Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

FOTO VIDEO Premieră: de Ziua Maghiarilor la Cluj, steagul Ungariei a fluturat alături de cel al UE, al României şi al Ţinutului Secuiesc

10
15 Mar 2013 16:42:55
Autor: Florina Pop
Marş de Ziua Maghiarilor de Pretitindeni în Cluj-Napoca  FOTO: Florina Pop
Marş de Ziua Maghiarilor de Pretitindeni în Cluj-Napoca  FOTO: Florina Pop

Aproape o mie de etnici maghiari au participat vineri, 15 martie, la Cluj-Napoca, la manifestările dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Un clujean a venit la comemorare cu steagul românesc şi a rămas la toată manifestarea, de la marşul prin centrul oraşului până la depunerea de coroane însoţită de discursurile oficialităţilor.

Evenimentele dedicate comemorării a 165 de ani de la Revoluţia de la 1848 a urmat tiparul celor din anii trecuţi, singura diferenţă constituind-o prezenţa steagurilor României, Uniunii Europene şi drapelul secuiesc. Şi vântul tăios de afară încât aveai impresia că e iarnă, nu martie.

Manifestările au început cu o slujbă religioasă oficiată în Biserica Greco-Catolică „Sfântul Mihail“ din centrul oraşului, apoi cu un marş până la fostul Hotel Biasini pe strada Avram Iancu, unde s-au depus coroane de flori, hotel unde, în 1848, a dormit poetul şi revoluţionarul maghiar Petofi Sandor.

În timpul marşului, care a avut loc în vremea prânzului, s-au intonat cântece religioase şi tradiţionale.
Pe mica scenă improvizată în faţa fostului Hotel Biasini au urcat oficialităţile clujene, preşedintele UDMR Cluj, Mate Andras, şi consulul general al Ungariei la Cluj.

Discursurile oficialilor au scos în evidenţă prietenia care există între cele două popoare şi viitorul comun în Uniunea Europeană, neamintind nimic despre scandalul steagurilor din Secuime.

Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, a afirmat că „nu sabia şi războiul leagă cele două naţii, maghiară şi română, mai ales acum că ambele state sunt membre ale Uniunii Europene şi au un viitor comun“.

„Se vorbeşte prea puţin despre faptul că ungurii şi românii trăiesc împreună, au familii împreună, au copii împreună. La mulţi ani!“, a afirmat prefectul Clujului, citind mesajul prim-ministru român Victor Ponta.

Mesajul premierului ungar pentru maghiarii de pretutindeni a fost citit de consulul general al Ungariei la Cluj, Mago Janos.

„Lumea întreagă aude vocea libertăţii maghiare. Această voce spune că libertatea este acelora care sunt destul de curajoşi să o dobândească. Iar noi, maghiarii, am dobândit-o“, a afimat Magdo Janos.

Primarul Clujului, Emil Boc, a vorbit despre reuşitele pe care clujeni, români şi unguri, le-au făcut.

„Am reuşit împreună şi pe mai departe tot împreună vom rueşi. În 2004, împreună am reuşit să schimbăm faţa acestui oraş, dintr-unul înapoiat într-unul nou. Am recâştigat terenul pierdut, iar acum suntem al doilea oraş ca importanţă după Bucureşti şi, evident, capitala Transilvaniei“, a declarat Boc.

Clujean cu steag şi ie româneşti la Ziua Maghiarilor

Ovidiu Felecan, un clujean din cartierul Mănăştur, cel mai mare al oraşului, a venit la manifestaţiile dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni cu un tricolor uriaş.

A fost îmbrăcat într-o ie românească.
Şi-a justificat gestul în faţa ziariştilor: a zis că nu vrea să încurce manifestaţiile ungurilor şi doreşte doar ca steagul românesc să fie la loc de cinste.

„Suntem totuşi în inima Ardealului, leagănul românismului. Este mai mare ruşinea că în apropierea  de statuia lui Avram Iancu se arborează cu tupeu steagul Ungariei şi a Ţinutului Secuiesc“, a declarat clujeanul.

Evenimentele au fost supravegheate de Poliţie şi jandarmi, nefiind înregistrate incidente.

Foto

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Marius Jerpelea
15.03.2013, 17:22:18

Cand ne vom da seama ca suntem la fel? Maghiari sau romani suntem sortiti sa traim alaturi in Romania sau in Ungaria. Ce nu inteleg este de ce politicienii trebuie sa-si faca capital politic pe aceasta chestine?!

+6 (6 voturi)
Anton Rebledan
15.03.2013, 17:47:15

Oamenii de rând nu suferă de „alergiile” la steaguri ale politicienilor. Că un mănășturean s-a dus probabil să le amintească maghiarilor că trăiesc în Romania a fost chiar inutil, toți simțim blândețea și bunăvoința penalilor de la conducere în buzunare, în frigider, în autobusul jegos cu care ne deplasăm înghesuiți ș.a.m.d. Totuși mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă la întâi decembrie la o menifestatie de 1000 de persoane în Miercurea Ciuc ar apărea și un steag secuiesc (care deocamdată e la fel de legal ca și cel al Maramureșului și al Gorjului)?

+4 (8 voturi)
Katalin Fekete
15.03.2013, 18:30:40

Bine ar fi, sa uitam cu totii unde anume traim. Ar fi bine, sa traim bine, in belsug, prietenie si armonie. Noi ar trebui sa traim pentru prezent si viitor, nu pentru trecut.

+6 (6 voturi)
Evanghelos Dimitris
15.03.2013, 19:01:57

Oricate minciuni veti arunca asupra nemaului Romanesc, oricat veti vorbi voi ungureste prin tinuturile pe care vreti sa le furati miseleste, oricat v-ati nega voi soarta, mereu veti fi rascoliti, mereu veti simti fiori de gheata pe pe sira spinarii, mereu numele de ungur, pana la sfarsitul timpului va pali sub ecoul urmatoarelor versuri: "Desteapta-te, Romane, din somnul cel de moarte, / In care te-adancira barbarii de tirani! / Acum ori niciodata croieste-ti ala soarte, / La care sa se-nchine si cruzii tai dusmani!"

-2 (6 voturi)
Utilizator Adevărul
15.03.2013, 19:45:48

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările