FOTO VIDEO Sute de clujeni au protestat din nou faţă de proiectul de la Roşia Montană, au cerut demisia a trei miniştri şi au blocat circulaţia aproape două ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clujenii au ieşit la protest cu familiile FOTO: Florina Pop
Clujenii au ieşit la protest cu familiile FOTO: Florina Pop

Sute de clujeni au venit cu familiile şi prietenii ca să protesteze, în Piaţa Unirii, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, în semn de solidaritate cu manifestanţii din Bucureşti. Ei au cerut demisia miniştrilor Mediului, Culturii şi al celui delegat pentru Proiecte de Infrastructură, adică demisia Rovanei Plumb, a lui Daniel Barbu şi a lui Dan Şova. În centru, circulaţia a fost blocată aproape două ore.

„Trebuie să demonstrăm încă o dată solidaritatea noastră faţă de prietenii noştrii care protestează zilnic pe străzile Bucureştiului împotriva abuzurilor statului complice corporaţiilor. Avem datoria, acum mai mult ca niciodată, să nu lăsăm viitorul nostru să cadă pradă unei nedreptăţii servite ca ”interes naţional”. (...) Închideţi televizorul şi ieşiţi în stradă. Revoluţia continuă pentru Roşia Montană“, astfel suna mesajul postat pe Facebook în această după-amiază.

La el au răspuns în jur de 1.000 de oameni (după spusele poliţiştilor) care au venit , în centrul Clujului, împreună cu prietenii şi familia, dar şi cu pancarte, steaguri.

În Piaţa Unirii a venit şi solistul trupei Luna Amară, Mihnea Blidariu, care a luat parte ieri, 2 septembrie, şi duminică, 1 septembrie, la protestele de la Bucureşti, dar şi soţia primarului Clujului, Oana Boc, care a fost la manifestaţie şi duminică, 1 septembrie, la Cluj.

„Guvernul Ponta a dat o lege a exproprierii forţate, o lege care va distruge patrimoniul naţional. Am fost în ultimele două zile la Bucureşti unde am asistat la un comportament absolut imoral şi neonorant al politicienilor şi al presei. Când ai peste 5.000 de manifestanţi şi tu la televizor spui că sunt 500 de persoane, nişte beţivi, începi să te întrebi cu cine ai de a face.
Asistăm la manipulări din partea preşedintelui Băsescu care cere referendum naţional pentru un proiect privat. Dacă va fi nevoie vom merge la Roşia Montană şi vom apăra casele oamenilor. Dacă proiectul va începe nimeni nu va mai avea siguranţa zilei de mâine. Oricare ar putea fi scos afară din casă în numele capitalismului sălbatic”
, a spus Mihnea Blidariu.

După ce au scandat lozinci anti-RMGC în centrul Clujului, manifestanţii au mărşăluit spre Primăria Cluj-Napoca, iar apoi s-au aşezat jos, pe şosea, şi au blocat circulaţia spre cartierul Mănăştur, cel mai mare al Clujului. Coada s-a întins pe câteva sute de metri, troleibuzele stau pe loc, iar poliţia a redirecţionat maşinile spre Piaţa Mihai Viteazu.

Manifestanţii au blocat circulaţia în centrul Clujului aproape două ore. Protestul a durat până în jurul orei 23.00 şi a fost unul paşnic. Oamenii spun că au ieşit în stradă în semn de solidaritate cu manifestanţii din Bucureşti şi promit că vor mai protesta zilele viitoare.

Acord între Guvern şi investitor

În această lună se estimează emiterea de către Guvern a hotărârii privind acordul de mediu. Exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an.

Procesul de avizare a proiectului cuprinde şi un acord ce va fi încheiat între Guvern pe de o parte şi Gabriel Resources, respectiv Roşia Montană Gold Corporation, de celalată parte, care conţine principalele obiective ale investiţiei. Prin acest acord statul român va deţine 25% din capitalul social al RMGC pe toată durata de valabilitate a licenţei de exploatare, prin cedarea gratuită de către investitor a unui pachet de 5,69% la sută din acţiunile companiei. Statul Român are în prezent 19,3% din capitalul RMGC. Condiţia esenţială pentru cedarea acţiunilor este emiterea şi aprobarea de către Guvern a acordului de mediu, care să nu conţină modificări semnificative faţă de proiectul prezentat şi propus.

Beneficiile economice directe pentru România sunt estimate la 5,2 miliarde de dolari la bugetul de stat şi bugetele locale. ”Se estimează ca proiectul Roşia Montană va genera pentru Statul român (bugete de stat şi bugete locale) venituri de aproximativ 2,3 miliarde USD şi un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 miliarde USD, la un preţ de referinţă de 1.200 USD/uncie (lingouri tezaurizabile), totalul beneficiilor”, se afirmă în acord.

Guvernul României a aprobat legea care permite exploatarea la Roşia Montană şi o trimite Parlamentului spre adoptare.

"Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%.

Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană", se arată în comunicatul trimis de Guvernul României.

Interesant este că în “Cele 15 propuneri ale USL pentru guvernare”, la punctul 8, se află chiar “Respingerea proiectului Roşia Montană”.

Mai puteţi citi:

Un parlamentar îşi întreabă alegătorii  cum să voteze proiectul minier de la Roşia Montană

Proteste în ţară şi la Bruxelles ale ecologiştilor împotriva proiectului de exploatare a aurului de la Roşia Montană

Protest la Timişoara împotriva proiectului minier de la Roşia Montană

FOTO VIDEO Circa 5.000 de clujeni au protestat faţă de începerea proiectului minier de la Roşia Montană. Soţia lui Emil Boc, printre protestari

FOTO În căutarea aurului din Munţii Apuseni, cu hurca şi şaitrocul

Acţiunile Gabriel Resources au crescut pe bursă după aprobarea în Guvern a proiectului de lege privind proiectul Roşia Montană

Cum motivează Guvernul proiectul de lege privind aprobarea proiectului Roşia Montană

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite