Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

FOTO Sensul giratoriu în formă de OZN, o nouă „premieră” la Cluj-Napoca. „Te şi aştepţi să iasă din ea un marţian mic”

3
6 Oct 2020 20:09:53
Autor: Remus Florescu
Sensul giratoriu în fomră de OZN din centrul Clujului. FOTO: Media9
Sensul giratoriu în fomră de OZN din centrul Clujului. FOTO: Media9

Sensul giratoriu de la intersecţia a trei străzi din centrul Clujului a fost refăcut zilele trecute. Creaţia în formă de OZN, cu luminiţa veri, se află lângă ansamblul statuar care îi reprezintă pe Horea, Cloşca şi Crişan.

Sensul giratoriu de la intersecţia străzilor Octavian Goga, Eremia Grigorescu şi General Dragalina a fost refăcut. Structura arată ca un OZN luminat noaptea cu luminiţe verzi. Pe partea superioară a fost aşezată o rocă care are forma unui munte în miniatură, înconjurat de pietricele albe. 
„Din păcate, arhitectura lui nu se potriveşte deloc cu viziunea recentă a oraşului; este o realizare care, după părerea specialiştilor, este de prost gust. Arhitecţii clujeni, oameni cu spirit, s-au pus pe glume. “Area 51”, a caracterizat sensul giratoriu unul dintre ei. Area 51 este o bază secretă americană din Nevada, reinventată brusc lângă hotelul Napoca”, relatează Media9.ro
„Este o mică navă spaţială. Te şi aştepţi să iasă din ea un marţian mic”, a spus un arhitect pentru sursa citată. 
 
 


Avram Iancu şi fântâna cântătoare


 
Primăria Cluj-Napoca nu este la prima abatere. În jurul statuii lui Avram Iancu a fost amenajată o „fântână cântătoare” înconjurată de luminiţe multicolore montate în pavaj. Arhitecţii au susţinut, de-a lungul timpului, că Statuia lui Avram Iancu este una dintre cele mai urâte din oraş, iar „cireaşa de pe tort” a fost pusă cu „micile OZN-uri multicolore care au înconjurat-o”. În plus, la câţiva metri se află Catedrala Mitropolitană a Clujului. 

Eugen Pănescu, urbanist la firma de arhitectură Planwerk, consideră statuia lui Avram Iancu ca fiind „cea mai nereuşită construcţie, iar asta deoarece implicaţiile politice dau uitare scopului adevărat al statuii“.
 
Arhitecţii Adrian Iancu şi Ionel Vitoc îi împărtăşesc părerea : „Toate sunt gafe nefericite care nu respectă ce se află în jur. La Iancu îţi suceşti gâtul uitându-te la el“, afirmă Vitoc, citat de clujeanul.ro.
 
Istoricul Ioan Piso şi sociologul Vasile Dâncu consideră că elita clujeană este vinovată de prostul-gust al unor statui din Cluj-Napoca.
 
„Talent avem. Tradiţiile bune se regăsesc în statui precum Baba Novac, Mihai Viteazu sau Matei Corvin. Mentalitatea intelectualilor clujeni trebuie schimbată, ei sunt principalii vinovaţi de monstruozităţile care ne reprezintă. Pornind de la ei, trebuie schimbat gustul publicului, iar asta nu se va întâmpla nici în 50 de ani“.
 
Sensul giratoriu în fomă de OZN. FOTO: Media9

Exemple bune

 
Arhitectul Şerban Ţigănaş consideră că oraşul are şi statui foarte frumoase, cum sunt cele ale lui Matei Corvin şi Baba Novac.
 
„Ele ar trebui să fie punctul de plecare. După 1990 au venit oamenii de bronz care şi-au lăsat semnul puterii prin prisma artei. E ca şi cum ai face biserici urâte. Ne lipsesc multe, de la un buget, la lipsa procedeurilor de a atrage artiştii de valoare“, spune Ţigănaş.  
 
 
Vă mai recomandăm şi
 
Statuia lui Avram Iancu, printre cele mai urâte monumente din Cluj
 
Proiectele SF, secretul succesului lui Emil Boc, de 13 ani primar al Clujului. „A minţit, dar a şi făcut“ FOTO
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

defu gabi
6.10.2020, 20:39:14

Iese Boc din el, ca tot e mic si se confunda cu un martian... "OZN"-ul seamana cu "Hauneburg", creatia ocultistilor nazisti si subiectul preferat al teoreticienilor conspiratiei...

-2 (4 voturi)
Scorilo
7.10.2020, 09:05:04

Cheltuirea banului public se face cu multa "responsabilitate" si in "folosul cetateanului "la Cluj...Ca mai peste tot !

+1 (3 voturi)
Păcală
7.10.2020, 09:35:43

Lux mánelist!

+1 (3 voturi)
Modifică Setările