FOTO VIDEO Buldozer blocat în nămolul toxic de la Pata Rât. Levigatul poate ajunge de acolo şi în râul Someş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii rampei de gunoi de la marginea Clujului au reuşit în cele din urmă să scoată buldozerul, după ce au apelat la un excavator.

Utilajele grele întrebuinţate la groapa de gunoi de la Pata Rât nu mai fac faţă în mocirla îmbibată cu levigat. Istvan Szakats, cunoscut activist de mediu clujean, a postat pe pagina sa de Facebook imagini video şi mai multe fotografii cu un buldozer blocat în canalul de levigat. Reacţiile din mediul online nu s-au lăsat aşteptate, în condiţiile în care autorităţile nu au reuşit de ani buni să rezolve dezastrul ecologic de la Pata Rât. De altfel, autorităţile judeţene nu au reuşit până în prezent să cadă de acord asupra necesităţii instituirii stării de urgenţă, din cauza conflictului existent între prefectul Aurel Cherecheş şi conducerea Consiliului Judeţean Cluj.

„Marea Neagră de levigat e mai mare ca oricând şi e lăsată să curgă spre Someş de zile bune. E un buldozer înecat în canalul de levigat. Asta e singura activitate vizibilă din Marele Plan de acţiune pe care l-a promis domnul Tişe cu gura, acum câte?... trei săptămâni. În timp ce un excavator tocmai încearcă să scoată buldozerul înecat, rog Apele Române - care au declarat că nu o să ajungă levigat netratat în Someş - să observe că acţiunea destupă şi mai mult curgerea de levigat. Cele trei cupe de gunoi împinse de excavator în mocirla din sus de buldozer NU o să oprească 10 hectare de levigat”, a scris ecologistul clujean.

Situaţia e tot mai gravă

Concentraţia de suflaţi în lac depăşeşte cu 164 de mg/l limita legală, respectiv este de 2,73 ori mai mare decât stasul prevăzut de lege la pârâu. Sulfaţii sunt substanţe formate din combinarea acidului sulfuric cu un metal sau cu un radical. Concentraţia de cloruri din lac depăşeşte de 3,84 de ori limita legală, iar în pârâu de 10 ori. Există  însă şi alte substanţe toxice care depăşesc chiar şi de sute de ori concentranţia maximă admisă. Recent, Costică Sofronie, expert de la Apele Române, a afirmat că deversarea lacului de levigat în pârâul Zapodie şi apoi în Someş poate provoca un scandal de mediu internaţional. 

Citeşte şi

Ceasul bombei ecologice de la Pata Rât începe să ticăie. Autorităţile n-au asigurat până acum nici măcar terenul pentru staţia de tratare a levigatului

Cât de toxic este „lacul de levigat“ apărut la marginea Clujului. România, la un pas de un accident ecologic internaţional

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite