Mediatizarea excesivă a subiectului pandemiei, imaginile şocante pe care televiziunile se întrec să le prezinte i-au făcut pe cei mai mulţi oameni să conştientizeze pericolul pandemiei. Însă dincolo de acest aspect, ştirile apocaliptice combinate cu măsurile tot mai restrictive au un efect devastator asupra pshicului uman şi a sănătăţii mintale a oamenilor. E semnalul de alarmă tras de tot mai mulţi medici psihiatri, care nu mai fac faţă valului de pacienţi.
Nu în ultimul rând, incertitudinea şi stresul îi duce pe mulţi la capătul puterilor. Lipsa stabilităţii, perespectiva pierderii locului de muncă cu toate problemele care decurg de aici reprezintă un alt factor important care poate duce la îmbolnăviri.
Printre ei se află şi Mihai Câsu, medic primar în psihiatrie la Cluj şi co-fondator al centrului medical Mind Reset. Câsu spune că numărul pacienţilor care au nevoie de asistenţă psihiatrică s-a dublat practic în ultimele luni. Nu întâmplător, numărul lor a început să crească chiar din martie, de când a debutat pandemia în România.
„De când a debutat pandemia, cel puţin în practica mea de ambulator s-a dublat incidenţa tulburărilor de anxietate şi depresive, corelate într-o formă sau alta, direct sau indirect de COVID, de expunerea la virus sau de condiţiile speciale de trai, de izolare”, spune medicul, care are şi un mesaj de final. „Pe cei care se confruntă cu astfel de probleme îi sfătuiesc să meargă la medic, să nu amâne, pentru că situaţia lor se poate agrava dacă nu sunt trataţi”, a adăugat Câsu.
Mihai Câsu nu este însă singurul medic care atrage atenţia asupra acestui aspect. Un studiu relativ recent arată că efectele izolării pot fi la fel de catastrofale ca hipertensiunea arterială, fumatul sau obezitatea. De altfel, printre altele, izolarea creşte cu 29% riscul de a dezvolta o boală coronariană şi cu 32% riscul de a suferi un accident vascular cerebral şi cu peste 50% riscul depresiei.
Creşterea numărului celor cu tulburări mentale grave nu este specifică doar României. Franţa este una dintre ţările care se confruntă cu o problemă asemănătoare. Jurnalista franceză cu origini române Irène Costelian spune că autorităţile de la Paris au fost nevoite să ia măsuri serioase în acest sens.
„Economia e închisă, tot mai mulţi oameni încep să nu mai aibă bani, e multă disperare. De curând, ministrul Sănătăţii a anunţat că bugetul pentru spitalele şi clinicile de psihiatrie va creşte de trei ori. E enorm, asta arată că oamenii sunt foarte grav afectaţi de restricţii, de ceea ce se întâmplă”, spune Irène Costelian.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
2 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
De acord, desi uitati sa mentionati inclusiv "pericolul pandemiei", in sensul folosirii ei ca pretext pentru dezastrul la care s-a ajuns. Desigur, ca medic, este normal sa-i sfatuiti pe oameni sa "merga la medic", insa ce facem cu medicii care doar isi indoapa pacientii cu medicamente gen xanax?! Ce facem cu medicii care dau diagnostice (de boli psihice) din rautate, din razbunare, din comoditate sau din incompetenta (sa nu uitam ca multi medici psihiatri au fost folositi -de exemplu- de politicieni pentru a-si inchide opozantii in spitale de nebuni, sa nu uitam cum -pe vremea dictaturii- erau inchisi oameni sanatosi in spitale de nebuni)?! Ce facem cu medicii (instabili psihic?) care isi abuzeaza pacientii verbal, psihic, chiar fizic (prin tot felul de proceduri dureroase si invazive, adesea care fac mai mult rau decat bine), aducandu-si pacientii si familiile acestora la disperare?! Pe ei ce-i sfatuiti?! Si va rog sa nu-mi spuneti ca sunt "doar cateva exceptii", din moment ce experienta oamenilor si stirile abunda de astfel de "exceptii"... ps: "mind reset" ... "great reset"... Sper sa fie doar o coincidenta ...
Normal că oamenii fac depresie. Suntem singura țară din UE care a închis școlile și piețele agroalimentare, precum și întreg sectorul HoReCa. În toate celelalte țări europene s-au luat măsuri restrictive de bun simț. La noi măsurile sunt luate cu ură și dispreț față de cetățean de o gașcă de infractori cocoțați la frâiele puterii între avem și un exemplar ieșit din comun: Arahat care ne spune că soțul și soția trebuie să poarte masca și în casă, să doarmă în locații diferite și să nu vorbească în timp ce servesc masa că se infectează unul de la altul. În aceste condiții cine sunt nebunii și cine sunt cei normali?