FOTO Ce au văzut doi clujeni în 16 Capitale Culturale Europene: de la galionul din San Sebastian la primarul închis din Maribor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Aldea (stanga) şi Dan Ciulea (mijloc) au călătorit timp de 36 de zile prin capitalele europene ale culturii.FOTO: Remus Florescu
Gabriel Aldea (stanga) şi Dan Ciulea (mijloc) au călătorit timp de 36 de zile prin capitalele europene ale culturii.FOTO: Remus Florescu

Doi bloggeri clujeni, Gabriel Aldea şi Dan Ciulea au vizitat 16 oraşe foste, actuale şi viitoare Capitale Culturale Europene pentru a se informa cu privire la demersurile şi eforturile făcute pentru acest titlu, în ideea de a-şi împărtăşi know-how-ul lor cu Asociaţia Cluj-Napoca 2021.„Cea mai mare greşeală este implicarea politicului”, a fost concluzia celor doi clujeni.

Este vorba despre umătoarele oraşe Pecs, Linz, Maribor, Genva, Marsilia, San Sebastián, Guimarães, Lille, Mons, Luxemburg, Essen, Leeuwarden, Riga, Plzen, Wroclaw, Kosice şi Sibiu. „Voiam să ne implicăm activ, să demonstrăm că putem face mai mult decât să scriem un articol pe blog sau să dăm un like. Am avut probleme legate de buget, care a fost de circa 8.000 euro, iar 2.000 de euro i-am dat din buzunarul nostru. Am crezut aşa de tare în acest proiect încât am zis că mergem, chiar dacă suportăm şi noi cheltuielile”, a susţinut Dan Ciulea. 

El a precizat că proiectul s-a desfăşurat pe parcursul a 36 de zile şi a presupus 10.000 de kilometri parcurşi cu maşina, şase curse cu avionul, 80 de articole scrise pe drum, 100 de gigabiţi de filmări, am vorbit cu pese 100 de persoane şi multe amenzi de parcare. 

Cea mai mare greşeală

Întrebat care a fost cea mai mare greşeală făcută în oraşele vizitate, Gabriel Aldea a precizat: „Atunci când se implică politicul şi se apucă să ia decizii după bunul plac lucrurile nu merg bine. S-a întâmplat în ţările vecine, Ungaria, Polonia, Slovenia, Cehia. La Maribor, în Slovenia, s-a pornit chiar o revoluţie ce s-a extins la nivel naţional. Primarul a fost acuzat de corupţie şi acum e la închisoare. A picat chiar Guvernul din cauza scandalului. În Pecs (Ungaria), o echipă bună a  câştigat proiectul, iar apoi a venit politicul şi a pus oamenii lor. Din această cauză, proiectul a fost un eşec”. Dan Ciulea a susţinut că nu există un exemplu de oraş ideal, dar trebuie preluate ideile bune şi evitate greşelile: „Un exmplu unde s-a evitat implicarea politică este Riga, unde de la început a existat un comitet cu membrii din administraţie, din ONG-uri, din cadrul comunităţii şi a fost greu pentru politic să schimbe echipa. De asemenea, la Essen – presa le-a spus celor din echipa de organizare că dacă simt presiuni, să anunţe pentru că ei asta aşteaptă”. 

cluj

San Sebastian FOTO:CJX.ro  

Exemple pozitive 

Dan Ciulea a precizat că un exemplu pozitiv de oraş un proiectul CCE s-a derulat cu succes este Linz, din Austria. „Mi-a plăcut şi modul în care oraşul s-a transformat după ce a câştigat titlul şi datorită modului în care s-a pus problema. A exista o colaborare de la început cu Ministerul turismulu, care şi-a făcut planurile naţionale de promovare în funcţie de planurilor ONG-ului care se ocupa de CCE. S-au alocat bugete pentru evenimente şi pentru anii următori”. Lui Gabriel Aldea i-a plăcut proiectul din localitatea spaniolă San Sebastian, care va fi CCE în 2016: „Au proiecte destul de mari care ridică mult standardul. De exemplu, vor reconstrui un galion de secol XVI, cu tehnologia de atunci. Se va pregăti o echipă de marinari care va pleca în 2016 să promoveze CCE. Atelierul unde se va construi galionul şi chiar pădurea de unde se vor tăia copacii vor fi transformate în muzeu”. Poveştile celor doi bloggeri pot fi citite pe http://cjx.ro/. 

cluj

LInz . FOTO: CJX.ro

Idei importante

Preşedintele Asociaţiei Cluj-Napoca 2021, Florin Moroşanu a susţinut: „ Rezultatul proiectului mi se pare extraordinar, atât prin felul în care s-a desfăşurat, cât şi print materialele aduse. Au adus o ladă mare de materiale de promovare. S-a făcut o documentare fantastică, vom putea deschide din toamnă o mică bibliotecă. S-a muncit foarte mult şi cu multă serioziate. Informaţiile aduse sunt foarte bune, unele le cupoştem, atlele pot fi dezvoltate în proiecte importante”. 

Citeşte şi

Cu ce concept candidează Clujul pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii: „East of the West“. Motto: „Servus 2021“

Cea mai nouă campanie de susţinere a candidaturii Clujului pentru Capitală Culturală Europeană: „#ClujulMerită“

Ce oportunităţi de business aduce titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2015 obţinut de Cluj-Napoca

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite