vor fi găzduiţi în noul cămin cele mai bune condiţii. Problema este că aceste proiecte ar trebui monitorizate cu atenţie de Primărie şi modificate pentru a nu rezulta aberaţii urbanistice. În acest caz municipalitatea a aprobat construcţia, deci orice modificare a proiectului este aproape imposibilă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Milton Lipton
25.03.2014, 11:02:36

daca ai facut articolul ca sa scoti in evidenta ciudata ahitectura ( ca sa dai cu pietre ) insemna ca nu prea esti plimbat iar nivelul tau de cultura arhitecturala si implicit editoriala este execrabil . nu te cunosc, nu cunosc proprietarii, cunosc Clujul . daca stau bine si privesc cladirea , din fata , lateral, chiar nu descopar nimic ciudat . mai mult , daca proprietarul a facut extiderea/inaltarea respectiva cu toate autorizatiile pentru scopuri specifice activitatii lui ( gazduire pensionari ) , tot respectul . doamna chiar daca se simte jenata prin explicatiile timide ( ca apartine liftului ) datorita faptului ca aproape ai convins-o ca a facut o hadosenie . repet , daca tu crezi ca este ceva ciudat , apucate de cancan-uri . RUSINE !

-2 (4 voturi)
Remus Florescu
25.03.2014, 12:00:04

Si eu am tot respectul pentru doamna si am precizat ca dansa a actionat cu buna-credinta. Doamna nu a fost jenată deloc, a explicat situaţia, fără ca eu s-o influentez deloc. Legat de "cultura arhitecturala" despre care vorbiti, vă rog să-mi arătaţi unde se mai fac astfel de case pe blocuri. Cat despre cultura editoriala, ma indoiesc că puteti sa-mi daţi lecţii, în condiţiile în care nu puteţi scrie cinci rânduri fără greşeli gramaticale. Cu respect

+5 (5 voturi)
Adi Fatol
25.03.2014, 14:19:13

aia nu este o casa a liftului ! sunt arhitect si nu vad cum o casa a liftului care de obicei e o camara cu un motor si 2 cabluri, poate sa ajunga la dimensiuni de vila. nu mai vorbesc de aspect, de ideeea cu copii care isi cauta bunici (?), acoperisul neadecvat pt terasa cu gradina etc. Nu inteleg cum oameni atat de slabi pregatiti din toate puntele de vedere primesc autorizatii si reusesc sa construiasca monstruozitati. Intentia buna nu e suficienta

+1 (1 vot)
Milton Lipton
25.03.2014, 15:22:14

in primul rand nu cred ca se poate vorbi de o casa pe un bloc, deja facem divagatii ; in al doilea rand meseria mea nu este sa redactez articole care se scriu in cateva ore, se revine cu corecturi , il mai verifica si seful , etc ; timpul scurt si pasiunea pentru dezbaterea problemelor ,, non-sens " ma fac sa gresesc gramatical . sorry . oricum, ai inteles fondul problemei !!! pana la uma , nici nu stiu daca este chiar ....o problema . sunt alte hadosenii pe la cluj , ca de altfel peste tot in romania .

+1 (1 vot)
Milton Lipton
25.03.2014, 15:45:48

hai ca m-a prins asta . daca tot ai vrut sa scoti in evidenta ,,ciudatenia de pe bloc " de ce nu iti incepi interviul din biroul primariei ? de la autorizatii, etc ; sa raspunda dobitocii de acolo cum s-a construit acel spatiu . cred ca ar fi fost un articol mai atractiv .

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările