Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Fumatul, de la luxul de odinioară la banalitatea de azi. Imagini cu regii României fumând

0
24 Feb 2015 07:38:40
Autor: Florina Pop
De la stânga la dreapta: Ferdinand I, Ţarul Nicolae al II-lea şi Carol I  FOTO: Ucu Bodiceanu
De la stânga la dreapta: Ferdinand I, Ţarul Nicolae al II-lea şi Carol I  FOTO: Ucu Bodiceanu

Primul album despre istoria fumatului din ţară, realizat de clujenii Ucu Bodiceanu şi Ancuţa-Lăcrămioara Chiş, va avea anul acesta o continuare sub forma unul al doilea volum despre acest viciu adus la rang de artă.

Clujeanul Ucu Bodiceanu spune că a primit multe imagini şi informaţii pe care intenţionează să le publice într-un al doilea volum despre istoria fumatului. Primul a fost publicat în 2012 şi s-a numit „Patimă şi viciu, artă şi fum“. 

„Volumul al doilea va cuprinde şi imagini şi poveşti din primul album. Ne gândim să nu-l scoatem într-o ediţie de piele şi lemn, cum a fost primul album despre fumat din ţară. Momentan, căutăm sponsori“, afirmă Bodiceanu.

„Patimă şi viciu, artă şi fum“ cuprinde atât povestiri haioase, istoria acestui viciu, cât şi imagini cu  personalităţile româneşti care au fost surprinse în fotografii fumând (regii României şi oameni politici), respectiv mărci româneşti ce poartă nume de regi.

„Viciul fumatului a declanşat nu doar o industrie, ci chiar o artă“, consideră Ucu Bodiceanu.

Fumatul, luxul de odinioară

„În acele vremuri, doar lumea bună fuma. Nu oricine îşi permitea acest lux şi nu oriunde, nu în public. Într-o fotografie sunt redaţi Ţarul Nicolae al II-lea, Ferdinand I şi Carol I. Doar la primii doi li se vede ţigara. Cred că şi Carol I fuma în acel moment, doar că, în momentul fotografiei, ar fi ales să ascundă ţigara în spate. Se ştie că fuma“, povesteşte Ucu Bodiceanu.

Nu a ascuns-o într-o fotografie din 1861, din studenţia sa de la Paris (foto stânga, jos, credit foto: arhiva Ucu Bodiceanu; în imaginea din dreapta este Regele Ferdinand fumând, credit foto: Ucu Bodiceanu).

Prima imagine cu Regina Maria fumând

Clujeanul, cunoscut pentru pasiunea sa pentru Casa Regală a României, mai spune că a căutat mult timp o dovadă fotografică cu regina-mamă şi ţigara.

„Se ştia că Regina Maria fuma ca o turcoaică, avem chiar imagine cu tabachiera ei, însă nu fuma în public. Nici când a fost în State nu a fost fotografiată cu ţigara în mână“, spune Bodiceanu.

El a găsit dovada cu pricina (foto mai jos, credit: captură Ucu Bodiceanu). Pe un film difuzat într-o emisiune a postului naţional de televiziune. A văzut o secvenţă în care Regina, aflată într-un compartiment de tren, fuma. 

Despre primul album dedicat fumatului din România

Albumul a fost scos într-o ediţie limitată, într-o calitate grafică ce te poartă cu gândul spre cărţile vechi şi te îmbie să porneşti într-o călătorie cu ochii minţii în care vezi cum arăta interiorul unui restaurant interbelic unde se fuma, cum fumau Regii României (Carol I, Carol II), dar şi ce produse cosmetice destinate fumătorilor circulau pe vremuri.

În album sunt şi reclame la ţigarete doar pentru femei, la ţigări ce purtau numele Regelui Carol II, chibrituri pentru fumători, poze cu mărci de ţigări româneşti, tabachere celebre cum e cea a Reginei Maria, dar şi pipe la fel de renumite datorită celor ce le-au folosit (Avram Iancu).

Mai puteţi citi:

FOTO Prima imagine cu Regina Maria fumând. Doi clujeni expun, la Peleş, altfel de fotografii cu Regii României

FOTO O istorie a fumatului în imagini cu regii României şi pipa lui Avram Iancu

Foto

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările